Hoog bezoek in Brussel

President Obama, Pussy Riot en President Xi Jinping

Limousine Obama in BrusselZoals ik in mijn vorige blog schreef, mogen trainees conferenties en dergelijke bijwonen. Helaas hebben we niet de ‘security clearance’ om in de buurt van de Presidenten Obama en Xi Jinping te komen, maar ik heb wel de conferentie ‘Putin’s Russia: Soviet Union reloaded?’ mogen bijwonen en de meiden van Pussy Riot waren hier ook bij aanwezig.

Eerst even over de Presidenten. Het flitsbezoek van Obama aan Brussel (kostte Brussel 10 miljoen euro) heeft voor veel file, nieuws en een beetje jaloezie gezorgd. Het enige wat ik heb gezien van Obama is ‘the beast’ (zie foto) en ja, hij zat er in! Ik heb zijn persconferentie met Van Rompuy en Barroso en zijn speech in BOZAR via de livestream gezien, maar ik was erg graag bij zijn speech in BOZAR aanwezig geweest. Ik was niet belangrijk genoeg om een persoonlijke uitnodiging te krijgen: onbegrijpelijk!

En hoe zit het dan met de Chinese President Xi Jinping? Dat is een goede vraag, want na alle hoepla rondom Obama, was het verdacht stil rondom Jinping. Geen afzetting van wegen, geen gevechten om perskaarten of entreekaarten te bemachtigen. Het was echt bizar en interessant om te zien hoe ver ze in Brussel (en Nederland) zijn gegaan om Obama te plezieren (het gehele voormalige Hilton was voor hem gehuurd) en hoe ‘koud’ Jinping vervolgens is verwelkomd. En toch vond ik ook zijn bezoek bijzonder. Zo heeft hij geen woord bezoek Xi Jinping aan dierentuin Brusselgerept (in ieder geval niet direct) over Rusland en de Krim en het feit dat China zich heeft onthouden van stemmen over de VN resolutie die de annexatie van de Krim veroordeelt. Ook heeft hij als een soort van ‘diplomatieke troef’ gebruik gemaakt van de snoezige panda’s Xing Hui en Hao Hao, die vorige maand door China aan België zijn ‘uitgeleend’. Hij is er hierbij natuurlijk volledig aan voorbijgegaan hoe zielig, zinloos en traumatiserend  zo’n reis is voor die beestjes.

Ik had dezelfde nieuwsartikelen en live feeds kunnen lezen en zien als ik geen stagiaire bij het Europees Parlement was geweest en als ik gewoon in Nederland woonde, maar omdat je hier werkt en het hier gebeurt, ben je je meer bewust van de lopende onderhandelingen en de diplomatie achter een bezoek van een President. Dat maakt het toch allemaal interessanter.

En dan gaan we nu weer terug naar Pussy Riot. Maria Alyokhina en Nadezhda Tolokonnikova gaven hun visie op de sancties die de EU oplegt aan Rusland. De EU heeft de tegoeden van verschillende mensen bevroren. Maria en Nadezhda toonden hun ongenoegen over het feit dat de lijst zo kort is. Bovendien pleitten ze voor sancties jegens de mensen die het dichtst bij Putin staan. Maria zei dat het voor velen in Rusland moeilijk is om in te schatten hoe Rusland eruitziet voor buitenstaanders, maar ze hopen dat de annexatie van de Krim een eyeopener is geweest.

Maria Alyokhina en Nadezhda Tolokonnikova in BrusselOok vertelden ze over de mensenrechtenschendingen in het gevangenisstelsel van Rusland. Zo werd Nadezhda plotseling verplaatst naar een andere gevangenis en mocht ze wekenlang geen contact hebben met haar familie. Al die tijd had haar familie dus geen flauw idee waar ze was. Daarnaast moesten ze 16 tot 18 uur per dag werken en hadden ze 1 vrije dag per 8 weken. Klagen leidde alleen tot een nog onmenselijkere behandeling. Ze hebben dingen vertelt die ik me niet eens voor kan stellen.

Het was erg interessant om de vrouwen van Pussy Riot in het echt mee te maken. We hebben tenslotte alleen het beroemde filmpje van het optreden in de beroemde kathedraal. Magisch om dan ineens oog in oog te staan met deze meiden! Ze zijn heel stil, slim en sterk. Hopelijk leidt hun lijden tot iets positiefs. Ik denk en hoop dat ze niet stoppen tot het zo ver is.