Ben jij de auditor die de EU zoekt?

« Terug naar Agenda
Begin:
1-06-2016 16:30
Einde:
1-06-2016 18:00
Locatie:
volgt later

Europese Commissie en Europese Rekenkamer werven auditors

auditor bij de EUSolliciteer tot uiterlijk 14 juni 2016 naar een functie als auditor bij de instellingen van de Europese Unie. Schrijf je nu in voor de selectieprocedure! Je kunt op twee functieniveaus solliciteren, rang AD 5 en rang AD 7. Bezoek de informatiebijeenkomst op woensdagmiddag 1 juni (halverwege dit bericht vind je meer informatie hierover).

Wat doe je als auditor bij de Europese Unie?

Als auditor verschaf je het management van de organisatie zekerheid door audits te verrichten op een brede waaier van beleidsterreinen van de EU, waarbij zij de naleving van de wet- en regelgeving en de kostenefficiëntie controleren. Je maakt een kwalitatieve beoordeling van het risicobeheer, het bestuur van de organisatie en de werking van de interne processen. De omvang en de aard van de audits kunnen aanzienlijk variëren en betrekking hebben op uiteenlopende administratieve en operationele processen. Je kunt als auditor ingezet worden om audits te verrichten in verschillende EU– en derde landen. Auditors adviseren het management ook over de wijze waarop systemen en processen kunnen worden verbeterd.

Kwalificaties (en werkervaring)

Rang AD 5, starters zonder of met enige werkervaring

Een belangrijke voorwaarde is dat je voor rang AD 5 een voltooide universitaire opleiding van ten minste drie jaar hebt op het gebied van audit, economie, boekhouding, financiën, bedrijfskunde en/of informatica. Of je hebt een opleiding waarvan het niveau daarmee overeenstemt.

Rang AD 7, ervaren auditors

Voor rang AD 7 moet je in het bezit zijn van een voltooide universitaire opleiding van ten minste vier jaar of een beroepskwalificatie die gelijkwaardig hieraan is. Gevolgd door ten minste zes jaar relevante werkervaring waarvan tenminste drie jaar op het gebied van interne of externe audits (inclusief IT-audit). Ook een beroepskwalificatie van drie jaar gevolgd door tenminste zeven jaar werkervaring waarvan minstens vier jaar op het gebied van interne of externe audits (inclusief IT-audit) is toegestaan.

audit onder de loepZowel op AD 5 als AD 7 niveau beheers je één officiële EU-taal (moedertaal) uitstekend en het Engels, Frans of Duits goed. Het betreft een concours (selectieprocedure) voor een vaste functie en je komt na het succesvol doorlopen van deze selectieprocedure op een lijst te staan. Deze lijst wordt gebruikt voor voornamelijk functies bij de Europese Commissie in Brussel en bij de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Meer informatie over zowel de specifieke aard van de werkzaamheden, de selectieprocedure en vereisten vind je in het Publicatieblad en in onderstaande bericht.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

De gehele procedure rond het concours neemt negen maanden tot een jaar in beslag. Als je dit succesvol doorloopt, kun je gerekruteerd worden als auditor. Het concours bestaat uit een Computer Based Test, enkele toetsen met meerkeuzevragen, waarmee je geschiktheid en vaardigheden worden beoordeeld. Gevolgd door een assessment in Brussel. Daar worden je algemene, analytische, sociale en communicatieve vaardigheden getest door middel van een ‘casestudy’ en groepsopdrachten.

Hoe kun je je aanmelden?

Europese AuditdienstOm mee te doen aan dit concours, moet je zowel een elektronische inschrijving als een compleet sollicitatiedossier indienen:

  • Elektronisch inschrijven doe je via je EPSO-account. Dit is een persoonlijk online profiel waarin je o.a. je diploma’s en opleidingen, je werkervaring, je talenkennis en je motivatie invult. Als je al eerder aan een concours meegedaan hebt, beschik je al over een account en kun je je daarmee aanmelden voor dit concours. Als je nog niet beschikt over een EPSO-account, kun je er een aanmaken via de website van EPSO.
  • In een later stadium zal EPSO je vragen om ook een compleet sollicitatiedossier per post op te sturen. Dit bevat het uitgeprinte en ondertekende sollicitatieformulier (zie je EPSO-account), samen met kopieën van een bewijs van staatsburgerschap (paspoort, identiteitskaart), diploma’s en/of certificaten, bewijzen van beroepservaring en bewijzen van talenkennis.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving en je sollicitatiedossier aan alle voorwaarden voldoen, raden we je met klem aan de leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken zorgvuldig door te nemen. EPSO heeft een uitgebreide instructie over hoe je je moet aanmelden voor het concours.

Deadline

De deadline voor de elektronische inschrijving is 14 juni 2016 om 12 uur ’s middags. Wacht niet tot het laatste moment, gezien de grote hoeveelheid informatie die je moet aanleveren.

Informatiebijeenkomst woensdagmiddag 1 juni

Adri Pals, external auditor bij de Europese CommissieWoensdagmiddag 1 juni om 16.30 uur organiseert WerkenbijdeEU.nl in Den Haag een voorlichting om je nader te informeren over de ins en outs van het concours. Adri Pals komt hier vertellen over zijn werk als auditor bij de EU. Hij werkt als external auditor bij de Europese Commissie. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel, waar je in gesprek kunt met andere geïnteresseerden en waar je jouw persoonlijke vragen aan onze voorlichters of Adri Pals kunt stellen. Heb je interesse in deze bijeenkomst? Stuur een e-mail naar en we noteren je naam. We informeren je enkele dagen tevoren over de locatie etc.

Begeleiding door WerkenbijdeEU.nl

Oefenmodules ter voorbereiding op de preselectie
Heb je je aangemeld voor het concours? En heb je een inschrijfnummer van EPSO? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van WerkenbijdeEU.nl ter voorbereiding op de eerste testronde, de preselectie ofwel Computer Based Test. WerkenbijdeEU.nl biedt voordat de preselectie start, de mogelijkheid met online testmodules te oefenen. Voor de testmodules is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Schrijf je in op de Talent Pool om in aanmerking te komen voor begeleiding door WerkenbijdeEU.nl!

Training voor het assessment
talent pool
WerkenbijdeEU.nl organiseert ook uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken.

Talent Pool
Om in aanmerking te komen voor de oefenmodules en verdere begeleiding van WerkenbijdeEU.nl is aanmelden voor onze Talent Pool noodzakelijk. Door je in te schrijven in onze Talent Pool kunnen we goed contact houden met je en je nader informeren gedurende het concours. Zo kan WerkenbijdeEU.nl jou zo optimaal mogelijk begeleiden bij het doorlopen van het concours.

Tips en voorbereiding

1. Begin ruim op tijd aan je inschrijving: het verzamelen van diploma’s en getuigschriften kost tijd, net als het formuleren van een sterke motivatie.

2. Wees nauwkeurig bij je elektronische inschrijving en het samenstellen van je sollicitatiedossier. Is het compleet? Voldoe je aan alle voorwaarden? Check de aankondiging en leidraad voor dit concours.

3. Heb je je inschrijving afgerond en ingestuurd? Voorkom dat je de inschrijving voor de voorselectie mist! Check je EPSO-account minimaal 2 keer per week op nieuwe berichten, EPSO stuurt namelijk géén e-mail reminders.

tips en voorbereiding4. Kies voor het boeken van een testlocatie voor de eerste testronde zo mogelijk voor Amsterdam. Dat is een rustigere testlocatie dan Brussel.

5. Begin ruim op tijd met oefenen voor de voorselectie en het assessment. Je vaardigheden kun je trainen met behulp van de nuttige websites en literatuur waarnaar wij verwijzen op onze website. Ook op de website van EPSO is oefenmateriaal bij dit concours te vinden.

6. Investeer in je talenkennis. Lees kranten en vakliteratuur in de tweede taal die je bij het concours hebt gekozen.

7. Heb je vragen over het concours, of zou je graag eens kennismaken met andere concourskandidaten? Word dan lid van onze LinkedIn-groep en discussieer mee!

Meer informatie

Aankondiging van het concours audit
Leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken
Veelgestelde vragen op de website van EPSO

Kijk voor uitgebreide informatie over de selectieprocedures, de verschillende concoursen, het werken bij de EU, het leven in Brussel etc. op de YouTube pagina van EPSO. Op YouTube kan je ook meer informatie vinden over het werken bij de Europese Rekenkamer.

Vragen?

Antwoord op vragen over de selectieprocedure en de inhoud van dit concours kun je vinden via de veelgestelde vragen op de website van EPSO, via de EPSO Facebookpagina of via de EPSO LinkedIn pagina. Gerichte, persoonlijke vragen over dit concours? Stuur een e-mail naar .

Studiefaciliteiten voor rijksambtenaren

logo rijksoverheidHeb je een uitnodiging ontvangen voor het assessment, doe je mee aan de assessmenttraining van WerkenbijdeEU.nl en ben je rijksambtenaar? Dan kun je gebruik maken van de volgende regeling voor studiefaciliteiten:

  • buitengewoon verlof voor de twee dagen assessmenttraining,
  • reiskostenvergoeding voor assessmenttraining,
  • kostenvergoeding van assessmenttraining (indien eigen bijdrage wordt gevraagd),
  • buitengewoon verlof voor deelname aan het assessment in Brussel,
  • reiskostenvergoeding voor assessment,
  • twee extra verlofdagen voor eigen voorbereiding (studie).

In totaal betekent dit vijf studieverlofdagen + vergoeding reis- en trainingskosten.

Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname EU-concours‘ en vraag bij je P-functionaris naar nadere informatie over deze regeling.