Lobbyen is een groot woord

blogger Kim Roest

Een dosis hulp en geluk

Na mijn vreugdedans om het feit dat ik door de voorselectie voor het Bluebook traineeship was, ben ik meteen in actie gekomen. Het kwam er nu op aan om een plek te bemachtigen. Na een ochtend mailen had ik naar alle afdelingen van mijn keuze een motivatie gestuurd. Ik had mijn zinnen gezet op DEVCO, het DG voor Ontwikkeling en Samenwerking en één van de meest gewilde DG‘s onder trainees. Het leek me daarom niet een goed plan om na de mailactie drie weken lang stil te zitten, sowieso niet een van mijn sterkste punten. Gelukkig heb ik het lobbyen een stapje verder gebracht, anders zou ik waarschijnlijk niet in oktober als trainee kunnen beginnen.

Op Facebook zag ik dat een oud-collega van me nu als trainee bij DEVCO werkt. Via hem kwam ik in contact met de trainee van de afdeling mensenrechten, mijn eerste voorkeur. De trainee maakte een verloren indruk op me. Ze kon weinig maken van het logge Europese bureaucratische apparaat. Haar selectie als trainee was zowel voor haar als voor haar afdelingshoofd een verrassing. Wel wist ze te vertellen dat de selectie van nieuwe trainees meestal gemaakt wordt op basis van de ontvangen mails. Met mijn mailactie dacht ik daarom dat het wel goed zou komen.

logo EUTwee weken later begon ik hem toch te knijpen. Er waren nog enkele dagen te gaan tot de deadline en tot nu toe had ik alleen een afwijzing van een afdeling van de EEAS ontvangen. Net toen ik me had voorgenomen om in het kader van ‘out of the box denken’ enkele mails te sturen naar DG Connect werd ik gebeld. Ik had een van de sectorhoofden van de afdeling Geografische Coördinatie Latijns Amerika aan de lijn met de vraag of ik bij hen aan de slag kon. DEVCO it is! Mijn mailactie was toch succesvol.

Dezelfde week sprak ik mijn oud-collega en kwam ik er achter dat ik mijn traineeplek niet simpelweg te danken had aan mijn mailactie. Hij had mij me op de lijst van kandidaten gezet, omdat hij wist dat ik het juiste profiel had voor zijn afdeling qua ervaring en talenkennis. Ook de nodige dosis geluk heeft me geholpen. Ik was de tweede kandidaat van de top drie, maar gelukkig had nummer één al een ander aanbod geaccepteerd.

Kortom, lobbyen is een groot woord. Uiteindelijk gaat het erom dat je jouw profiel onder de aandacht brengt bij de juiste mensen. Door actief te handelen voorkom je dat jouw aanmelding opgeslokt wordt door de logge Europese bureaucratie en maak je een grotere kans op een plek van je voorkeur. Mail sowieso de afdelingen waar je profiel bij aansluit. Als je de kans hebt, breng de mensen die bij het DG van je voorkeur werken op de hoogte en praat met ze. Net als bij mij kan hulp en geluk uit een onverwachte hoek komen. Dus toitoitoi!