Wat te doen ter voorbereiding op het assessment?

Het CBT is achter de rug, je hebt gedaan wat je kunt. Is afwachten niets voor jou? Bekijk dan alvast wat je kunt doen om je op de rest van het concours voor te bereiden.

Sollicitatiedossier

Werken bij de EU logoWanneer je door bent naar het assessment, moet je verschillende bewijsstukken meebrengen om de informatie in je sollicitatieformulier te onderbouwen. Dit wordt het volledige sollicitatiedossier genoemd. In de uitnodigingsbrief voor het assessment staat exact welke documenten je moet meenemen. Je hoeft alleen kopieën mee te brengen, deze hoeven niet gewaarmerkt te zijn. Je kopieën worden pas gewaarmerkt op het moment dat je als laureaat je eerste baanaanbod krijgt.

Voor het AD5-concours (generalisten en audit) moet je in ieder geval kopieën van je diploma’s of certificaten van je vermelde opleidingen aanleveren. Het is het handigst om alle bewijsstukken in het Engels (of Frans) te verzorgen. Bewijs van werkervaring is niet nodig, omdat werkervaring geen vereiste is bij dit concours. Wanneer je relevante werkervaring wel wilt onderbouwen, kun je dit doen met referenties van je (voormalige) werkgever of kopieën van je contract of loonstrook. Zorg verder dat je je CV hebt bijgewerkt en in je EPSO-account hebt geüpload. Gebruik hiervoor het Europass CV, dit is de Europese standaard.

assessment centreAssessment Centre in Brussel

Nu al zweet in je handen of ben jij een koele kikker? Het duurt nog even, maar met je voorbereidingen op het assessment zelf kun je ook alvast beginnen. Op onze website vind je onder websites en literatuur meerdere bronnen met informatie over en oefenen met het assessment. Benieuwd hoe zo`n dag eruit ziet? Check de instructiefilm van EPSO, ‘a day at the assessment centre’.

Handig om te weten

De uitslag van het CBT ontvang je in twee fasen. Eerst ontvang je jouw score. Deze kun je over drie tot vijf weken verwachten. Eind september hoor je vervolgens of jouw score tot de beste behoort en of je een plek in de assessmentronde hebt veroverd.

Europees Bureau voor Personeelsselectie“Ik heb nog geen uitslag ontvangen, klopt dat?” “Hoe zat het nu precies met de talenkenniseisen?” EPSO heeft een blogsite per concours, waarop updates verschijnen over het verloop van de procedure en waar je deze vragen kunt stellen. Voor generalisten en auditors zijn twee verschillende blogpagina’s aangemaakt. Ook vind je daar het publicatieblad en de algemene bepalingen van EPSO, waarin alle regels staan omschreven.

Assessmenttraining

Krijg je tweede helft september een uitnodiging voor het assessment? Weet dan dat WerkenbijdeEU.nl ter voorbereiding op het assessment een speciale training geeft.