Mainhattan

“De koosnaampjes van Frankfurt zoals Manhattan am Main en Mainhattan doen de stad wel eer aan!”

Mainhatten“Nee, alleen het vliegveld.” Dat was mijn antwoord op de vraag of ik wel eens in de stad was geweest waar ik zou gaan wonen. Ik kende natuurlijk het plaatje wel dat je in de boeken, op het internet of televisie ziet: het euroteken met enkele hoge gebouwen op de achtergrond. Meer kennis van de stad had ik niet toen ik er naartoe verhuisde, ik wou me laten verrassen.

Inmiddels woon ik ruim twee maanden in Frankfurt, ken ik de stad al een stuk beter en vermaak ik me prima. Ik had via ECB een accommodatie geregeld in een van de ‘residences’ voor de eerste twee maanden. Je zit dan eigenlijk in een soort hotel met andere trainees. Toegegeven, de kamer (en het kastje met twee pitjes, dat ook wel de keuken wordt genoemd) stelt allemaal niet heel veel voor, maar je hebt wel meteen veel en snel contact met trainees die je anders niet tegen zou komen. Samen met de mede trainees trek je er vervolgens op uit om de stad te verkennen.

feest rooftopDe zomer is daar de perfecte periode voor. Elke week duikt er weer een of ander festivalletje op in een wijk die je nog niet zo goed kende. Ook breng je genoeg tijd door op verschillende rooftops zoals die bij Golden Leaf (ECB residence) waar trainees vaker een feestje of borrel geven, of sta je boven op een parkeergarage bij de ietwat luxere Long Island summer lounge midden in het centrum.

De ECB organiseert ook verschillende evenementen, zo kon je mee hobbelen in het ECB team bij de JP Morgan Corporate Challenge, of eet je je buikje rond op de jaarlijkse ECB barbecue. Voor de onofficiële ECB vrijdagmiddagborrel trekken de ECB-ers vanaf een uur of vijf/zes naar Friedberger platz, maar dan wel een borrel op zijn Duits. Dat betekent dat je je bij de kiosk gekochte biertje opdrinkt op het druk bezochte plein in de wijk Nordend. Om tien uur wordt iedereen van het plein geveegd vanwege de geluidsoverlast en verspreidt het feestje zich naar andere plekken in de stad.

Frankfurt heeft natuurlijk ook andere dingen te bieden. Dat het niet het typisch idyllische Duitse stadje is, wordt vrij duidelijk als je naar de skyline kijkt. Toch is deze concrete jungle gelukkig nog vrij groen door de vele parken die door de stad en daaromheen verspreid zijn. Loop je richting Römerberg of Sachsenhausen in dan zie je toch nog wel restanten van de oude en in de middeleeuwen welvarende en onafhankelijke stad. Frankfurt kent ook enkele goede musea waarvan het museum voor moderne kunst de bekendste is, maar ook de opera trekt veel bezoekers.

MainhattenVooralsnog is er hier genoeg afleiding, leuke plekjes om te eten, drinken en te gaan stappen. Maar de koosnaampjes van Frankfurt zoals Manhattan am Main en Mainhattan doen de stad wel eer aan. Heel goedkoop is het leven hier niet, maar gelukkig zijn de trainees erg creatief waardoor je je hier geen moment hoeft te vervelen.