Wat is een ‘Blue Book Traineeship’?

blog Maurice FermontMensen denken vaak dat het bij de Europese Unie alleen maar over politiek gaat. Dat is op zich niet raar. De EU staat de laatste jaren vooral in de schijnwerpers vanwege de vele bijeenkomsten tussen Europese regeringsleiders die naar Brussel afreizen om problemen te bespreken. Hoewel alle Europese instellingen in verschillende mate met politiek te maken hebben, is de Europese Commissie een uitvoerend orgaan waar je veel met beleid werkt en daarom best inhoudelijk bezig bent. Politiek doet ertoe, maar is niet het enige waar het werk bij de Commissie om draait.

Het zogeheten ‘Blue Book traineeship’ is een traineeship van de Europese Unie en is één manier om bij de Europese Commissie aan de slag te gaan. Twee keer per jaar kunnen jonge professionals zich voor dit traineeship aanmelden om een kijkje te nemen en bij te dragen aan het werk van een van de departementen van de Commissie. De taken van de Commissie zijn thematisch verdeeld onder 44 departementen en diensten. Deze verschillen van internationale handel tot de interne markt, van energie tot ontwikkelingssamenwerking, van klimaat tot onderzoek en innovatie en nog veel meer.

foto eigendom Europese UnieHet werk bij de Europese Commissie is gericht op de inhoud en geeft je daarom de kans om de kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je studie verder te ontplooien. Het is ook een kans om de wisselwerking tussen beleid en politiek van dichtbij mee te maken. Een traineeship bij de Commissie stelt je bloot aan meer dan de Commissie alleen – je krijgt te maken met de lidstaten, het Europees Parlement, de Europese Raad, NGO‘s, bedrijven en burgers. Het werk bij de Commissie heeft daarom altijd een politiek karakter.

Zelf ben ik sinds maart aan de slag bij het directoraat-generaal voor handel, bij de afdeling voor handelsrelaties met Zuid-Azië, Zuidoost Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In mijn dagelijks werk ondersteun ik de beleidscoördinatie voor India en Zuidoost Azië. Wat ik vanaf de eerste week heb gemerkt is dat je meedraait als volwaardig personeelslid. Je kunt in overleg met je traineeshipcoördinator bespreken welke taken je toegewezen krijgt en wie of wat je gaat ondersteunen. Zo kun je aangeven welke vaardigheden je hebt die misschien niet op je cv staan, of waar je graag meer mee te maken wilt hebben. De ervaring die je als trainee zult hebben, hangt daarom deels af van wat je er zelf van maakt. Een proactieve instelling maakt een goede indruk en zal er ook toe leiden dat je interessante taken krijgt.

traineelichting maart 2012 Europese CommissieEen traineeship bij de Commissie is een van de traineeships van de Europese Unie. Je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag bij het Europees Parlement, het Comité van de Regio’s, de Europese Dienst voor Extern Optreden (de EEAS), en andere instellingen. Als je breed geïnteresseerd bent kun je dus je kansen op een traineeship vergroten door je bij verschillende instellingen aan te melden. Maar wil je graag bij de Commissie aan de slag, dan zijn er kansen genoeg! Twee keer per jaar worden er tussen de 600 en 650 trainees bij de Commissie aangenomen. WerkenbijdeEU.nl biedt veel tips en adviezen die je kunnen helpen bij je aanmelding. Daarnaast zijn er ook de trainees zoals ikzelf, die de komende maanden een aantal Brusselse zaken zullen ontsluieren. Daarmee hoop ik je voor de volgende selectieronde – in juli/augustus – voldoende te enthousiasmeren om een poging te wagen bij één van de 44 departementen en diensten van de Commissie aan de slag te gaan!