Melvin van Velthoven slaagde voor de selectieprocedure voor een vast contract bij de EU

Weblog

Dankzij een goede voorbereiding lukte het Melvin van Velthoven om de selectieprocedure voor een vast contract bij de EU met succes af te sluiten. Hij kan het iedereen aanraden om een keer mee te doen aan zo'n selectieprocedure. “Zelfs als je er niet doorheen komt is het waardevol.”

Melvin van Velthoven bij Berlaymont gebouw Europese Commissie

Bij toeval raakte Melvin in 2013 bij de EU verzeild. “Een huisgenoot van me had gesolliciteerd voor het traineeship bij de Europese Commissie. Zo kwam ik ermee in aanraking. Ik had er tijdens mijn studie - een bachelor Internationale Bedrijfskunde en een master Bestuurskunde – nog niet veel aandacht aan gegeven. Maar het leek me interessant, en toen lukte het nog ook.”

Een verschil maken

Na zijn traineeship ging Melvin, na enkele maanden in de Europese politiek te hebben gewerkt, aan de slag in de financiële sector. “Dat werk interesseerde me toch minder. Het motiveerde me niet intrinsiek. Het gaat daar vooral om winst en marges, terwijl ik bij de Europese Commissie het idee had dat ik echt een verschil kon maken.” Dus wilde Melvin terug naar de EU. Maar hoe? “De meeste functies bij de EU-instellingen zijn vaste functies. Om zo’n vaste functie te bemachtigen, moest ik meedoen aan een selectieprocedure, in mijn geval die voor beginnend beleidsmedewerkers. Dat was spannend. Doorgaans schrijven zich ruim 20.000 kandidaten uit heel de EU in voor dit type selectieprocedure.”

"Om zo’n vaste functie te bemachtigen, moest ik meedoen aan een selectieprocedure, Dat was spannend"

Goed voorbereiden

Dé manier voor Melvin om zijn kansen te vergroten, was zich goed voorbereiden. “Zo heb ik voor de eerste ronde – waarin het gaat om numeriek, verbaal en abstract redeneren – ontzettend veel geoefend. WerkenbijdeEU kan je toegang geven tot een platform waar dit kan. Voor mij was vooral abstract redeneren een uitdaging. Op een gegeven moment ging ik denken in de patronen die ik zag in de tests, en werd het steeds gemakkelijker.”

Uitrusten

“De tweede ronde is een postvak-oefening,” vervolgt Melvin. “Je krijgt dan een mail van je fictieve leidinggevende waarin staat waar je werkt, wat je taken zijn en wat er van je wordt verwacht de komende tijd. Als de test start, kom je in een inbox terecht, met 21 mails waar je multiple choice vragen over krijgt. Daarmee toetsen ze verschillende competenties zoals analytisch denkvermogen en stressbestendigheid. Ik heb me hierop voorbereid door goed te kijken om welke competenties het ging. Maar vooral door uit te rusten van tevoren.”

Melvin en Charlotte op plein voor Berlaymontgebouw van de Europese Commissie

Training voor assessment center

Melvin: “In de derde ronde krijg je een ‘case study’. Dit is een vraag die je moet beantwoorden in een essay. Hier heb je een uur de tijd voor. Hiervoor heb ik geoefend met snellezen. Ik heb ook cases uit voorgaande jaren op internet gevonden, daarover het essay geschreven en feedback aan anderen gevraagd. Tot slot doe je een assessment center. Dit heb ik voorbereid door deel te nemen aan een training van twee dagen in Den Haag die WerkenbijdeEU aanbood. Dit was heel nuttig, want ik had bijna geen ervaring met assessments. Daarna heb ik met een vriendengroep in Brussel meer specifiek het EU-assessment center voorbereid.”

Contact leggen

Melvin kwam tot zijn grote vreugde door selectieprocedure heen, en kreeg zo de mogelijkheid te zoeken naar een passende baan bij de EU. “Ik mocht solliciteren op vacatures die ik kreeg via mijn EPSO-account. Daarnaast legde ik contact met mensen met wie ik iets gemeen had, bijvoorbeeld dat we aan dezelfde universiteit hadden gestudeerd. Ik probeerde met ze af te spreken voor koffie of lunch, om een beter idee te krijgen van wat er voor functies zijn, wat er speelt binnen een departement en waar ze naar op zoek zijn. De competitie is groot, ik heb veel sollicitaties de deur uitgedaan voordat het raak was.“

"Dus of je het nu haalt of niet, het is altijd een mooie ervaring”

Van aanmelding tot aanstelling

Al met al duurde het anderhalf jaar voordat Melvin op zijn huidige werkplek, DG TAXUD terechtkwam. “Van aanmelding tot aanstelling ben ik tweeënhalf jaar bezig geweest. Als je het echt wilt, is dat het wel waard. Het is een aanstelling voor de rest van je leven. En dat hoeft niet te betekenen dat het saai wordt. Je kunt tijdens je carrière bij de EU-instellingen heel verschillende functies invullen. Ik werk nu aan belastingen, maar ik zou ook aan ontwikkelingssamenwerking of energie kunnen werken. Maar ik kan ook een totaal andere functie krijgen. Nu ben ik economisch analist, maar je kunt bijvoorbeeld ook als projectmanager, of als communicatieadviseur of als assistent van een directeur aan de slag.”

Mooie ervaring

Melvin kan het iedereen aanraden om een keer mee te doen aan een selectieprocedure bij de EU. “Al is het alleen maar om een goed beeld te krijgen van hoe het is om bij de EU-instellingen te werken. Zelfs als je er niet doorheen komt is het waardevol. De selectieprocedures van multinationals, grote consultancy bedrijven en de Rijksoverheid lijken erg op elkaar. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je erin wordt. Je weet wat je kunt verwachten. Bovendien krijg je feedback, zodat je jezelf kunt verbeteren. Dus of je het nu haalt of niet, het is altijd een mooie ervaring.”

Net als Melvin deelnemen aan de selectieprocedure voor een vast contract bij de EU?

Ben je (onlangs) afgestudeerd en beschik je over uitstekende vaardigheden? Meld je dan aan voor een selectieprocedure voor (startende) beleidsmedewerkers. Meer informatie vind je elders op deze website.

Telefonerende EU-ambtenaar voor Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO)

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.