Het leven na een traineeship bij de EU

spontane ontmoeting EU-trainee en Belgische premierTime flies when you’re having fun, en na 5 maanden is het traineeship alweer voorbij. Het was verbazen, wennen, leren, ervaren en ontwennen. In mijn vorige blogs heb ik beschreven wat een Blue Book traineeship is, hoe je er een kunt bemachtigen, hoe je woonruimte kunt vinden in Brussel, hoe het sociale leven er hier uitziet, en wat je allemaal kunt doen tijdens een traineeship. Maar wat levert het op? Afgezien van de leuke, veelbewogen tijd die je in Brussel doorbrengt, wat kun je erna allemaal doen?

Of je nou bij de Raad, de Commissie, het Parlement of een andere EU instelling hebt gewerkt, geen enkele ervaring is hetzelfde. Maar er is één rode draad, zoals elders op deze website staat geschreven: een traineeship doet niet onder voor een serieuze startersbaan. De eerste stap voor het vervolg van je carrière begint daarom al tijdens het traineeship zelf. Je ontmoet veel mensen en legt daarmee de contacten die je kunnen helpen om de volgende stap te maken.

Europese Commissie

Voor Blue Book trainees is een verdere stap binnen de Europese Commissie vaak het meest populair. Je hebt inmiddels werkervaring opgebouwd, je woont in Brussel, en je weet of je het werk leuk vind. Veel EU-functionarissen waren vroeger ook trainee. Vanwege de populariteit is een baan binnen de Commissie ook een van de moeilijkste stappen.

EU careersEr zijn verschillende manieren om bij de EU aan de slag te gaan na een traineeship. Het meest vanzelfsprekend is via een concours, deze worden door het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) georganiseerd. De concurrentie is groot, want ieder jaar melden zich hier duizenden mensen voor aan. Via WerkenbijdeEU.nl vind je alle informatie die je nodig hebt om dit traject te doorlopen. Je kunt ook als Contract Agent of Interimaire aan de slag. Dit zijn tijdelijke functies die vaak intern worden opgevuld. Het is daarom handig om tijdens je traineeship contacten te leggen, zodat mensen weten wie je bent en wat je kunt.

Brussel

De meest vanzelfsprekende weg om na een traineeship in Brussel aan de slag te gaan, is buiten de EU-instellingen. Ook al zijn veel huidige functionarissen ooit begonnen als trainee, vaak zijn ze daarna eerst elders aan de slag gegaan. Dit is niet geheel ontoevallig. Het doorlopen van een concours en het daarop volgende selectietraject kan namelijk één tot anderhalf jaar duren.

Het is daarom goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn in Brussel. Veel functies vragen juist ook om werkervaring binnen de Europese instellingen. Iedereen vindt werk op zijn of haar foto José Carloseigen manier, maar via websites zoals Euractiv en Eurobrussels kun je gericht zoeken.

Kort voor het einde van het traineeship vindt er ook een Careers Day plaats. Op deze dag komen enkele tientallen werkgevers naar de Commissie. Dit is het moment om rond te lopen en met potentiële werkgevers een praatje te maken over wat ze aanbieden en of je bij hun zou willen werken. Bij interesse word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Nederland

Een aantal Nederlandse trainees keren na hun traineeship weer terug naar Nederland. Met Commissie-ervaring ben je al snel een gewilde sollicitant binnen eigen land. Dat geldt ook voor trainees uit andere landen. Waar je gaat werken, hangt af van je studie, werkervaring en interesses, en is daarom ook voor iedereen anders.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je horizon te verbreden. Er is veel werk en er zijn veel kansen. Het is niet altijd even makkelijk, maar je moet ervoor gaan en jezelf open stellen.

Terugblikken

EU-vlaggenAls ik terugblik op mijn traineeship, kan ik zonder meer zeggen dat het een onvergetelijke ervaring was. Ik had nooit gedacht in Brussel te gaan wonen of werken, maar nu denk ik daar wel anders over!

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van een van mijn blogposts, schroom dan niet om contact op te nemen.