Mijn eerste dag als trainee bij de Europese Commissie

blog Olga van LeeuwenDe eerste dag bij een nieuwe baan is altijd spannend

Hoe zal m’n leidinggevende zijn? Wie zijn mijn collega’s? Zijn ze wel aardig en leuk? Hoe ziet m’n kantoor eruit? Wat ga ik precies doen? Wat trek ik aan? Allemaal vragen die ook door mijn hoofd speelden. Het enige wat ik wist, was dat ik me om 10.00 uur moest melden bij een gebouw van de Europese Commissie op Place Madou. De rest van mijn dag zag er als volgt uit.

10.00 uur: Ontvangst bij de receptie. Een beetje ongemakkelijk (en afvragend wat er vervolgens zal gebeuren) verzamelden de nieuwe trainees zich.

10.15 uur: Overhandiging van de officiële Europese Commissie pasjes. Hiermee kunnen we alle gebouwen van de Europese Commissie binnen. Leuke bijkomstigheden zijn dat je er tevens korting mee krijgt op de plats du jour’  in de cafetaria van de EU instituties, je fietsen van de EU kan huren en op twee buslijnen gratis kan reizen.

10.30 uur: Welkomsttoespraak van Belén Bernaldo de Quiros. Zij is Head of Unit Traineeships. Zij legde kort wat praktische zaken uit en wenste ons een leuke en leerzame tijd.

10.45 uur:Presentatie door de Stage Committee. Dit is een commissie die sociale activiteiten voor de trainees organiseert. Voor elke avond in maart staan er al activiteiten gepland waaraan kan worden deelgenomen. De commissie heeft ook verschillende subcommissies waar je je bij kan aanmelden die variëren van schilderen, Belgisch bier drinken tot yoga.

11.00 uur: Kennismaking met de File Manager en inschrijving bij de Stage Committee. De File Manager bezit je documenten die je bij de aanmelding hebt ingeleverd. Er werd verteld hoe laat en waar ik me moest melden voor een kennismaking met mijn DG (directoraat generaal).

12.15 uur: Openen van een Belgische bankaccount.

13.00 uur: Lunch met twee andere nieuwe trainees.

14.30 uur: Aankomst bij DG BUDG en ontvangst door de stage coördinator van deze DG. DG BUDG gaat over alle zaken die te maken hebben met de begroting van de EU. De uitleg was geheel in het Frans (help!).

15.30 uur: Kennismaking met mijn directe leidinggevende voor de komende maanden. Zij stelde me voor aan de gehele afdeling waar ik kom te werken. Vervolgens is m’n kantoor (ik heb een kamer voor mezelf, wat een luxe!) gewezen en hebben we nog wat praktische zaken geregeld.

17.30 uur: Einde van de dag. Op naar huis!

In de loop van de dag ontmoette ik de andere trainees van DG BUDG. We zijn in totaal met tien trainees: 2 Grieken, 1 Franse, 1 Italiaan, 1 Spanjaard, 1 Tsjech, 1 Oostenrijker, 1 Nederlandse (ik!), 1 Sloveense en 1 Slowaakse. Een gevarieerde en leuke groep. Aan het einde van de dag besefte ik me: ik had me nergens zenuwachtig over hoeven te maken. Iedereen is ontzettend aardig en behulpzaam. Laat het echte werken maar beginnen!