Werken in Luxemburg bij de Europese Rekenkamer?

Meld je aan voor de selectieprocedure voor auditors

Europese RekenkamerTot 28 april 2015 kun je je inschrijven voor de selectieprocedure (concours) voor auditor bij de Europese Rekenkamer. Een belangrijke voorwaarde is dat je een breed scala aan kennis hebt. Kennis op vakgebieden als: recht, boekhouding, openbaar bestuur, financiën en economie, projectbeheer op verschillende terreinen waarop de EU bevoegd is, informatica, audit- en evaluatietechnieken. Je hebt een afgeronde universitaire studie op een gebied dat relevant is voor de functie (minimaal bachelor, diploma moet uiterlijk 31 juli 2015 behaald zijn) of een opleiding waarvan de richting en het niveau daarmee overeenstemt. Ook als hbo-talent met minimaal een bachelor kun je deelnemen. Daarnaast beheers je een officiële EU-taal (moedertaal) goed en het Engels, Frans of Duits behoorlijk. Het betreft een concours voor een vaste functie en je komt na het succesvol doorlopen van deze selectieprocedure op een lijst te staan. Deze lijst wordt gebruikt voor functies bij de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Meer informatie over zowel de specifieke aard van de werkzaamheden, de selectieprocedure en vereisten vind je in het Publicatieblad.

Bij de Europese Unie raak je nooit uitgeleerd

Met een Europese carrière kun je jezelf breed ontwikkelen. Je werkt samen met meer dan 28 nationaliteiten en zit bovenop belangrijke Europese ontwikkelingen. Je krijgt alle ruimte voor opleidingen en trainingen. Je raakt dus nooit uitgeleerd.

Wat doe je als auditor bij de Europese Rekenkamer?

auditorsJe werkt op gebieden als financiële audit, prestatie audit en interne audit. Als auditor verschaf je advies en zekerheid op alle operationele gebieden van de Europese Unie teneinde het bestuur en het beheer te verbeteren. Het kan gaan om werkzaamheden in alle lidstaten van de Europese Unie, maar ook in derde landen of internationale organisaties. Dat houdt in dat je bereid moet zijn veel korte dienstreizen te maken. Je moet in multinationale en multiculturele teams kunnen werken en bereid zijn je bij te scholen.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

gebouw Europese RekenkamerHet concours vindt op een paar momenten verspreid over een periode van ongeveer een jaar plaats. Als je de selectietesten succesvol doorloopt, kun je gerekruteerd worden als auditor. Het concours start met de preselectie, enkele toelatingstoetsen met meerkeuzevragen, waarmee je geschiktheid en vaardigheden worden beoordeeld. Heb je de preselectietoets succesvol doorlopen, dan wordt je uitgenodigd voor een elektronische postbakoefening. Behaal je hierbij een van de hoogste scores? Dan volgt een assessment van één dag in Luxemburg. Daar worden je algemene, analytische, sociale en communicatieve vaardigheden getest. Naast een ‘casestudy’ doe je hierbij mee aan een groepsopdracht, verzorg je een presentatie en neem je deel aan een interview over je vaardigheden.

Meer informatie over zowel de specifieke aard van de werkzaamheden, de selectieprocedure en vereisten vind je in het Publicatieblad.

Hoe kun je je aanmelden?

Om mee te doen aan dit concours, moet je zowel een elektronische inschrijving als een compleet sollicitatiedossier indienen:

  • Elektronisch inschrijven doe je via een account dat je aanmaakt op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). Dit is een persoonlijk online profiel waarin je o.a. je diploma’s en opleidingen, je werkervaring, je talenkennis en je motivatie invult. Als je al eerder aan een concours meegedaan hebt, beschik je al over een account en kun je je daarmee aanmelden voor dit concours. Als je nog niet beschikt over een EPSO-account, kun je er een aanmaken via de website van EPSO.
  • In een later stadium van het concours zal EPSO je vragen om ook een compleet sollicitatiedossier per post op te sturen. Dit bevat het uitgeprinte en ondertekende sollicitatieformulier (zie je EPSO-account), samen met kopieën van een bewijs van staatsburgerschap (paspoort, identiteitskaart), diploma’s en/of certificaten, bewijzen van beroepservaring en bewijzen van talenkennis.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving en je sollicitatiedossier aan alle voorwaarden voldoen, raden we je met klem aan de leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken zorgvuldig door te nemen. EPSO heeft een uitgebreide instructie over hoe je je moet aanmelden voor dit concours.

Deadline

De deadline voor de elektronische inschrijving is 28 april 2015 om 12 uur ’s middags. Wacht niet tot het laatste moment, gezien de grote hoeveelheid informatie die je moet aanleveren.

Begeleiding door WerkenbijdeEU.nl

Oefenmodules ter voorbereiding op de preselectie
assessmenttrainingHeb je je aangemeld voor het concours? En heb je een inschrijfnummer van EPSO? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van WerkenbijdeEU.nl ter voorbereiding op de eerste testronde, de preselectie. WerkenbijdeEU.nl biedt voordat de preselectie start, de mogelijkheid met online testmodules te oefenen. Voor de testmodules is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tevens organiseert WerkenbijdeEU.nl op woensdagavond 6 mei een bijeenkomst ter voorbereiding op de preselectie toetsen en de elektronische postbakoefening in de tweede testronde. Schrijf je in op de Talent Pool om in aanmerking te komen voor begeleiding door WerkenbijdeEU.nl! Via de Talent Pool word je nader geïnformeerd over de voorlichtingsbijeenkomst.

Training voor het assessment
WerkenbijdeEU.nl organiseert ook uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken.

Talent Pool
Om in aanmerking te komen voor de oefenmodules en verdere begeleiding van WerkenbijdeEU.nl is aanmelden voor onze Talent Pool noodzakelijk. Door je in te schrijven in onze Talent Pool kunnen we goed contact houden met je en je nader informeren gedurende het concours. Zo kan WerkenbijdeEU.nl jou zo optimaal mogelijk begeleiden bij het doorlopen van het concours.

Tips en voorbereiding

tips en voorbereiding1. Begin ruim op tijd aan je inschrijving: je moet eerst door een self-selection test en een self-assessment test voor je het sollicitatieformulier bereikt. Je kunt deze tests maken om te kijken of het werken bij de EU echt bij je past en hoe je scoort op de preselectietest. De resultaten spelen geen rol in je sollicitatie en je hoeft ze niet verplicht te maken. Je kunt er sneller doorheen door rechtsboven in beeld op ‘end test’ te klikken. Dan ga je gelijk door naar het volgende onderdeel. Het sollicitatieformulier zelf is uitgebreid. Besteed echter niet teveel tijd aan het invullen van je motivatie: die speelt geen rol in deze fase van de selectieprocedure.

2. Wees nauwkeurig bij je elektronische inschrijving en het samenstellen van je sollicitatiedossier. Is het compleet? Voldoe je aan alle voorwaarden? Check de aankondiging en leidraad voor dit concours.

3. Heb je je inschrijving afgerond en ingestuurd? Voorkom dat je de inschrijving voor de voorselectie mist! Check je EPSO-account minimaal 2 keer per week op nieuwe berichten, EPSO stuurt namelijk géén e-mail reminders.

4. Kies voor het boeken van een testlocatie voor de eerste testronde zo mogelijk voor Amsterdam. Dat is een rustigere testlocatie dan Brussel.

5. Plan de preselectietoets zo snel mogelijk na opening van de inschrijving hiervoor in en kies een zo laat mogelijk toetsmoment. Hiermee geef je jezelf extra tijd om te oefenen.

6. Begin ruim op tijd met oefenen voor de voorselectie en het assessment. Je vaardigheden kun je trainen met behulp van de nuttige websites en literatuur waarnaar wij verwijzen op onze website. Ook op de website van EPSO is oefenmateriaal bij dit concours te vinden.

7. Investeer in je talenkennis. Lees kranten en vakliteratuur in de tweede taal die je bij het concours hebt gekozen.

8. Heb je vragen over het concours, of zou je graag eens kennismaken met andere concourskandidaten? Word dan lid van onze LinkedIn-groep en discussieer mee.

Meer informatie

Aankondiging van het concours audit bij de Europese Rekenkamer
Leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken
Veelgestelde vragen op de website van EPSO

Kijk voor uitgebreide informatie over de selectieprocedures, de verschillende concoursen, het werken bij de EU, het leven in Brussel etc. op de YouTube pagina van EPSO. Op YouTube kan je ook meer informatie vinden over het werken bij de Europese Rekenkamer.

Vragen?

Vragen over de selectieprocedure en de inhoud van dit concours kun je direct aan EPSO stellen via de blogsite van EPSO, via de EPSO Facebookpagina of via de EPSO LinkedIn pagina.
Gerichte, persoonlijke vragen over dit concours? Stuur een e-mail naar .

Studiefaciliteiten voor rijksambtenaren

logo rijkHeb je een uitnodiging ontvangen voor het assessment, doe je mee aan de assessmenttraining van WerkenbijdeEU.nl en ben je rijksambtenaar? Dan kun je gebruik maken van de volgende regeling voor studiefaciliteiten:

  • buitengewoon verlof voor de twee dagen assessmenttraining,
  • reiskostenvergoeding voor assessmenttraining,
  • kostenvergoeding van assessmenttraining (indien eigen bijdrage wordt gevraagd),
  • buitengewoon verlof voor deelname aan het assessment in Brussel,
  • reiskostenvergoeding voor assessment,
  • twee extra verlofdagen voor eigen voorbereiding (studie).

In totaal betekent dit vijf studieverlofdagen + vergoeding reis- en trainingskosten.

Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname EU-concours‘ en vraag bij je P-functionaris naar nadere informatie over deze regeling.