Meet & Greet over Werken bij de EU

Zaterdag 29 maart 2014, Media Plaza Utrecht

foto Ruud Gort, gebruiksrecht WerkenbijdeEU.nlMedia Plaza is vandaag blauw-geel gekleurd. Dit voorjaar gaan namelijk twee EU concoursen van start: voor beginnend beleidsmedewerkers in Brussel (inschrijven tot 15 april 2014) en voor auditors bij de Rekenkamer in Luxemburg (inschrijven tot 23 april). Ruim 400 studenten en starters zijn, ondanks het prachtige lenteweer, afgereisd naar Utrecht om meer te weten te komen over werken bij de EU in het algemeen en de EU concoursen in het bijzonder. In Nederland zijn we dat niet gewoon: deelnemen aan een concours om kans te maken op een loopbaan. Daarom kunnen Nederlandse kandidaten wel een steuntje in de rug gebruiken. WerkenbijdeEU.nl levert dit; het gehele jaar door via de website, vandaag in de vorm van een Meet & Greet met ervaringsdeskundigen uit Brussel en Luxemburg.

In de stralend witte grote zaal heet spreekstalmeester Andrew Makkinga alle aanwezigen welkom. De zaal lijkt wat gespannen, maar na een inventarisatie van waar iedereen vandaan komt en een heuse Europa-quiz zit de stemming er goed in en is men klaar voor de speech van Tony Agotha. Agotha werkt tegenwoordig bij als hoofd afdeling Intern en institutioneel EU-beleid, Directie Integratie Europa bij Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar eerder namens hetzelfde ministerie bij onder meer de Europese Commissie en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel.

Now it’s your turn

M&G 29-3-2014 (2)“Geschiedenis is altijd en overal aanwezig”, aldus Agotha, “soms wat meer manifest dan anders. Op dit moment bevinden we ons in een zeer interessante tijd. De schuldencrisis onderstreept eens te meer het belang van een verenigd, daadkrachtig Europa. De recente ontwikkelingen in Oekraïne bewijzen bovendien dat geopolitiek keihard terug is.”

De afgelopen jaren zijn er in Europa stappen gezet die we tien jaar geleden voor onmogelijk hielden. Tegelijkertijd neemt het draagvlak voor Europa af. Dat komt doordat we het verhaal van Europa niet goed vertellen: “De houding in Nederland is kritisch en emotioneel geladen. Op die kritiek reageren we vaak met een brochure en een website vol financieel-economische argumenten. Zo’n rationele reactie op een emotioneel verhaal werkt niet. Dat moet anders.”

foto Ruud Gort, eigendom WerkenbijdeEU.nlUit de zaal komt de vraag waarom deelname aan het concours zo belangrijk is. “Europa is een toegankelijke en transparante organisatie mits je de juiste personen kent. Voor ons is het van belang dat er voldoende Nederlanders binnen die organisatie werken. Op dit moment zijn we goed vertegenwoordigd in de top en in het middensegment, maar blijft de aanwas achter.” Agotha roept iedereen op mee te doen aan het concours en zich voor de volle honderd procent in te zetten: “Now it’s your turn om van Europa een beter continent te maken.”

Alles over het concours

Na dit inspirerend betoog is het hoog tijd voor de deelsessies. In de grote zaal vertellen Femke Bink (WerkenbijdeEU.nl) en Liesbeth van Leeuwen (Meurs HRM) Alles over het Concours dat in totaal 9 maanden in beslag neemt. De verschillende soorten tests die worden gebruikt krijgen een korte toelichting, gevolgd door een aantal algemene tips: zorg dat je bent uitgerust, verdeel je tijd, sta niet te lang stil bij een vraag en vul altijd een antwoord in. “Het goede nieuws,” aldus Van Leeuwen “is dat je je resultaten kunt verbeteren door te oefenen. Doe dat dus ook.” Op werkenbijdeEU.nl vind je naast oefentests, onder meer tips voor het succesvol doorlopen van het concours en informatie over werken voor Europese instanties.

foto Ruud Gort, eigendom WerkenbijdeEU.nl

Werken bij agentschappen

Tijdens de sessie Werken bij Agentschappen van de EU vertelt Jan Paul Brouwer (hoofd HRM European Defense Agency) over de 40 onafhankelijke agentschappen die allemaal een eigen sollicitatieprocedure hebben. “De procedures en vereiste kennis en vaardigheden kunnen erg van elkaar verschillen, maar een ding staat vast: tweetaligheid is altijd een pre.” aldus Brouwer.

Werken als auditor bij de Europese Rekenkamer

In de naastgelegen zaal vertelt Raphael Debets (auditor bij de Europese Rekenkamer) honderduit over Werken als Auditor bij de Europese Rekenkamer en wonen in Luxemburg. Hij raadt mensen met een financiële achtergrond van harte aan zich aan te melden voor het concours, maar ook met een achtergrond in psychologie of geschiedenis maak je kans. “We kunnen jullie hulp goed gebruiken om politici en burgers een eerlijk en begrijpelijk beeld te geven van wat er speelt in Europa.”

foto Ruud Gort, eigendom WerkenbijdeEU.nl

Netwerkborrel

Na afloop is er ruim gelegenheid tot napraten, met elkaar maar ook met de ervaringsdeskundigen. Zij staan verspreid door de ruimte klaar om vragen te beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Ondertussen gaan grote schalen bitterballen rond: we zijn tenslotte in Nederland, nog wel.