Als EU-trainee in het centrum van de internationale politiek

Weblog

Van Mark Zuckerberg die in Brussel arriveerde voor de hoorzitting over privacy, tot de ontmoeting met Turkse parlementariërs: het diplomatieke proces in Brussel doet het hart van Rainier Jaarsma, trainee bij het Europees Parlement (EP), sneller kloppen.

Rainier Jaarsma

De wereld over

Op nog geen meter afstand stond hij van Mark Zuckerberg. “Met een paar andere trainees hadden we die plek bemachtigd”, vertelt Rainier. “Dat moment! Je zit echt in het centrum van de internationale politiek. Want wat hier tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement gebeurde, ging de wereld over. Ik vond het ongelofelijk mooi dat ik dit mee kon maken.”

“Dat moment! Je zit echt in het centrum van de internationale politiek. Ik vond het ongelofelijk mooi dat ik dit mee kon maken.”

Delegaties begeleiden

Ook de komst van volksvertegenwoordigers uit Turkije staat hem nog helder voor de geest, vertelt hij wanneer hij terugblikt op zijn net afgeronde traineeship van 5 maanden bij het EP. “Turkije wilde weer investeren in de parlementaire betrekkingen en er werd een gezamenlijk debat georganiseerd met Europarlementariërs.” Als trainee was hij vooral bezig met het faciliteren hiervan. Hij schreef notulen. Verwelkomde en begeleidde de Turkse delegaties binnen het gebouw van het Europees Parlement. Een flinke uitdaging, vertelt hij. “In grote lijnen wist ik wat er in Turkije aan de hand was, maar voor de échte kennis moest ik mij wel verdiepen in dossiers. Dat betekende dat ik in het weekend boeken las over Turkije en internationale nieuwswebsites doornam, zodat je precies weet wat er de laatste 3 jaar daar heeft afgespeeld. En dan praat je dus als trainee in de wandelgangen met Turkse parlementariërs. Je voert gesprekken die je anders nooit zou hebben.”

Onderhandelingen

Zijn interesse voor de verhouding tussen de Europese Unie en landen die lid willen worden, bracht hem naar Brussel. Hij had 2 bachelors gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen en studeerde een jaar in Skopje. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij een master deed in Russische en Oost-Europese studies. Na deze master verbleef hij nog een paar jaar op de Balkan. “Ik wilde mij op diplomatiek vlak meer verdiepen in de Westelijke Balkan en Zuidoost-Europa. Hoe verhouden de landen zich tot elkaar en tot de rest van Europa? Dan kom je al vrij snel bij een traineeship bij de Europese Unie terecht, omdat de Europese Unie het voortouw neemt in de regio.”

Rainier en Lieke

Invloed

Hij meldde zich aan voor het Schuman Traineeship van het Europees Parlement en kwam terecht bij het Directoraat-Generaal voor Externe Betrekkingen (DG EXPO). Zijn motivatiebrief en cv stuurde hij op. “Je kunt hier heel precies aangeven bij welk Directoraat-Generaal en zelfs bij welke afdeling je wilt werken. Je sollicitatie komt meteen bij de juiste mensen terecht.

Toen hij werd aangenomen, pakte hij zijn koffers en verhuisde naar Brussel.

Rainier is blij met de kansen die hij kreeg bij het EP. “Er zijn ook veel trainees die zich richten op de Europese Commissie. Deze doet formeel de onderhandelingen met de kandidaat-lidstaten. Omdat het een heel politiek gevoelig proces is en omdat het zo ongelofelijk gestandaardiseerd is, is het als trainee moeilijk om daar enige invloed op uit te oefenen. Bij het Europees Parlement is het werk met de parlementaire delegaties uit die landen persoonlijker. Dat brengt een hele andere dynamiek met zich mee.”

Voelsprieten voor politieke kwesties

Zijn afdeling werkt voor delegaties die in het Europees Parlement aanbevelingen aannemen over de betrekkingen met kandidaat-lidstaten. Deze gaan dus vaak over de uitbreiding van de Europese Unie. Zo stond de nieuwe naam van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië -Republiek Noord-Macedonië- op de agenda. “Met een team onderzocht ik wat er in de aanbevelingen zou kunnen komen te staan over de mogelijke naamswijziging. Mijn ervaring en kennis over de Balkan kwam nu goed van pas. Zo wist ik welke voorstellen de verschillende delegaties absoluut nooit zouden accepteren en konden we met een beter voorstel komen. Dit proces is heel interessant als je geïnteresseerd bent in diplomatie.”

“Voelsprieten voor politieke kwesties ontwikkel je hier snel”, vertelt hij. “Maar als je je wilt bemoeien met de echte politiek, is dit traineeship minder geschikt. Het mooie van mijn traineeship was dat ik het hele politieke proces op afstand kon volgen, inclusief het diplomatieke aspect. Die combinatie maakt voor mij dit traineeship zo boeiend.”

"Het mooie van mijn traineeship was dat ik het hele politieke proces op afstand kon volgen, inclusief het diplomatieke aspect."

Vaste baan als administrateur

Nu zijn traineeship is afgelopen, hoopt Rainier in Brussel te kunnen blijven werken. De eerste sollicitaties zijn al verstuurd naar banen waarbij hij zich kan richten op de Westelijke Balkan en Oost-Europa. Ook heeft hij zich aangemeld voor het generalisten concours. “Dit wordt ook wel het AD-5 concours genoemd, om een volwaardige administrateur te worden binnen het Europees Parlement, de delegaties van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) of bij de Europese Commissie. Ik heb net hiervoor een test gedaan en wacht nu op de uitslag.”

Ook jij kan een traineeship bij het Europees Parlement doen!

De traineeships duren vijf maanden en starten elk jaar op 1 maart en 1 oktober. Tweemaal per jaar kan je solliciteren voor een plek als trainee bij het Europees Parlement. Meer info over dit en andere traineeships bij de Europese Unie vind je elders op deze website.

Rainier Jaarsma (2)

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.