Werving jurist-vertalers voor diverse EU-instellingen

Vertaal jij de letters van de wet?

EU vlaggenDe Europese Unie werft dit najaar jurist-vertalers. Op 17 oktober 2013 start daarvoor een concours (selectieprocedure) bij het Hof van Justitie. Je kunt je tot 28 november 2013 inschrijven voor dit concours. Vervolgens kan je je van 7 november 2013 tot 10 december 2013 aanmelden voor een soortgelijk concours bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.  Je kunt ervoor kiezen deel te nemen aan beide of aan een van de twee concoursen. Het betreft hier dus twee onafhankelijke wervingen.

Wie kan jurist-vertaler worden bij de EU?

Bij het concours voor jurist-vertalers bij het Hof van Justitie zijn de minimale toelatingseisen: een diploma van een volledige Nederlandstalige universitaire opleiding op het gebied van het Nederlandse of het Belgische recht, uitstekende taalvaardigheid (perfecte beheersing van de eerste taal, Nederlands, en een zeer goede beheersing van minstens twee andere talen, waaronder in ieder geval Frans), ervaring met het vertalen van juridische teksten, in staat teksten juridisch perfect in de eerste taal te vertalen.

Bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie zijn de minimale toelatingseisen: een voltooide juridische studie Nederlands recht of Belgisch recht, afgegeven door een Nederlandstalige rechtenfaculteit. Voorts wordt een perfecte beheersing van het Nederlands, zeer goede beheersing van het Engels en zeer goede beheersing van het Duits, Spaans, Frans, Italiaans of Pools gevraagd.

Wat is de selectieprocedure?

Europees Hof van JustitieHet concours voor jurist-vertalers bestaat uit een elektronische inschrijving, een voorselectie per computer en een assessment van 1,5 dag in Luxemburg die verspreid over een periode van ongeveer negen maanden plaatsvinden. De voorselectie per computer duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit het maken van een vertaling van je 2e naar je 1e taal. Tijdens het assessment zul je getest worden op verbaal, numeriek en abstract redeneervermogen, op je vertaalvaardigheden en een aantal algemene vaardigheden.

Als je dit concours succesvol doorloopt, kun je gerekruteerd worden voor een functie als jurist-vertaler bij een van de genoemde instellingen. Uitgebreidere informatie over de inhoud van de functies, de toelatingseisen voor dit concours en de inhoud van de selectierondes vind je in de aankondiging van het concours bij het Hof van Justitie en in de aankondiging van het concours bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Hoe kun je je aanmelden?

Om mee te doen aan dit concours, moet je zowel een elektronische inschrijving als een compleet sollicitatiedossier indienen:

  • Elektronisch inschrijven doe je via je EPSO-account. Dit is een persoonlijk online profiel waarin je o.a. je diploma’s en opleidingen, je werkervaring, je talenkennis en je motivatie invult. Als je al eerder aan een concours meegedaan hebt, beschik je al over een account en kun je je daarmee aanmelden voor dit concours. Als je nog niet beschikt over een EPSO-account, kun je er een aanmaken via de website van EPSO.
  • In een later stadium zal EPSO je vragen om ook een compleet sollicitatiedossier per post op te sturen. Dit bevat het uitgeprinte en ondertekende sollicitatieformulier (zie je EPSO-account), samen met kopieën van een bewijs van staatsburgerschap (paspoort, identiteitskaart), diploma’s en/of certificaten, bewijzen van beroepservaring en bewijzen van talenkennis.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving en je sollicitatiedossier aan alle voorwaarden voldoen, raden we je met klem aan de leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken zorgvuldig door te nemen. EPSO heeft op YouTube een uitgebreide instructie staan over hoe je je moet aanmelden voor het concours.

EU Careers EPSODe deadline voor de elektronische inschrijving voor het concours bij het Hof van Justitie is 28 november 2013 om 12 uur ’s middags, Brusselse tijd. De inschrijftermijn is verlengd!
De deadline voor de elektronische inschrijving voor het concours bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie is 10 december 2013 om 12 uur ’s middags, Brusselse tijd.
Wacht niet tot het laatste moment, gezien de grote hoeveelheid informatie die je moet aanleveren.

Tips en voorbereiding

1. Begin ruim op tijd aan je inschrijving: het verzamelen van diploma’s en getuigschriften kost tijd, net als het formuleren van een sterke motivatie.

2. Wees nauwkeurig bij je elektronische inschrijving en het samenstellen van je sollicitatiedossier. Is het compleet? Voldoe je aan alle voorwaarden? Check bovenstaande aankondiging en leidraad voor dit concours.

3. Heb je je inschrijving afgerond en ingestuurd? Voorkom dat je de inschrijving voor de voorselectie mist! Check je EPSO-account minimaal 2 keer per week op nieuwe berichten, EPSO stuurt namelijk géén e-mail reminders.

4. Begin ruim op tijd met oefenen voor de voorselectie en het assessment. Vertalen kun je oefenen met de EU-wetsteksten op EUR-Lex. Je redeneervermogen en algemene vaardigheden kun je trainen met behulp van de nuttige websites en literatuur waarnaar wij verwijzen op onze website.

5. Investeer in je Frans. Nederlanders laten zich soms afschrikken door de Franse taaleis die het Hof stelt, en schrijven zich dan in voor het Parlement of de Raad. Toch raden we je aan om eens te kijken of je je Frans niet kunt bijspijkeren: het Hof biedt doorgaans namelijk meer plekken voor jurist-vertalers dan de andere EU-instellingen.

6. Heb je vragen over het concours, of zou je graag eens kennismaken met andere concourskandidaten? Word dan lid van onze LinkedIn-groep en discussieer mee!

Meer informatie

Aankondiging van het concours voor jurist-vertalers bij het Hof van Justitie

Aankondiging van het concours voor jurist-vertalers bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie

Leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken

Bovenstaand overzicht is slechts een beknopte samenvatting van de informatie die beschikbaar is op de website van EPSO (Europees Bureau voor Personeelsselectie). De website van EPSO biedt naast uitgebreide inhoudelijke en praktische informatie over het concours ook interessante informatie over het werken als jurist-vertaler bij de Europese Unie. Wil je een beeld krijgen van Nederlandse jurist-vertalers werkzaam bij de EU, bekijk dan het volgende filmpje.

Of kijk voor uitgebreide informatie over de selectieprocedures, de verschillende concoursen, het werken bij de EU, het leven in Brussel etc. op de YouTube pagina van EPSO.

Vragen

Vragen over de selectieprocedure en de inhoud van dit concours kun je direct aan EPSO stellen via de blogsite van EPSO of via de EPSO Facebookpagina.

Gerichte, persoonlijke vragen over dit concours? Stuur een e-mail naar .