Bij de Europese Unie (EU) vind je een baan die past bij jouw ambities. Een baan in een dynamische en internationale omgeving, waar je elke dag geprikkeld wordt om het beste uit jezelf te halen. Werk dat niet om de winst van een bedrijf draait, maar om de levensomstandigheden van meer dan 450 miljoen Europeanen. Dat is een uitdaging en een voorrecht, elke dag opnieuw.
Solliciteren voor een vast contract bij de EU
Voor vaste aanstellingen van nieuwe medewerkers werken EU-instellingen niet met vacatures. Je kunt dus niet rechtstreeks solliciteren. Eerst schrijf je je in voor de selectieprocedure voor Europese ambtenaren, ook wel concours genoemd. Deze selectieprocedures worden georganiseerd voor verschillende functieniveaus en -profielen, van startend (beleids)medewerkers met generieke EU-kennis tot en met experts in bijvoorbeeld energiebeleid. Als je door deze selectieprocedure komt, heb je de mogelijkheid te solliciteren op een functie met een vast contract. Functies met het profiel waarvoor de selectieprocedure is georganiseerd.
Jezelf ontwikkelen tijdens een Europese carrière
Bij een baan bij een Europese instelling werk je samen met meer dan 27 verschillende nationaliteiten en maak je van dichtbij ontwikkelingen op hoog internationaal niveau mee. Je hebt contact met nationale overheden, niet-gouvernementele organisaties (NGO‘s), internationale media en het Europese bedrijfsleven. Een Europese carrière biedt je de mogelijkheid om jezelf breed te ontwikkelen en om te blijven groeien in je werk. Je wisselt regelmatig van functie en bent nooit uitgeleerd. Je krijgt veel ruimte voor opleiding en training.
Eisen voor opleiding en werkervaring
Je moet in het bezit zijn van een nationaliteit van een EU-lidstaat om bij de EU te kunnen werken. Zonder EU-nationaliteit mag je wel als trainee bij de EU werken.
Er is geen leeftijdsgrens voor sollicitaties naar een functie bij de EU. Wie meedoet aan een selectieprocedure moet er wel rekening mee houden dat je aangeworven wordt voor een bepaald functieniveau. Hiervoor gelden formele eisen wat betreft opleiding en werkervaring, maar naar leeftijd wordt niet gekeken. Solliciteer je op een functie op AD5-niveau? Houd er dan rekening mee dat je in een startersfunctie op beleidsniveau terecht komt, ook al heb je al jaren werkervaring. Dit heeft vooral betrekking op leiding geven, niet op de inhoud van je werk of de mate van zelfstandigheid. Ben je al (veel) verder in je carrière en beschik je over specialistische kennis of ervaring? Richt je dan vooral op functies op AD7/8-niveau en hoger.
Bij deze Europese instellingen kun je aan de slag
Als Europese ambtenaar kun je na het doorlopen van het concours aan de slag bij één van de volgende instellingen:
- Europese Commissie
- Europees Parlement
- Raad van de Europese Unie
- Europese Rekenkamer
- Europees Hof van Justitie
- Comité van de Regio’s
- Europese Ombudsman
- Europees Toezichthouder voor Gegevensbescherming
- Europees Economisch en Sociaal Comité
- Europese Dienst voor Extern Optreden
Lees hier verhalen van Nederlanders met een vast contract bij de EU
- Marije Kusters: 'De ruimte om creatief te zijn en na te denken over de problemen van morgen, dat is leuk om te doen.'
- Twan van Erp: 'We werken hier aan belangrijke oplossingen. Onderzoek en Innovatie is onmisbaar om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen.'
- Charlotte Renckens: 'Voordat je er zelf gaat werken, is het moeilijk om je voor te stellen wat je allemaal kunt doen bij de Europese Commissie.'
- Gijs Schilthuis: 'Ik werk aan het Europese landbouwbeleid en ook steeds meer aan het Europese voedselbeleid.'
Ben jij op zoek naar een baan bij de EU die past bij jouw ambities? Lees hier meer over de functie-eisen en de selectieprocedure.