Meet & Greet is startsein voor twee concoursen

bezoekers Meet & Greet EU-concours 2015, foto eigendom Ruud Gort, gebruiksrecht WerkenbijdeEU.nlKick-off concoursen startende beleidsmedewerkers en auditors tijdens Meet & Greet in Utrecht

Op zaterdag 28 maart vond in Utrecht een ontmoeting plaats tussen EU-ambtenaren en studenten, pas afgestudeerden en young professionals. Het doel? Zo veel mogelijk jonge Nederlanders enthousiasmeren voor een carrière bij de EU.

Bij ‘Entree Oost’ van de Jaarbeurs in Utrecht zijn ze niet moeilijk van elkaar te onderscheiden: de bezoekers van de Dutch Comic Con en de geïnteresseerden die zijn gekomen voor de Meet & Greet met EU-ambtenaren. De ene groep grappig verkleed als striphelden, de andere serieus kijkend en strak in het pak. Solliciteren bij de EU is dan ook bepaald geen geintje.

Meet & Greet werkenbijdeEU.nl 2015, foto eigendom Ruud Gort, gebruiksrecht WerkenbijdeEU.nlEindstreep halen

Op dit moment is het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) op zoek naar 149 startende beleidsmedewerkers op vele vakgebieden en 80 auditors voor functies bij de Europese Rekenkamer in Luxemburg. Gezien de ervaring met het aantal aanmeldingen betekent dit dat ongeveer 1% van de aanmelders – afkomstig uit de gehele EU – de eindstreep zal halen. De overige 99% sneuvelt ergens in de strenge selectieprocedure, het concours. Maar niet gevreesd: de medewerkers van WerkenbijdeEU.nl staan gelukkig op alle mogelijke manieren klaar om de jonge Nederlanders hierbij te ondersteunen.

netwerkborrel Meet & Greet EU-concours 2015, foto eigendom Ruud Gort, gebruiksrecht WerkenbijdeEU.nlGoede voorbereiding

Op deze regenachtige zaterdagmiddag in Utrecht worden de bezoekers in ieder geval alvast getrakteerd op gratis tips en trucs om straks tot die ‘happy few’ te mogen behoren. De sprekers verzekeren stuk voor stuk dat dit écht mogelijk is. Bovendien zijn hun praktijkverhalen motiverend; werken bij de EU is zoals een spreker het uitdrukt ‘een mooi avontuur’. Uit de presentaties wordt al snel duidelijk: een goede voorbereiding is het halve werk. Die kan tijdens de borrel alvast beginnen. Want netwerken is toch wel een essentiële vaardigheid voor wie aan ‘het project Europa’ wil beginnen.