Wetgeving over zelfgemaakte bommen bestuderen
Weblog
Op haar eerste werkdag als trainee bij het Europees Parlement (EP) vond Lieke Antonissen in haar bureaula een persoonlijke brief. Van haar voorganger, een oud-trainee van het EP. “In de brief stond dat als je extra uitdagend werk wilt, je daar gewoon naar kunt vragen. En dat bleek ook zo. Ik vond die brief zo’n bijzonder gebaar!”
Vergaderingen bijwonen van Europarlementariërs. Maar ook het opstellen van agenda’s en notuleren hoort bij het takenpakket van een trainee. “Maar van het notuleren werd ik niet echt warm”, vertelt Lieke. “Dus, met de brief in mijn achterhoofd, vroeg ik of ik briefingnotes mocht schrijven. Dat zijn kritische samenvattingen over huidige wetten of wetsvoorstellen die de Europarlementariërs op een latere bijeenkomst bespreken. En dat kon.”
“In de brief stond dat als je extra uitdagend werk wilt, je daar gewoon naar kunt vragen. En dat bleek ook zo. Ik vond die brief zo’n bijzonder gebaar!”
Handgemaakte bommen
Lieke viel meteen met haar neus in de boter bij haar eerste briefingnota. “Het ging over zelfgemaakte bommen. Dat zijn bommen die je gewoon thuis kunt maken. De stoffen hiervoor kun je in de winkel kopen. De wetgeving over de regels voor het maken van zulke explosieven moest worden aangepast. De vraag was of iemand die bijvoorbeeld een grote hoeveelheid basisstof koopt geregistreerd moet worden. Voor deze nota las ik veel rapporten van andere Europese instellingen, bijvoorbeeld het Commissariaat van het Verenigd Koninkrijk. Ik bestudeerde de huidige regelgeving en keek naar de stukken van een speciaal hiervoor ingestelde werkgroep van de Europese Commissie. De belangrijkste opmerkingen moest ik samenvatten in een document van 5 pagina’s.”
Eurosceptisisme
Internationale en nationale wetten tegen het licht houden. Kijken welke facetten in de wetgeving nog extra aandacht nodig hebben. Ze smulde ervan, vertelt Lieke. Tijdens haar studie rechten aan de Universiteit van Utrecht groeide haar interesse voor mensenrechten, politiek en internationale betrekkingen. “Je ziet dat het Eurosceptisisme groeit. Ik wilde begrijpen: waarom is dat zo? Na mijn studie wilde ik me meer verdiepen in internationale betrekkingen. Daarom wilde ik graag een stage of traineeship op het gebied van internationaal beleid.” Een vriendin wees haar op het Schuman-traineeprogramma bij het Europees Parlement. Lieke meldde zich online aan voor en traineeship en schreef een motivatiebrief.
Mensenrechten
“Ik kwam bij de Commissie Veiligheid terecht, op basis van een aantal kernwoorden in mijn brief. Maar na een gesprek bleek dat deze afdeling zich vooral bezighield met data-analyse. Daar heb ik geen ervaring mee. En mijn interesse is vooral beleid en mensenrechten. Mijn scriptie ging bijvoorbeeld over seksueel-gerelateerd geweld in conflictgebieden. Ook schreef ik in mijn motivatiebrief dat ik de mensenrechtensituaties in Polen en Hongarije op de voet had gevolgd.” Het leverde haar uiteindelijk een traineeplek op bij de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.
Hevige discussies
Veel vergaderingen woonde ze bij. De bijeenkomst van de Europese Unie en Hongarije over de zogenoemde artikel-7-procedure, een strafprocedure, was het hoogtepunt. “Daar las ik eerst alleen over in de kranten. En nu zie je die gesprekken voor je ogen plaatsvinden. Er werd heftig gesproken over dat de Europese Unie de soevereiniteit van Hongarije niet mag aantasten. Maar ondertussen zie je ook dat het land bezig is met de inperking van mensenrechten. Het is echt interessant om dit van zo dichtbij mee te maken.” Zelfs bij bijeenkomsten waar geen pers bij aanwezig mocht zijn, mocht ze aanschuiven. “Onderwerpen die politiek nog heel gevoelig liggen werden besproken.”
“Daar las ik eerst alleen over in de kranten. En nu zie je die gesprekken voor je ogen plaatsvinden."
Prioriteiten stellen
Tijdens haar traineeship leerde ze het belang van zo objectief en genuanceerd mogelijk schrijven. “Ik schreef een samenvatting. Bij de eerste regel zei mijn begeleider al: ‘je bent wel een beetje te direct’. Politici konden soms heel lang praten over één zinnetje. Toen begreep ik dat zij teksten zo genuanceerd mogelijk willen opschrijven, zodat zij de meerderheid voor een voorstel kunnen meekrijgen.”
Prioriteiten leren stellen was een andere leerervaring. Het ene moment zat ze nog gebogen over een rapport, het volgende moment was ze bezig met de organisatie van het European Youth Event (EYE), dat eens in de twee jaar in Straatsburg wordt georganiseerd. “Voor mijn commissie heb ik debatten georganiseerd over contraterrorisme en cybersecurity, waar zo’n negenhonderd jongeren op afkwamen.”
Samen borrelen
De vijf maanden van haar traineeship zijn voorbij gevolgen. Nu begint ze aan haar master recht en politiek van internationale veiligheid. Voor haar opvolgers heeft ze in de bureaula ook een brief achtergelaten. “Mijn belangrijkste tip? Dat je de vaste borrelavond Plux moet meemaken! Elke donderdagavond komen de trainees van het Europees Parlement en de Europese Commissie bij elkaar op Place du Luxembourg in het centrum van Brussel. Daar borrel je met z’n allen, en maak je vrienden. Die avonden vergeet je echt niet!”
Ook jij kan een traineeship bij het Europees Parlement doen!
De traineeships duren vijf maanden en starten elk jaar op 1 maart en 1 oktober. Tweemaal per jaar kan je solliciteren voor een plek als trainee bij het Europees Parlement. Meer info over dit en andere traineeships bij de Europese Unie vind je elders op deze website.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.