‘Het traineeship bij de Europese Commissie was een hele mooie leerervaring’
Al op jonge leeftijd wist Javina Bijl dat ze later een baan wilde waarin ze iets kon bijdragen aan de maatschappij, en dan het liefst in een internationale omgeving. Met het einde van haar master in zicht, besloot ze daarom te solliciteren op het Blue Book traineeship bij de Europese Commissie. Ze werd aangenomen en kon als trainee aan de slag bij OLAF: het Europees Bureau voor Fraudebestrijding.
“Ik heb een bachelor Bestuurs- en organisatiewetenschap gedaan in Utrecht en een master International Development in Wageningen. Dat ik na mijn afstuderen graag aan de slag wilde voor een publieke instantie, was voor mij duidelijk”, begint Javina haar verhaal. “Ik wilde dat het liefst in een internationale context doen, omdat je Nederland en de rest van de wereld volgens mij niet los van elkaar kunt zien. Veel sociale vraagstukken zijn grensoverschrijdend; als land heb je andere landen nodig om deze op te lossen. Vanuit die gedachte leek het me interessant om voor de EU te werken.”
‘Mijn advies? Neem de tijd voor je aanmelding’
De keuze voor het Blue Book traineeship, maakte Javina heel bewust. ‘’Je kunt bijvoorbeeld ook trainee worden bij het Europees Parlement, maar het leek mij interessanter om meer aan de beleidskant te werken.” Om in aanmerking te komen voor het traineeship, is stap één het aanleveren van documenten. Dat klinkt simpel; toch raadt Javina aan om hier op tijd mee te beginnen. “Bij het beoordelen van de kandidaten kijkt de Europese Commissie onder andere naar talenkennis, internationale ervaring en werkervaring. Je talenkennis moet je kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een certificaat. Daarnaast is het slim om echt al je werkervaring toe te voegen, inclusief vrijwilligerswerk en commissies of besturen waar je bij hebt gezeten.”
Welke ervaringen heeft Javina zelf meegenomen in haar aanmelding? “Ik heb eindexamen Frans, Duits, Engels en Nederlands gedaan en spreek een beetje Spaans. Verder ben ik een paar jaar voorzitter geweest van een maatschappelijke stichting en heb ik met een working holiday visa in Australië gewerkt”, zegt ze. Aanvullend benoemde ze haar stage bij het College voor de Rechten van de Mens en bij de universiteit waar ze haar bachelor deed. “Omdat je elke ervaring moet kunnen aantonen, is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Zo kun je alles rustig nalezen en eventuele typfouten eruit vissen.”
Verdiep je van tevoren in de DG’s
De Europese Commissie beoordeelt alle aanmeldingen en kent kandidaten punten toe. Wanneer je wordt voorgeselecteerd, kom je terecht in het zogenaamde ‘Virtual Blue Book’. Javina: “Vervolgens krijg je toegang tot een portaal met alle traineevacatures. Je mag op maximaal drie vacatures solliciteren.”
Juist omdat de periode waarin je kunt solliciteren beperkt is, tipt Javina om je hier goed op voor te bereiden. “Er zijn honderden vacatures beschikbaar; die kun je nooit allemaal doorlezen. Mijn advies is om je van tevoren te verdiepen in alle DG’s (directoraten-generaal). Zelf heb ik het organogram erbij gepakt en een aantal DG’s en specifieke units daarbinnen opgeschreven die werken aan thema’s die mij boeien.”
“Omdat je elke werk- of studie-ervaring moet kunnen aantonen, is het belangrijk om de tijd te nemen voor je aanmelding"
Meewerken aan iets tastbaars
Javina solliciteerde op drie traineeshipvacatures, maar belandde uiteindelijk op een heel andere plek: “Ik kende OLAF (het Europees Bureau voor Fraudebestrijding) vooraf niet heel goed, maar ik werd door hen benaderd voor een sollicitatiegesprek.” Nu haar traineeship er bijna op zit, is ze erg blij dat ze uiteindelijk bij OLAF heeft gewerkt. “Mijn voornaamste opdracht was het opstellen van twee staff working documents – dat zijn bijlagen van het jaarrapport. OLAF vraagt ieder jaar bij de lidstaten uit welke maatregelen zij nemen om fraude te bestrijden en wat zij hebben gedaan met de aanbevelingen vanuit OLAF. Op basis van die data ben ik aan de slag gegaan met de bijlagen.”
Haar traineeship zit er bijna op en Javina blikt met een positief gevoel terug op de afgelopen maanden. “Tijdens mijn stage werd ik heel erg betrokken bij lopende zaken. Daarnaast kreeg ik veel vrijheid bij het uitvoeren van mijn opdracht en mocht ik mijn bevindingen zelf presenteren tijdens bijeenkomsten met verschillende lidstaten. Dat was spannend, maar heel interessant om mee te maken”, vertelt ze. Het jaarrapport waaraan ze meewerkte, verschijnt binnenkort op de website van OLAF. “Ook dat is gaaf; dat ik heb meegewerkt aan iets wat online is vereeuwigd.”
Javina's drie tips voor jouw sollicitatie
1. Leg contact met medewerkers of oud-Blue Book trainees als je door de preselectie heen bent
“Zoek via LinkedIn actief naar personen die posities vervullen of hebben vervuld die je interessant lijken. Deze connecties kunnen waardevolle inzichten bieden in hun ervaringen en wellicht tips geven die jouw aanmelding kunnen versterken.”
2. Verdiep je in de DG's die jouw interesse hebben
“Bestudeer de organogrammen, jaarrapporten en nieuwsbrieven van de DG's die je aanspreken. Dit geeft je niet alleen een overzicht van de structuur en werkgebieden, maar kan je ook helpen om gerichter te solliciteren.”
3. Blijf tijdens je traineeship proactief en toekomstgericht
“Laat het al in het begin van je traineeship aan je supervisor en/of Head of Unit weten als je interesse hebt om na je traineeship te blijven. Dit kan deuren openen voor de toekomst!”
“Als je wilt, kun je in Brussel elke dag iets leuks beleven”
Ook over het sociale aspect van haar leven als trainee is Javina erg te spreken. “Er worden heel veel culturele evenementen en festivals georganiseerd en je vindt hier heel veel restaurants en cafés. Zodra de zon schijnt, is iedereen buiten te vinden”, vertelt ze. Daarnaast bleek het verrassend makkelijk om mensen te ontmoeten: “Je start met honderden trainees tegelijk en iedereen staat open voor contact. Op donderdag vind je iedereen standaard op het Place du Luxembourg – ook wel Plux genoemd. Dat is het moment om met andere trainees bij te kletsen.”
Ook is er een traineevereniging die allerlei activiteiten organiseert en zijn er tal van WhatsApp-groepen waarin mensen met dezelfde hobby elkaar kunnen vinden. “Ik vond het een warm bad, die traineebubbel. Ik heb een heleboel leuke mensen ontmoet waarmee ik regelmatig tripjes heb gemaakt, bijvoorbeeld naar Lille en Luxemburg. Heel veel trainees die ik ken, willen het liefst blijven na hun traineeship. Dat zegt natuurlijk wel iets over het leven hier.”
"In Brussel worden heel veel culturele evenementen en festivals georganiseerd en je vindt hier heel veel restaurants en cafés. Zodra de zon schijnt, is iedereen buiten"
Zelf gaat Javina weer terug naar Nederland. “Wel met een beetje pijn in mijn hart”, zegt ze lachend. Ze sluit dan ook niet uit dat ze ooit weer terugverhuist: “Qua werk liggen hier zoveel toffe kansen. Zelfs als het niet lukt om hier een baan te vinden, ben ik heel blij dat ik trainee ben geweest. Ik heb van dichtbij gezien hoe de Commissie werkt en heb een netwerk opgebouwd – ik zie dit echt als een hele mooie leerervaring.”
Solliciteer nu voor het Blue Book traineeship en start in maart 2025
Wil jij net als Javina trainee worden bij de Europese Commissie? Je kunt nog tot 30 augustus 2024 solliciteren.