‘May the odds be ever in your favour’

Naar aanleiding van de aan mij meest gestelde vragen gedurende de Meet en Greet van 21 januari jongstleden schrijf ik weer een even blogje.

speeddaten op Meet & Greet EU-traineeshipsEen populair thema was toch wel de sollicitatie procedure. In mijn eerste blog Wat doen jullie hier?, beschrijf ik de sollicitatie procedure die ik moest doorstaan om trainee te worden bij de Europese Centrale bank (ECB). Destijds had ik geen idee waarom ík uiteindelijk gekozen was en hoeveel mensen er überhaupt hadden gesolliciteerd.

Op een van de donderdagmiddagborrels heb ik mijn supervisor gevraagd wat de doorslaggevende factoren waren geweest om mij aan te nemen. Gelukkig was hij hier heel open over. Zo hechtte hij veel waarde aan de talenkennis bij het selecteren van de kandidaten. In het bijzonder moest je de Engelse taal zeer goed beheersen; moedertaalwaardig (komt mijn Amerikaanse accent toch nog van pas, verder spreek ik ook Italiaans en Spaans, geen Duits of Frans). Ook werd gekeken naar je zelfverzekerdheid in je motivatiebrief, telefonisch interview en voornamelijk bij het video talenkennisinterview waar je lastige vragen krijgen onder grote tijdsdruk. Uiteraard werd goede voorbereiding ook opgemerkt, het is niet genoeg zelfverzekerd te zijn als je de materie niet beheerst.

Oké, het klonk allemaal best logisch, maar hoeveel hadden er dan gesolliciteerd? De eerste ronde waren er ongeveer 600 aanmeldingen binnen gekomen (bij sommige vragen wil je eigenlijk het antwoord niet weten…).

De tweede vraag die werd gesteld was of er wel mogelijkheden zijn om te blijven als je dan eenmaal binnen bent. De garantie is er natuurlijk niet. Zo ken ik ook genoeg trainees waarvan het traineeship niet is verlengd. Maar de mogelijkheden zijn er hier wel. Vooral in het bancaire toezicht worden er bijna wekelijks nieuwe vacatures geplaatst. Als trainee krijg je geen voorrang en moet bluebook traineeship Europese Commissieje gewoon meedoen met alle rondes van de sollicitatieprocedure, maar heb je uiteraard wel een streepje voor met de ervaring en referenties van je collega’s.

Mogelijkheden om te blijven of niet, een traineeship (of baan) bij een van de Europese instanties is een hele mooie en waardevolle ervaring. Voor allen die gesolliciteerd hebben naar een Blue Book dan wel naar een andere traineevacature (zoals ik zelf) rest mij niets anders te zeggen dan ‘May the odds be ever in your favour.’