Internationale omgeving inspireert communicatieadviseur Alexandra Ekkelenkamp
Weblog
Hoe kunnen we slimmer communiceren, een relevante speler zijn en optimaal impact hebben? Vragen waar Alexandra Ekkelenkamp, communicatieadviseur bij het Secretariaat-Generaal van de Raad van de EU, zich dagelijks over buigt. De internationale werkomgeving is voor haar een grote plus.
Op dit moment is ze bezig met de voorbereiding van een Europese top, maar wat ze volgende week doet kan nog wel eens een verrassing zijn. Alexandra Ekkelenkamp beschrijft haar takenpakket als breed, veelzijdig maar vooral: onvoorspelbaar. "Ik adviseer en ondersteun de directeur Media en Communicatie van de Raad bij al zijn werkzaamheden. Hij is verantwoordelijk voor onze persteams, ons webteam, social media, PR; alle domeinen van externe communicatie. Er kan zich van alles voordoen waar hij mijn hulp bij nodig heeft.”
Strategische rol
Bij de Raad werken 3.000 ambtenaren, onder wie ongeveer 110 professionals op het vlak van communicatie. Voor Alexandra is dit haar tweede communicatiebaan bij de Raad. Eerder was ze persvoorlichter, met crisiscommunicatie en social media in haar portefeuille. Nu heeft ze een meer strategische rol. “Neem de social media strategie. Ik denk na over welke tools we moeten kopen, welk platforms we moeten openen, waar we in moeten investeren, is er bepaalde kennis die we nog missen? Onze secretaris generaal - een Deen - heeft om een externe communicatie strategie gevraagd, want die was er nog niet. Die heb ik in een half jaar tijd opgesteld. Nu deze is goedgekeurd ben ik bezig om te zorgen dat alles wordt uitgevoerd.”
Vanaf dag één kreeg ik hier veel verantwoordelijkheid. En het leuke van een wat kleinere Europese instelling als de Raad is dat je veel kansen krijgt.
Veel kansen
Bij de Raad moet je als communicatieprofessional veelzijdig en flexibel zijn, is Alexandra’s ervaring. “Zo hebben onze persvoorlichters training gehad om te schrijven voor het web, terwijl onze webeditors ook online campagnes kunnen voeren of infographics kunnen bedenken. Je moet snel nieuwe dingen kunnen leren, want het vakgebied is heel erg in beweging. Als je hier wordt aangenomen, kun je meteen een pittige portefeuille krijgen. Vanaf dag één kreeg ik hier veel verantwoordelijkheid. En het leuke van een wat kleinere Europese instelling als de Raad is dat je veel kansen krijgt. Als je aangeeft dat je je in een bepaalde richting wilt ontwikkelen, dan kan dat ook, heb ik ervaren.”
Andere perspectieven
Het internationale aspect is een heel belangrijke reden voor Alexandra om bij de EU te willen werken. “Ik werk hier samen met heel gedreven mensen uit heel Europa, met 28 nationaliteiten, mijn werktalen zijn Engels en Frans. Ik vind het inspirerend om collega’s te hebben die met andere perspectieven komen.” Alexandra benoemt ook de keerzijde. “Als je gewend bent aan een Nederlandse werkomgeving die vaak weinig hiërarchie kent en vrij transparant is, kan het wel wennen zijn hier. Met mensen uit 28 landen werken is leuk, maar je komt ook met 28 organisatieculturen in aanraking. Soms zijn dat vrij hiërarchische en bureaucratische modellen, die ouderwets kunnen aandoen. Heldere onderlinge communicatie kan ook een uitdaging zijn; dingen raken wel eens lost in translation.”
Flexibel zijn
De werkdruk is pittig, vertelt Alexandra. “Je werkt hier fulltime (40 uur), parttime is zeldzaam. Fulltime betekent: lange dagen maken. Vooral in mijn vorige baan hier werd het ook wel eens nacht- of weekendwerk. Dat is niet de norm voor banen binnen de EU-instellingen, het hangt samen met de aard van het werk hier.” Gelukkig heeft ze nog voldoende tijd over voor andere dingen. “Brussel heeft veel te bieden. Ik run een groot vrouwennetwerk, doe aan yoga, heb een druk sociaal leven, reis veel, zing in een koor en doe ook nog eens vrijwilligerswerk. Ik ben dus absoluut geen werkslaaf van de Europese Raad,” lacht ze.
Front row seat
Al met al zou Alexandra niets liever willen doen. “Als je bij ons communicatie doet, dan heb je een front row seat,” besluit ze enthousiast. “Dit is het hoogste politieke niveau in Europa. Als je op het journaal ziet: de EU-leiders komen bij elkaar, en Mark Rutte geeft daar een persconferentie, dan hebben wij dat mogelijk gemaakt. Wij hosten de EU-toppen, de multilaterale toppen. Alle onderhandelingen die we hebben gezien de afgelopen tien jaar; de nachtenlange toppen over de Euro, financiële crisis, Griekenland, migratiecrisis, dat gebeurt allemaal bij ons. Zo’n spannende en boeiende werkomgeving vind je bijna nergens anders.”
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.