Je bent gekozen als trainee. Now what?!

In december kreeg ik het verlossende nieuws over het traineeship

trainees Europese Commissie, lichting oktober 2012Een aantal weken voor het traineeship kreeg ik een bestand met verschillende arbeidsvoorwaarden, 3 plattegronden en een getekende aanmelding met de naam van mijn supervisor en de volgende informatie: ‘Please attend the welcome meeting on 03/03/2014 at 10 a.m., PHS building, room P3C050. In order to obtain your access card you are requested to go earlier to the Accreditation Centre (Entrance Rue de Trèves, from 8 a.m.). After the meeting, please contact Ms. Hazard, Building ATR 08K052’. En that’s it. Meer informatie kreeg ik niet. Zelfs geen informatie over mijn werkzaamheden van de aankomende maanden. Ook online kon ik er niks over vinden. In deze blog vertel ik de details over mijn eerste week als trainee, om een nieuwe lichting trainees een beetje informatie en geruststelling te bieden over die eerste dagen.

Allereerst wil ik je het volgende meegeven: maak je geen zorgen, het komt allemaal goed en het wordt je allemaal vanzelf duidelijk. De eerste dagen krijg je een gigantische hoeveelheid informatie over je heen en niemand kan dit onthouden. Wat ze je echter vergeten te vertellen is dat je alle informatie (en de sheets) terug kan vinden in je EP-mail. Na één week ben je echt helemaal bekend in het Parlement.

Europees Parlement BrusselDe eerste dag moest ik dus mijn toegangskaart ophalen. De ingang van het accreditatie centrum is naast de hoofdingang van het Europees Parlement, dus aan de kant van Place Luxembourg. Ik kreeg een tijdelijke kaart en een tijdstip waarop ik terug moest komen om je permanente kaart op te halen (dan pas wordt er een foto gemaakt). Ze doen het op deze manier om lange rijen te voorkomen, want alle trainees starten tegelijk. Ik was dus zonder reden een uur te vroeg.

Vervolgens mocht ik naar binnen. Ik heb de plattegronden goed bestudeerd, maar als je er nog nooit binnen bent geweest, vind je het zelf gewoon niet. Gelukkig staan er daar allemaal vriendelijke mensen die je graag de weg willen wijzen.

Het traineeships office is gevestigd in Luxemburg, maar de staf en de trainees die daar hun stage lopen, waren de eerste week in Brussel. De introductie ging heel snel en er werd heel veel informatie verschaft en voor ik het wist was het over en staarden alle trainees naar elkaar: wat nu? Ms. Hazard, de mevrouw die we op moesten zoeken na de introductie, kwam ons gelukkig ophalen. Ze heeft ons een korte rondleiding gegeven en toen zijn we naar een ruimte gebracht waar we wachtten op onze supervisor om ons op te halen. Het was net alsof we na een dag op de peuterspeelzaal opgehaald werden door onze papa of mama.

wij willen werkDe assistente van mijn supervisor kwam mij ophalen en stelde me voor aan mijn supervisor. Eerlijk is eerlijk, ik heb een beetje pech met mijn supervisor. Zijn eerste woorden tegen mij waren ‘Ik heb een foutje gemaakt met het nemen van een trainee deze periode, want er is geen werk’. Een van mijn teamleden vertelde me dat mijn supervisor hem op zijn eerste dag vertelde: ‘Doe je werk, bezorg mij geen extra werk en doe het niet met de assistenten’. Hoe dan ook, vervolgens heeft de assistente me naar mijn bureau gebracht. De meeste trainees van dezelfde afdeling zitten bij elkaar en dat is erg leuk.

Je wordt als trainee een beetje aan je lot overgelaten en dat is die eerste dagen niet fijn, maar het heeft echt voordelen. Je wordt snel proactief, je leert initiatief te nemen, je gaat naar trilogues en committee meetings en je krijgt dus de kans om de werking van de Europese Unie van dichtbij mee te maken. Zo heb ik een kennismakingsmail gestuurd aan mijn teamleden en ze verteld dat ik beschikbaar ben voor wat voor werk dan ook en dat heeft geholpen! Daarnaast ga ik naar zo veel mogelijk conferenties (vandaag ben ik gaan luisteren naar een speech van de EU Ombudsman Emily O’Reilly) en ik probeer ook meetings te volgen in de Raad en de Commissie.

pindakaas op het broodDe eerste dag vloog voorbij. De tweede dag heb ik mijn mail geïnstalleerd en gelezen (ik had bizar genoeg, 138 e-mails), kennis gemaakt met de andere trainees, het EP beter leren kennen en – natuurlijk – geluncht in de befaamde kantine. Het eten is niet echt mijn ding (omelet gemaakt met eierpoeder) en het duurde niet lang voor ik gewoon boterhammetjes met Calvé pindakaas meenam naar mijn werk.

Op de derde dag was er een openingsconferentie georganiseerd voor alle trainees van de EU. Commissioner Kristalina Georgieva (echt een topwijf!) vertelde ons over haar werk en EUaid. Iemand van EPSO, het Europees Bureau voor Personeelsselectie, vertelde ons over de mogelijkheden om bij de EU te werken en over het aankomende AD-examen. Ten slotte hebben een aantal voorgaande trainees verteld over hun tijd in Brussel.

Vanaf dan ben je niet langer de nieuweling, maar gewoon deel van het team: dat is de EU en het is zo leuk!!