Tijd voor een eerste reflectie

Mijn derde week als trainee bij het Media Directoraat van het Europees Parlement zit er bijna op

logo Europees ParlementEindelijk ben ik dan – na bijna twee maanden aftellen – begonnen aan mijn functie bij een van de meest dynamische instellingen van de Europese Unie. Anders dan bij de Europese Commissie is het sollicitatieproces beduidend eenvoudig verlopen en bleek lobbyen voor de positie niet noodzakelijk. Toegelaten worden tot de Schuman-traineeship – zo blijkt – hangt vooral af van je persoonlijke vaardigheden zoals vermeld op het online aanmeldingsformulier. Daarnaast valt het op dat er beduidend meer master dan bachelor afgestudeerden zijn gestart. Een goed CV en een sterke academische achtergrond zijn dus van groot belang om toegelaten te worden.

Ik woon nu een maand in het hartje van de Belgische hoofdstad en ik probeer – opnieuw – te wennen aan het werkende leven. Mijn buurt, gelegen tegenover het karakteristieke Beursgebouw, kent een heerlijke urbane sfeer en wordt druk bezocht door zowel toeristen als Brusselaren. En ook het fameuze Place de Luxembourg – ‘Plux’ voor bekenden – voldoet aan de verwachtingen. Elke donderdag staat het er stampvol met bierdrinkende Europeanen.

PluxOok al is Brussel maar anderhalf uur treinen vanaf mijn oude universiteitsstad Maastricht, het gevoel in het buitenland te wonen is zeker daar. Niet alleen spreekt dik de helft van de bewoners Frans, ook de architectuur en de omgangsvormen zijn op sommige vlakken beduidend anders dan in Nederland. Gek genoeg komt het werken in de zogenaamde ‘EU-bubble’ aardig overeen met het internationale en pro-Europese karakter van mijn bachelor- en masterstudie European Studies – ik hoef in ieder geval niet te wennen aan het technocratische taalgebruik van de vele ambtenaren.

Wel sta ik versteld van de omvang van het institutionele apparaat die het EP laat functioneren. Ik voel mij – laten we het mild formuleren – nog niet een essentieel onderdeel van deze Europese instelling. Maar met mijn blauwe ‘Parlamentum Europæum’ badge gaan veel deuren – vaak letterlijk – voor mij open. Ik krijg de kans elke dag nieuwe mensen te leren kennen en mij nu al te oriënteren op de periode na mijn traineeship.

slogan verkiezingen Europees ParlementDe vooruitzichten voor de aankomende vijf maanden lijken rooskleuring; de aanloop naar de parlementaire verkiezingen in mei 2014 valt precies samen met mijn traineeship. Als medewerker van de zogeheten ‘Media Services and Monitoring Unit’ zal ik nauw betrokken worden bij de verschillende promotiecampagnes van het EP. De slogan ‘ACT, REACT, IMPACT’ zal je misschien bekend in de oren klinken.

Daarnaast is het vooral zaak dat ik mijn traineeship gebruik om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van zowel het beleid als de institutionele betrekkingen van de EU.

Tot spoedig!