Selectieprocedure
Wil jij solliciteren voor een vast contract bij de Europese Unie? Neem dan deel aan de selectieprocedure, ook wel concours genoemd. Kom je hier succesvol doorheen, dan ben je geselecteerd om te sollicteren op een vaste baan bij een Europese instelling. In 2023 is de selectieprocedure gewijzigd. De informatie op deze website heeft betrekking op deze vernieuwde procedure. De selectieprocedures voor een vaste aanstelling worden door het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) georganiseerd.
Online selectietests voor een vaste aanstelling bij de EU
De selectieprocedures voor verschillende niveaus en profielen vinden doorgaans jaarlijks plaats. De doorlooptijd is ongeveer zes maanden. Na je aanmelding maak je thuis online en op één dag enkele selectietests die jouw redeneervermogen, je EU-kennis en je schrijfvaardigheid toetsen. Een selectie van kandidaten met de hoogste score komt op een (laureaten)lijst. Zij krijgen toegang tot passende, openstaande functies waarop zij kunnen solliciteren. Deelname aan de selectieprocedures staat open voor kandidaten uit alle 27 EU-lidstaten.
Drie verschillende selectieprocedures
EPSO organiseert vrijwel elk jaar drie verschillende selectieprocedures.
Soort selectieprocedure | Doelgroep |
---|---|
Administrateurs (AD) |
Generalisten: (startend) beleidsmedewerkers vanaf bachelor niveau (hbo en wo), geen werkervaring vereist. Specialisten: experts op een bepaald vakgebied vanaf bachelor niveau (hbo en wo) met enkele of meerdere jaren relevante werkervaring. |
Linguïsten | Linguïsten zoals tolken, vertalers en jurist-vertalers, allen op academisch niveau |
Assistenten (AST) | Beleidsondersteunend medewerkers op mbo-/hbo-niveau |
Wil je weten welk diploma gevraagd wordt voor de verschillende selectieprocedures, kijk dan in het overzicht van EPSO.
Wil je weten welke selectieprocedure nu geopend is voor inschrijving? Kijk dan op de website van EPSO.
Eén selectieronde, drie tests op één dag
Elke selectieprocedure voor een vaste aanstelling bestaat uit één ronde met drie selectietests. Je maakt de testen op één dag, online en thuis, met toezicht op afstand. Kom je door de selectie, dan mag je solliciteren op passende functies. Hierbij zal een selectie-interview ingezet worden.
De selectie bestaat uit de volgende tests:
- Preselectietest
Hierbij test het EPSO je numerieke en verbale vermogens, maar ook je vermogen om abstract te redeneren. Dit gebeurt via een meerkeuzetest in een online module die je thuis maakt. De test duurt ongeveer een uur. Je moet minimaal de helft van de vragen goed hebben om door te kunnen in de selectieprocedure. - EU-kennis of vakinhoudelijke toets
Deelnemers aan de selectieprocedure voor (startend) medewerkers maken een EU-kennis toets. Deze meerkeuzetest bevat vragen over het beleid, de beleidsprocessen en de verdragen van de EU. Kandidaten kunnen online zien welke bronnen voor het opstellen van deze test werden gebruikt, zodat de test ook toegankelijk is voor mensen die geen Europese studies hebben gedaan of geen Europese werkervaring hebben. Iedereen kan zich daardoor goed voorbereiden op dit testonderdeel.
De specialisten met werkervaring krijgen een meerkeuzevragenlijst op hun vakgebied. -
Schriftelijke test
Alle selectieprocedures omvatten ten slotte een schriftelijke test (doorgaans een casestudy) om jouw redactionele vaardigheden te testen.
Gevraagde competenties
De selectieprocedures toetsen jou op de volgende (algemene) competenties:
- kritisch denken, analyseren & creatief problemen oplossen
- besluitvorming & resultaten behalen
- informatiebeheer (digitale en datageletterdheid)
- zelfmanagement
- samenwerken
- leren als vaardigheid
- communicatie
- intrapreneurschap (initiatiefrijk, anderen motiveren, ambassadeur van de organisatie)
Voorbereiding
Met een goede voorbereiding verhoog je jouw slagingskansen voor de selectieprocedure van de Europese Unie. WerkenbijdeEU helpt je daar graag bij door middel van onze training. Meld je hiervoor aan.