“Het goede nieuws is: Nederlanders doen het goed”, Be a star!

Jaarlijks proberen zo’n 15.000 studenten en young professionals een EU-traineeship te bemachtigen. Slechts 650 van hen krijgen een plek. Op donderdag 15 januari kwamen 200 geïnteresseerden naar de Meet & Greet van WerkenbijdeEU.nl om te horen hoe je dat aanpakt.

ontvangst Meet & GreetVoor de ingang van het New Babylon Meeting Center in Den Haag tekent zich een lange rij af. Deze mensen hebben geluk, want het aantal inschrijvingen voor deze middag overtreft verreweg het aantal plekken. Net als het geval is bij het EU-traineeship overigens. Lily Cook en Thijs Voets nemen plaats op de eerste rij in de zaal. Lily studeerde Politieke wetenschappen in Madrid, liep stage bij de Raad van Europa vertegenwoordiging in Wenen en start in februari een master ‘Political Science’ aan de Universiteit van Leiden. Thijs doet een master ‘Russian and Eurasian Studies’ aan de Universiteit van Leiden en liep stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In juni haalde hij zijn bachelor ‘Russische Studies’. Hoeveel kans maken zij op een EU-traineeship?

Puntentelling

panel deskundigen traineeship EUHet goede nieuws is: Nederlanders doen het goed,” vertelt Diana van Altena van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO). “Maar,” voegt ze er meteen aan toe, “ze mogen wel iets trotser zijn op zichzelf, óf de aanmelding iets serieuzer invullen.” Diana geeft een globaal inzicht van hoe de puntentelling werkt. Ervaring in het buitenland is van belang, veel talen spreken, relevante werkervaring. “De meeste punten kun je krijgen voor opleiding en cijfers,” vertelt Diana. “Dus als je daar nog aan kunt sleutelen; doe dat dan. Je motivatie is slechts twee van de twintig punten waard. Besteed er geen uren aan, maar zorg wel dat je laat zien wat jij de EU te bieden hebt, en niet andersom. En zorg voor een sluitend verhaal; voer alle opleiding en ervaring die je hebt zo op dat het precies aansluit bij de plek die je ambieert. Kortom: be a star!”

Niet te passief

netwerkenHet aanmeldingsformulier invullen is stap één, maar wat nu als je bericht van de Europese Commissie krijgt dat je ‘door’ bent? “Direct gaan lobbyen voor een plek,” adviseert Marthe Heltzel, die bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PVEU) kandidaten begeleidt die door de voorselectie voor een traineeship zijn gekomen. “Niet netjes gaan staan wachten bij de vooringang, maar via de achteringang reclame maken voor jezelf.” Hoe je dat lobbyen aanpakt luistert nauw. “Wees niet te passief, maar ook niet te opdringerig,” zegt Marthe. “Je kunt mailen, of bellen. Misschien lukt het je zelfs om een koffie-afspraak te maken. Vermeld altijd het nummer dat je van de Europese Commissie hebt gekregen, want alleen op die manier kunnen ze je terug vinden. Richt je bij het lobbyen niet alleen op de Nederlanders, en bedenk dat je soms ook via-via in beeld kunt komen. En heel belangrijk: blijf altijd formeel!”

Ervaring van trainees

Richard Berendsen trainee bij de EUNaast plenaire presentaties zijn er speeddates met (oud-)EU-trainees, om persoonlijke vragen te kunnen stellen. Lily zocht van tevoren alle sprekers op internet op en bekeek hun achtergrond. “Zo kon ik heel specifieke vragen stellen aan de juiste personen.” Een van die personen is Richard Berendsen (foto hiernaast), trainee op de persafdeling van het Europees Parlement in Den Haag. “Met stip op nummer één staat de vraag hoe ik het traineeship in de wacht heb gesleept. Daarnaast zijn ze geïnteresseerd in hoe bij mij een gemiddelde dag eruit ziet.” Richards belangrijkste advies: ga lobbyen. “Zelf ben ik namelijk ooit een traineeship bij de Commissie misgelopen – ik was te laat begonnen met lobbyen. Uit eigen ervaring kan ik ook zeggen dat ze zich niet hoeven te beperken tot hun eigen vakgebied; ik werk als jurist op de persafdeling. Door ook andere afdelingen/DG’s te overwegen vergroot je je kansen. Je moet het alleen natuurlijk wel kunnen motiveren.” Ook trainees hebben iets in te brengen als het gaat om het aantrekken van nieuwe trainees. “Mij is wel eens gevraagd of ik nog iemand wist,” vertelt Richard. “Toevallig had ik toen net een kennis gesproken die op zoek was naar zo’n soort plek.”

Beeld veranderd

Lily en Thijs oriënteren zich op een traineeship bij de EUNa een intensieve middag gaan de aanwezigen naar huis met niet alleen een hoofd vol tips en trucs, maar ook met een aantal nieuwe contacten op zak die heel bruikbaar kunnen blijken tijdens het lobbyen. Het beeld dat Thijs (foto hiernaast) van het EU-traineeship heeft is door vanmiddag in ieder geval veranderd. “Vooral omdat ik nu meer informatie en overzicht heb. Zo’n middag met (ervarings)deskundigen is toch wat anders dan door een website heen klikken. En het was goed om te weten dat Russische talenkennis door de EU gewaardeerd wordt.” Ook Lily (foto hiernaast) is blij met wat ze heeft gehoord. “Ik schat mijn kansen nu eigenlijk hoger in dan vóór de Meet & Greet. Ik weet nu zeker dat ik aan veel van de criteria voldoe.” Ze heeft vanmiddag gezien hoe belangrijk doorzettingsvermogen daarnaast is. “Er is veel concurrentie van getalenteerde en gemotiveerde mensen. Juist daardoor voel ik nog sterker dat ik ervoor wil gaan!”

speeddaten met EU-traineesEr zijn verschillende soorten traineeships. Je kunt je op dit moment of binnenkort als trainee inschrijven bij de volgende Europese instellingen:
– Europese Commissie (inschrijven tot 30 januari 2015)
– De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (inschrijven in februari 2015)
– Het Europees Economisch en Sociaal Comité (inschrijven tot 31 maart 2015)
– De Europese Ombudsman (inschrijven tot 30 april 2015)

Tekst: Denise Hilhorst
Foto’s: Ruud Gort (eigendom Ruud Gort, gebruiksrecht WerkenbijdeEU.nl)