Aanmelding voor Blue Book traineeship maart 2025 geopend: solliciteer van 15 juli tot 30 augustus

Heb jij minimaal een bachelor (hbo/wo) op zak en wil je als trainee bij de Europese Commissie aan de slag? Van 15 juli tot 30 augustus 2024 kun je weer solliciteren voor het Blue Book traineeship. Lees snel verder voor meer informatie over het traineeship, de aanmeldingscriteria en hoe WerkenbijdeEU jou ondersteunt tijdens het sollicitatieproces.

Vlaggen voor Berlaymont gebouw van de Europese Commissie

Blue Book traineeship bij de Europese Commissie: dit kun je verwachten

De Europese Commissie neemt belangrijke beslissingen over thema’s die invloed hebben op jouw leven en dat van 450 miljoen andere Europeanen. Als trainee draag jij daaraan bij. Je krijgt de kans om te werken aan actuele thema’s als de Europese Green Deal, digitalisering, migratie en internationaal beleid. 

Tijdens een traineeship bij de commissie doe je internationale werkervaring op en maak je kennis met het werk van de Europese instellingen. Nog een pluspunt: tijdens je traineeship werk je samen met ambitieuze mensen uit de hele EU en bouw je een netwerk op waar je mogelijk de rest van je loopbaan iets aan hebt. 

Het Blue Book traineeship duurt vijf maanden en kun je zien als een serieuze startersbaan. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en draait als volwaardig teamlid mee op jouw afdeling. Ook handig om te weten: gedurende het traineeship ontvang je een maandelijkse vergoeding van €1.376,- netto. 

Wie kan zich aanmelden?

Je kunt solliciteren als Blue Book trainee wanneer je aan onderstaande criteria voldoet:

  •  Je hebt tenminste een bachelordiploma (hbo/wo)
  •  Je hebt een goede beheersing van minimaal twee officiële EU-talen, waaronder (naast Nederlands) bijvoorbeeld Engels, Frans of Duits
  • Je hebt nog nooit langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt 

Uitgebreide informatie over de aanmeldingscriteria vind je op deze pagina

Na je aanmelding bekijkt de preselectie-commissie jouw documenten. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, word je opgenomen in het ‘Virtual Blue Book’. Vervolgens kun je op maximaal drie traineeships solliciteren.

Meer lezen (en luisteren)

Om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatie, vind je hieronder een aantal links met meer informatie.

Extra tip: kijk deze online voorlichting uit januari 2023 terug. Hierin hoor je meer over het traineeship en delen een aantal oud-trainees hun ervaringen. Zorg wel dat je ook de actuele informatie van het Traineeships Office goed doorleest; mogelijk is niet alle informatie uit de voorlichting volledig up-to-date.

Wacht niet tot het laatste moment met solliciteren. Neem voldoende tijd om alle documenten te verzamelen en de informatie nauwkeurig in te vullen. Dit is een belangrijk onderdeel van het selectieproces. Kijk voor meer informatie over de te uploaden documenten bij de FAQ op de website van het Traineeships Office naar de vraag 'What supporting documents should be attached to the application form?'

Ik heb in dit traineeship goed leren samenwerken met mensen die heel anders werken en communiceren. Daar heb ik nu ook voelsprieten voor. Mijn advies: geniet vooral van je tijd en gebruik het traineeship als een eerste kans om aan te voelen of een baan bij de Europese Unie überhaupt bij je past.” – Joep Schoenmakers over zijn Blue Book traineeship

Benieuwd naar de rest van Joeps verhaal en zijn tips voor je aanmelding? Lees hier meer over de ervaringen van Joep bij het directoraat-generaal ECFIN (Economic and Financial Affairs).

Word onderdeel van ons Talent Netwerk

Heb jij je ingeschreven voor het Blue Book traineeship dat loopt van maart tot en met juli 2025? En heb je de Nederlandse nationaliteit? Meld je dan aan voor het Talent Netwerk voor dit specifieke traineeship. Op die manier kan WerkenbijdeEU met jou in contact blijven– voor, tijdens en na je traineeship. 

Als je door de Europese Commissie wordt voorgeselecteerd neemt WerkenbijdeEU via het Talent Netwerk contact met je op om je te ondersteunen bij jouw sollicitatie. We delen handige tips en informatie waarmee jij jouw kans op een traineeship vergroot.