Hoe bereiden kandidaten zich voor op het concours?

Talent pool

Blogger Geert Bukkems bezoekt bijeenkomst Talent Pool

Op woensdag 6 mei was het dan zo ver: de eerste bijeenkomst van de WerkenbijdeEU.nl Talent Pool met als thema de concoursvoorbereiding. Hiervoor waren alle kandidaten in de Talent Pool uitgenodigd die zich dit jaar hebben ingeschreven op de concoursen voor generalisten en auditors. Deze week krijgen jullie van mij een kort verslagje en een top 3 met daarin de nuttigste dingen die ik geleerd heb tijdens de bijeenkomst.

Een verslag

De bijeenkomst vond plaats naast Den Haag Centraal in het New Babylon Business Center. Om half zes werden we daar ontvangen met een uitstekend buffet met broodjes. Het ontvangst was meteen een goede gelegenheid tot netwerken. Ik vond het vooral leuk om de grote diversiteit aan kandidaten te ontdekken. Zo heb ik mensen gesproken die rechten hebben gestudeerd, maar bijvoorbeeld ook mensen die stedenbouwkundige waren. Twee totaal verschillende werelden, maar ze hadden allebei wel één ding gemeen: ze wilden uiteindelijk iets op Europees niveau gaan betekenen.

Na een half uur werden we een grote zaal ingeroepen waar Femke Bink van WerkenbijdeEU.nl en een assessmentcoach van Leeuwendaal ons in ruim anderhalf uur alles vertelden over de preselectie en de e-tray test. Er werd ingegaan op de inhoud van de tests, er werden strategieën besproken en er werd een groot aantal vragen beantwoord. Na deze interactieve sessie was er nog een korte borrel en daarna kon voor mij de reis naar Eindhoven weer beginnen.

Top 3

Maar wat was voor mij nu het nut van deze sessie? Ik heb het voor jullie proberen op te schrijven in deze top 3:

3. Erover praten helpt

Het is allemaal nog zo ver weg, dat EPSO-examen. In tegenstelling tot de schooltijd is er helemaal niemand in mijn omgeving die in hetzelfde schuitje zit. Er is niemand die uit zichzelf aan me gaat vragen: “goh Geert, hoe is het eigenlijk met de voorbereiding van je EPSO-test?” Het is daarom erg prettig om in een ruimte te zijn met mensen die met hetzelfde bezig zijn. Zo heb je eindelijk iemand om te bespreken hoe lastig de situational judgement test is en hoe lang het inschrijfproces op de website van EPSO wel niet duurde. Om dit proces een beetje op gang te houden, heb ik na de meeting met enkele mensen contactgegevens uitgewisseld zodat we via Whatsapp contact kunnen houden en af en toe elkaar vragen kunnen stellen en kunnen motiveren.

2. Boeken, boeken, boeken

De site van WerkenbijdeEU.nl biedt een overzichtelijke lijst met boeken, maar welk boek is nu echt het handigst? Behalve The Ultimate EU test book is Situational Judgment (vanaf nu: STJ) van Claire Mercier een erg nuttig boek voor de voorbereiding op de preselectie. Het is zelfs een mooie aanvulling op het EU testbook, want het test book bevat ‘slechts’ 25 voorbeeldvragen over STJ-vragen. Het boek van Mercier bevat er maar liefst 120.

1. De juiste strategie

Het allernuttigste van de bijeenkomst vond ik de besprekingen van strategieën. Natuurlijk is het mogelijk om zelf een strategie uit te vogelen per onderdeel van de test. Maar hoe vaak krijg je nu de kans om van experts te horen hoe je de vragen moet aanpakken? Je krijgt allereerst een mooi totaaloverzicht van de test. Hoeveel vragen heeft ieder onderdeel en wat is de weging per onderdeel? Vervolgens werd er per testonderdeel een aantal ‘gouden’ tips gegeven. Ik zal er één verraden: voor de verbaal redeneren test kan het nuttig zijn om éérst de antwoorden te lezen en dan pas de bijgevoegde tekst, want dan weet je van tevoren al waar je naar moet zoeken. De tips zijn overigens ook niet voor iedereen geldig; persoonlijk lees ik toch liever eerst de tekst en dan pas de antwoorden, omdat ik dan vrij snel terug kan zien in de tekst of iets klopt. Ik word te snel afgeleid door de informatie in de vragen en dan kan ik de tekst niet meer geconcentreerd lezen.

computer based testDe grote dag

Al met al dus een nuttige bijeenkomst! Inmiddels heb ik ook mijn testdatum geboekt bij EPSO. Voor mij is 10 juni de grote dag. Om 14:00 moet ik me melden bij het testcentrum in Amsterdam. Dat wordt dus flink in de boeken duiken de komende tijd!