Gaan voor een baan in Brussel

Hbo’ers die willen werken bij de EU maken kans op een unieke baan als zij zich tenminste goed voorbereiden op de sollicitatieprocedure

Meet & Greet concours assistenten hbo 2013Geduld en doorzettingsvermogen horen daar ook bij, vertellen EU-ervaringsdeskundigen op de Meet & Greet van WerkenbijdeEU.nl op 11 december in Den Haag. De bijna 100 jonge en oudere afgestudeerde hbo’ers luisteren aandachtig naar de tips van EU-ambtenaren op de informatiemiddag van het programma WerkenbijdeEU.nl.  Goed om te weten als ze straks solliciteren naar een baan bij een van de Europese instellingen.

Werken bij de EU is speciaal

Werken in Brussel is speciaal vanwege de internationale contacten en de sfeer, zo vertellen de EU-professionals. Journaliste Carla Joosten (weekblad Elsevier): “Het hart van Europa ligt in Brussel. Op een paar vierkante kilometer speelt alles zich af.”
“Natuurlijk is het werk wel eens bureaucratisch, maar het geeft veel voldoening als een project resultaat oplevert”, meent Henk Visser, programmamanager uitbreiding EU. Ook de goede arbeidsvoorwaarden zijn aantrekkelijk, zoals het salaris en carrièremogelijkheden.

Doorzetten is belangrijk

voorlichting EPSO tijdens Meet & Greet concours assistenten hboMaar gemakkelijk is het niet om toegelaten te worden tot de kandidatenlijst. Job Sueters, document management officer bij de Europese Commissie, bereidde zich destijds intensief voor op het concours (de selectieprocedure voor een vaste baan). “Laat je niet demotiveren door de lange procedures. En zorg voor foutloos Nederlands op je sollicitatieformulier!”
Andy Klom, permanente vertegenwoordiger van de EU in Nederland, wijst erop dat je goed moeten kunnen omgaan met culturele verschillen. Hij geeft de tip om zelf te gaan kijken in Brussel en de sfeer te proeven: “Er zijn veel kansen in de EU-organisaties en veel verschillende functies. Leeftijd en nationaliteit spelen geen rol, alleen de beste kandidaten worden aangenomen.”

Banen voor juristen, financiële experts en economen op hbo-niveau

Op dit moment zijn er vacatures voor assistenten boekhouding/financieel beheer, economie/financiën en juridische zaken. Tot 14 januari 2014 kunnen afgestudeerde hbo’ers met minimaal drie jaar relevante werkervaring zich aanmelden. De selectieprocedure begint met een online sollicitatie, daarna volgt een test die via internet gemaakt kan worden. Wie daar doorheen komt, wordt uitgenodigd voor een assessment van een dag in Brussel. Geschikt bevonden kandidaten komen op een lijst, van waaruit zij contact kunnen leggen met de werkgever, of omgekeerd, de werkgever met hen.

Investeer in je carrière

Meet & Greet concours assistenten hbo-niveauFemke Bink, voorlichter WerkenbijdeEU.nl, legt uit dat de hele selectieprocedure verspreid over een periode van ongeveer negen maanden plaatsvindt. “Zie het als een investering in je carrière. Belangrijk is om op tijd te beginnen met de inschrijving en je op tijd en goed voor te bereiden op de tests. WerkenbijdeEU.nl kan je daarbij helpen.”