Begrijpen hoe het systeem bij de Europese Commissie werkt

Na de borrels en de vakantie weer terug aan het werk

Het ‘Bluebook traineeship’ is de manier om er achter te komen hoe de Europese instituties werken. Nu de laatste twee maanden begonnen zijn, kom ik er achter dat ze tijdens de welkomstconferentie in oktober gelijk hadden. Het gaat er daarbij niet alleen om dat je er achter komt wat de Commissie doet, maar ook hoe het personeelsbeleid van de Commissie werkt.

daghap trainees Europese CommissieDe weken voor kerst zijn voorbij gevlogen. Naast een reeks deadlines, omdat mijn afdeling de rapportages van het afgelopen jaar, de nieuwe programmering voor het komende jaar en als extra ook die van de nieuwe financiële periode 2014-2020 moesten bepalen, waren er de nodige kerstevenementen. Borrels, etentjes en feesten: samen met mijn collega’s van Latijns-Amerika hebben we de feestdagen goed gevierd. Gelukkig zit ik met veel van mijn collega’s op dezelfde lijn: we houden van het goede leven met lekker eten, salsa dansen en gezelligheid. Maar het was niet alleen ‘fiesta’. De borrels waren vooral een goede manier om stoom af te blazen en de dag erna moe maar met een frisse blik weer hard aan het werk te gaan.

Nu de kerstvakantie over is, gaan we weer terug naar de werkelijkheid van alledag. Al het begin is moeilijk, maar na ruim een week zit ik er weer een beetje in. Ondertussen zijn we, de trainees, van slag omdat de catering is veranderd en we geen korting meer krijgen op de daghap. Echter, het probleem dat ons veel meer bezig houdt is, hoe wordt het leven na het traineeship. De tip die aan het begin van het traineeship wordt gegeven, is dat je er achter komt hoe het systeem van de EC werkt. Door veel met mijn collega’s en mijn begeleider te praten is me dat gelukt. Helaas is de uitkomst een reality check: de kans om bij DEVCO te blijven werken is nihil.

Erg jammer, maar dat betekent niet dat ik nu niks meer aan mijn traineeship heb. Tijdens mijn vakantie heb ik mijn cv een update gegeven en mijn collega’s heb ik ondertussen op de hoogte gesteld van mijn zoektocht. Hier in de Eurobubbel van Brussel draait het om contacten, dus daar ga ik gebruik van maken. Het feit dat een van de DEVCO trainees al een baan gevonden heeft, geeft hoop. Dus alle lijntjes worden weer uitgegooid de komende maanden. Ready, set en go!