Strak in pak in Straatsburg

stemmen bij EP in StraatsburgInmiddels een beetje gewend aan de vijfdaagse werkweek, met begrip van de ontelbare bestuurlijke afkortingen en redelijke kennis van het gebouw dat eerst nog Narnia leek, mocht ik in december mee ‘op missie’ naar Straatsburg. Daar vindt in een prachtig modern gebouw 12 keer per jaar de algemene ‘plenaire vergadering’ plaats van het hele Europese Parlement. Dit betekent het voeren van een aantal specifieke thematische debatten, bijvoorbeeld over het Europees Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid, en rondes waarin door het hele parlement over nieuwe voorstellen wordt gestemd. Het was indrukwekkend om daar bij te mogen zijn. Hier gebeurt het dan allemaal!

Daarnaast gaan de reguliere werkzaamheden gewoon verder, zo hebben de Europarlementariërs en het secretariaat daar kantoren net als in Brussel – ik dus ook. Voor mijn afdeling was het een drukke week om de vergadering van onze themagroep DEG (Democracy Support and Election Coordination Group) te organiseren. In de laatste vergadering van het jaar wordt namelijk gestemd over de landen waarheen in het aankomend jaar EP verkiezingswaarnemingsdelegaties zullen worden gestuurd. Zeker aangezien in 2014 bijzonder veel verkiezingen zullen plaatsvinden, leverde dit een boeiende discussie op. De lijst van zogenoemde landen met ‘prioriteit’ wordt afgestemd met de Europese Dienst voor extern optreden (EEAS) en moet vervolgens worden goedgekeurd door de Conferentie van voorzitters van de verschillende politieke fracties in het Europees Parlement. Binnen mijn afdeling ben ik betrokken bij het op de voet volgen van de politieke ontwikkelingen in de kandidaat-landen. Heel interessant en actueel dus!

foto Jac van der Wiel, Europees Parlement StraatsburgIn Straatsburg hebben we met een groep van wel veertig trainees een diner gehad in de kelder van een nogal Duits aandoend traditioneel eethuis, waar we onbeperkt Flammkuchen en bier kregen geserveerd aan lange schragen. Zoals je kunt verwachten wanneer je verschillende groepen jongeren in een ruimte zet onder deze omstandigheden, liep dit uit op een zang- en drinkcompetitie met Franse studenten (of scouts, ze kenden wel erg veel liedjes). En de volgende morgen weer heel serieus in mantelpak door het parlementsgebouw hobbelen natuurlijk. Opvallend is daar trouwens dat er in de belangrijkste gangen op de vloer een lijn is getrokken dat het wandelverkeer in twee banen scheidt. Op het eerste gezicht een beetje arbitrair, maar uiteindelijk wel functioneel als 766 parlementariërs, hun assistenten en het secretariaat snel naar een vergadering moeten!

De komende twee maanden staan in het teken van het schrijven van het jaarverslag van 2013 en het voorbereiden van de komende delegaties. Daarnaast ben ik persoonlijk de uitdaging aan gegaan om mijn Frans serieus te verbeteren met een talencursus en krijg ik nog een aantal keer bezoek van vrienden uit Nederland en uit het buitenland. Een mooie tijd voor de boeg!

Mocht je interesse hebben om te solliciteren voor het Robert Schuman Traineeship bij het Europees Parlement (doen!), dan raad ik aan om in je motivatietekst duidelijk aan te geven in welk onderwerp en bijbehorende afdeling(en) je geïnteresseerd bent. Stuur vervolgens gelijk een e-mail naar het hoofd van de betreffende afdeling(en). Bij het EP is er, anders dan bij de Commissie, geen ‘tussenfase’ waarin je wordt bericht of je bent voorgeselecteerd. Daarom moet je gelijk handelen en niet wachten tot je bericht krijgt, want dan is de eindselectie al gemaakt. Verder raad ik aan de goede tips van Kim Roest op te volgen. Succes!