Ghizlan is Blue Book trainee bij EDEO: “Het samenwerken met collega’s uit alle lidstaten vond ik heel bijzonder”

Ghizlan Rebbah was naar eigen zeggen altijd al geïnteresseerd in de EU. Na haar master aan het Europacollege besloot ze dan ook dat het hoog tijd was om zelf te ervaren hoe het eraan toegaat in ‘de Brusselse bubbel’. Ze solliciteerde op het Blue Book traineeship en ging aan de slag bij de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO, in het Engels EEAS: European External Action Service): de diplomatieke dienst van de EU. We spreken Ghizlan over haar ervaringen en vroegen naar haar (sollicitatie)tips voor toekomstige trainees.

Wanneer je solliciteert op het Blue Book traineeship, vindt eerst een voorselectie plaats op basis van je profiel. Word je voorgeselecteerd, dan kom je terecht in het zogenaamde Virtual Blue Book. Je krijgt dan toegang tot honderden traineevacatures waarop je – in drie verschillende rondes - kunt solliciteren. In die fase van het proces sprong de vacature bij EDEO er direct uit voor Ghizlan. “EDEO kun je vergelijken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dan voor de EU. Het bijzondere is dat er zowel EDEO-collega’s in Brussel werken als bij verschillende delegaties over de hele wereld”, vertelt Ghizlan. “Ik heb een bachelor Europese Studies gedaan aan de Universiteit Maastricht en een master Internationale Betrekkingen aan het Europacollege. Werken voor de EU-tak die zich bezighoudt met het externe beleid sluit daar natuurlijk heel mooi op aan.”

Groepsfoto van de EDEO-trainees van bovenaf genomen
Beeld: ©EDEO (Europese Dienst voor Extern Optreden)
Groepsfoto van de EDEO-trainees van de lichting die in het najaar van 2024 is gestart

Van briefings schrijven tot Raadswerkgroepen bijwonen

Binnen EDEO werkt Ghizlan binnen de divisie Groene Transitie. “EDEO is verdeeld in verschillende directoraten. Veel daarvan zijn geografisch, zoals bijvoorbeeld directoraat Afrika of Azië-Pacific”, legt ze uit. “Daarnaast is er een Global directoraat met thematische afdelingen, zoals digitale diplomatie, mensenrechten of Groene Transitie. Onze divisie houdt zich bezig met de externe dimensie van de EU Green Deal. Dat omvat zowel bilaterale als multilaterale samenwerking.” In dat opzicht is de periode waarin Ghizlan haar traineeship mocht doen bijzonder: er waren in het najaar van 2024 maar liefst vier multilaterale fora waarbij ze betrokken was. “Zo was er onder meer de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan en de biodiversiteitstop in Colombia. Dat maakt deze periode wel heel interessant.”

Naast de werkzaamheden rondom de multilaterale fora houdt Ghizlan zich vooral bezig met het schrijven van briefings. “Die kunnen echt voor van alles zijn. Zo heb ik briefings geschreven voor collega’s die in gesprek gingen met een andere internationale organisatie, maar ook voor gesprekken met een ambassadeur of vertegenwoordiger van een bepaald land. In de briefing geef ik specifiek input over het onderwerp groene transitie.” Vanwege de breedte van het thema, is de divisie waarin Ghizlan werkt opgedeeld in de thema’s energie, klimaat en milieu. Het leuke daaraan is dat ze als trainee samenwerkt met echte experts op die vlakken: “Zelf zit ik voornamelijk op milieudiplomatie, maar ik heb ook collega’s die bijvoorbeeld écht alles weten van energieveiligheid. Heel interessant.” 
 

"Ik werk met echte experts op het gebied van energie, klimaat en milieu - heel interessant!"

Samenwerken met collega’s uit allerlei lidstaten

Ghizlan ervaart haar traineeship als inhoudelijk leerzaam, maar ook op het vlak van internationaal werken brengt het haar veel. Ze legt uit: “Ik werk binnen EDEO samen met EU-ambtenaren uit allerlei landen, maar ook met collega’s die voor een periode zijn uitgezonden vanuit hun ‘thuisministerie’ als Seconded National Experts (SNE’s). De gedetacheerde collega’s zitten soms dus niet heel lang in de EU-bubbel en brengen vaak veel kennis mee vanuit hun thuisland. Samenwerken met al die verschillende mensen voelt wel heel bijzonder.” 

Met haar directe collega’s is Ghizlan ook heel blij, omdat ze haar overal bij betrekken en de gelegenheid geven om alles te vragen. “Een tof voorbeeld is dat ik een Raadsgroep over energie op ministerieel niveau mocht meemaken. Het gebeurt niet altijd dat je als trainee bij zoiets aanwezig kan zijn, dus dat was erg bijzonder. Een ander hoogtepunt was dat ik een tijdje geleden een briefing had geschreven, waarna collega’s me uitnodigden om die zelf te komen toelichten tijdens een senior officials meeting. Ik heb gemerkt dat, naarmate ik hier langer zit, steeds meer verantwoordelijkheid heb gekregen. Dat is heel fijn om te merken.” 
 

Groepsfoto van EDEO-trainees voor een glazen wand met het EDEO-logo
Beeld: ©EDEO (Europese Dienst voor Extern Optreden)

Een positieve ervaring

Het traineeship zit er voor Ghizlan bijna op. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen periode? “Heel positief! Het Blue Book traineeship geeft echt een inkijkje in het werken voor de EU, waardoor je goed kan ontdekken of dat bij je past. Ik vond het een hele leerzame ervaring en heb ook erg genoten van het internationale karakter. Daarnaast beviel het leven in Brussel me goed; het is een bruisende, levendige stad. Daarnaast zijn er hier heel erg veel trainees en is het dus gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen. Het traineeship office organiseert bovendien ook events zoals bijvoorbeeld cv workshops. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin gehad!”

Ghizlan’s (sollicitatie)tips voor toekomstige Blue Book trainees

Ben je enthousiast over het traineeship en wil je solliciteren? Ghizlan deelt vast wat tips om je te helpen bij je voorbereiding.

Tips voor je sollicitatie op het Blue Book traineeship bij de Europese Commissie

1. Begin op tijd

“Neem de tijd voor het invullen van je gegevens wanneer je je aanmeldt. Er wordt naast persoonlijke informatie ook gevraagd om ‘supporting documents’. Je moet namelijk elke ervaring kunnen bewijzen. Denk daarbij trouwens niet alleen aan je studie of bijbaan, maar ook aan relevante nevenactiviteiten. Zelf heb ik bijvoorbeeld meegedaan aan de Nationale Denktank. Daarnaast heb ik stage gelopen op de Nederlandse ambassade in Oman, waar ik werkte op energie- en klimaatonderwerpen. Tot slot is het belangrijk om secuur te zijn en alles precies zo in te vullen als het ook in je officiële documenten staat. Lees alles goed door en haal alle foutjes eruit.” 

2. Doe van tevoren onderzoek naar de DG's

“De Europese Commissie is onderverdeeld in verschillende directoraten-generaal (DG). Zodra het Blue Book opent, krijg je de vacatures te zien die alle DG’s open hebben staan. Alles doorlezen is niet te doen – het is dus slim om vooraf je huiswerk te doen en te onderzoeken welke DG’s jou aanspreken. Online vind je organigrammen die je helpen om je te oriënteren.  Als je eenmaal weet welke DG’s je het meest aanspreken, kun je veel gerichter door de lijst met vacatures gaan. Wat mij ook heeft geholpen, is vooraf spreken met oud-trainees. Andere ervaringen horen is altijd handig.”

3. Maak gebruik van de hulp van WerkenbijdeEU

“Toen ik solliciteerde als trainee, heb ik me ook aangemeld voor het Blue Book traineeship Talent Netwerk van WerkenbijdeEU. Zij organiseren een informatiesessie die heel handig is om bij te wonen. Je hoort daar toch dingen die je anders zelf misschien niet zou weten.” 

4. Tijdens je traineeship: 'Neem initiatief'

“Vijf maanden zijn zo voorbij en in die periode wil je natuurlijk het meeste uit je traineeship halen. Neem dus ook echt initiatief! Ik heb ervaren dat het alleen maar wordt gewaardeerd als je veel vragen stelt en aan collega’s aangeeft dat je graag in dingen wordt meegenomen. Als je laat zien dat je veel wilt leren, opent dat vaak nieuwe deuren.”