The Good, the Bad and the Ugly?

banking_union_illustrationTijd om de balans op te maken

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik met mijn koffertje naar Frankfurt kwam hetgeen betekent dat mijn contract eind van de maand afloopt.

Toen ik aan het traineeship begon had ik geen idee wat mij te wachten stond, en was het me ook niet duidelijk wat er van een juriste verwacht werd in de financiële wereld. Dit blijft ook allemaal de eerste maand vrij onduidelijk moet ik eerlijk zeggen. Maar na het nodige leeswerk en het meelopen met collega’s valt alles uiteindelijk op zijn plaats.

Binnen de methodologie- en normenontwikkeling, waar de divisie verantwoordelijk voor is, ben ik me gaan specialiseren in de richting internal governance en algeheel risicobeheer bij banken. Natuurlijk loop je als trainee met zoveel mogelijk verschillende projecten mee, je bent er immers om te leren, maar ook om te leren wat je leuk vindt en kunt. Want waar ik eerst geen idee had wat een recent afgestudeerde niet-‘kwantitatieveling’ (lees: deze iudex non calculat) moest gaan doen, zie ik nu dat juist deze mix van collega’s elkaar goed aan vullen. Het uitdagende, uiteenlopende werk in een internationale en gezellige werkomgeving bevalt erg goed.

Er is me ook gevraagd wat is tegengevallen aan het wonen en werken in Frankfurt. Ik kan niet zeggen dat mij echt iets zwaar is tegengevallen, maar er zijn genoeg dingen waar ik wel aan moest wennen. Qua werk moest ik wennen aan de toch wel enigszins lange werkdagen, ik had wel iets anders verwacht van deze ‘ambtenaren’.

traineeship ECB mooi uitzichtOndanks dat ik Frankfurt nog steeds een aardige stad vind om in te wonen, zijn er een aantal van die dingen die eigenlijk gewoon stom zijn, zeker voor wie vanuit Nederland hier naar toekomt. Zoals fietspaden die zomaar verdwijnen en je geacht wordt te weten dat je dan op het voetpad moet gaan fietsen. Het feit dat fietslampjes 20 euro kosten, per stuk. Dat alles dicht is op zondag en Duisters écht zo van de regeltjes en de hiërarchie zijn.

Je zou bijna denken dat ik met gierende fietsbandjes zo snel mogelijk terug naar Nederland kom. Dat is (gelukkig?) niet zo, mijn contract is nog een halfjaar verlengd en maar goed ook. Bij het bancair toezicht is het juist leerzaam om de jaarlijkse toetsing en evaluatie door de toezichthouder (supervisory review and evaluation process, kortweg SREP) in zijn geheel te ervaren.

Ondanks the occasional bad and the ugly zit ik hier nog meer dan good!