Nog één keer kijk ik achterom: Brussel, tot snel!

Tour Madou, Brussel‘Marijeeeeee! Could you take care of this please?

Nog één keer kijk ik achterom naar de ‘Tour Madou’, waar ik de afgelopen vijf maanden gewerkt heb. Het is tijd om te gaan! In mijn tas zitten mijn certificaat en aanbevelingsbrief, als bewijs voor mijn aanwezigheid en goede inzet. Het is gek om te bedenken dat ik morgen niet meer terug zal keren om te werken aan een rapport, om een meeting voor te bereiden, of om in de pauze waterige cappuccino’s te drinken met mijn mede-trainees.

Omdat er zoveel te leren viel, had ik pas na drie maanden het gevoel dat ik volledig gewend was aan het werken bij DG Competition (DG Concurrentie). De laatste twee maanden gingen dan ook snel voorbij, en ik voelde me echt een onderdeel van het team. Juni was een drukke en hectische maand, voor de hele Europese Commissie. Iedereen wilde alles af hebben voor de zomer, zodat ze met een gerust hart op vakantie konden. Voor mij betekende dat soms lange dagen, waarin ik van de ene naar de andere meeting of conferentie vloog en soms voor vier mensen tegelijkertijd werk aan het doen was. Dan zette ik net mijn tanden in mijn snel veroverde broodje en hoorde ik mijn baas alweer roepen: “Marijeeeeee! Could you take care of this please?”. Toch waren de meest hectische dagen het meest interessant. En als ik tien uur op een dag werk, reken maar dat mijn baas dan veertien uur bezig is. Het team is ontzettend gedreven en heeft echt hart voor de zaak.

Juli werd iets rustiger: de zomer was aangebroken. Naast mijn gewone werkzaamheden kreeg ik van andere afdelingen wat verzoeken om te vertalen, als enige trainee op de vloer met het Thanks!Nederlands als moedertaal. Toen riep mijn ‘Head of Unit’ een vergadering bijeen, dus ik kwam aansnellen met mijn schriftje, maar het bleek dat de ‘vergadering’ voor mij was! Ik kreeg een speech, een cadeautje en een kaart, erg lief allemaal.

Ze zeggen dat de ‘lat lekker hoog ligt’ bij de EU. Dat klopt absoluut, en dat maakt het daarom alleen maar meer de moeite waard om daar een traineeship te doen. In vijf maanden tijd heb ik niet alleen ontzettend veel waardevolle, praktische kennis vergaard, maar heb ik ook zoveel ontzettend leuke en interessante mensen ontmoet, dat er simpelweg geen tijd meer was om van iedereen goed afscheid te kunnen nemen. Nu keer ik even terug naar Nederland, maar ik ben zeker van plan om weer eens terug te komen. Brussel, tot snel!