Trainee bij de EU: het begin van een internationale loopbaan

Meet & Greet EU-traineeshipAls trainee bij een Europese instelling doe je veel ervaring op en leg je belangrijke contacten voor je verdere loopbaan

Dat vinden de oud-trainees het belangrijkste van hun traineeship in Brussel, zo vertellen zij op de Meet en Greet op 16 januari in Den Haag. Bijna 200 jonge afgestudeerden, zowel bachelors als masters, luisteren geïnteresseerd naar hun verschillende verhalen. En stellen tientallen vragen, want de meesten willen aan de slag als trainee. Maar hoe doe je dat, opvallen tussen de duizenden kandidaten? Maak je meer kans als je Frans spreekt? En is Brussel leuk om te werken?

Besteed aandacht aan je motivatie

Stientje van VeldhovenNa een uitleg over de verschillende Europese instellingen van Eduard Slootweg (Europees Parlement) en een enthousiast betoog van Stientje van Veldhoven (Tweede Kamer, D66), die zelf ook in Brussel gewerkt heeft voordat ze de politiek in ging, komen alle antwoorden in de paneldiscussie vanzelf aan bod. Want natuurlijk is het belangrijk om goed je talen te spreken, in ieder geval één vreemde taal, maar het liefst twee. Een specialisatie kan een voordeel zijn bij een bepaalde instelling, maar voor andere is een meer algemene achtergrond interessanter. Het begint echter met het zorgvuldig invullen van het sollicitatieformulier. “En om een goede motivatie te schrijven, want daardoor werd ik heel snel gebeld voor een plek bij de communicatieafdeling van het Europese Parlement”, vertelt Jasper de Boer.

Lobbyen hoort erbij

Karin Jurgens tijdens Meet & Greet WerkenbijdeEU.nlThomas Reeve, oud-trainee bij de Europese Commissie, wijst op het belang van lobbyen, hoewel hij dat een groot woord vindt: “Het gaat erom dat je bijvoorbeeld een mailtje stuurt en vraagt om meer informatie of een contactpersoon die je verder kan helpen.” Fardau Procee beaamt dat. Zij vond na haar traineeship een baan bij de permanente vertegenwoordiging van de Europese Unie: “Voor mij was het een mooie opstap.” Karin Jurgens, oud-trainee bij de Europese Commissie, was naast haar werk ook actief in verenigingen in Brussel. “Je moet het zelf interessant maken en daarmee kun je je onderscheiden.” Alle vier vinden ze Brussel bijzonder: zowel cultureel als internationaal veelzijdig.

Solliciteer op meer plekken

Femke Bink, voorlichter WerkenbijdeEU.nl, licht de praktische kanten toe van een traineeship in Brussel. Zo duurt een traineeship vijf maanden, is de vergoeding ongeveer 1000 euro per maand en kun je maar één keer als trainee aan de slag. Zij wijst de aanwezigen erop om vooral op tijd te beginnen met de sollicitatie: niet iets om ‘even’ te doen. Solliciteren op meerdere vacatures bij verschillende instellingen of agentschappen is aangeraden, maar het is natuurlijk verstandig om strategische keuzes te maken die passen bij je opleiding en ambitie.