Een stapje dichterbij de EU

Jolijn van Hal“Haal alles eruit wat erin zit, want het vliegt voorbij!”

“Je gaat nooit ergens dezelfde concentratie getalenteerde jonge Europeanen vinden!” en “Enjoy everything that is organized for trainees, there’s a lot going on after work”. Een kleine greep uit de goedbedoelde adviezen die ik de eerste week kreeg van eerdere Blue Book trainees (of ‘stagiaires’ in Commissietaal) en zelfs van een collega die ook ooit trainee was. Na vijf maanden gretig te hebben rondgekeken en geleerd in de ‘Brussels bubble’ kan ik alleen maar zeggen: elk woord was waar.

Ik herinner me hoe ik de eerste dag op weg naar de introductie nog snel even probeerde het IT-formulier te printen bij een service shop in de buurt. Helaas is dat in Brussel niet altijd even makkelijk, aangezien het gemiddelde kleine winkeltje haar eigen openingstijden hanteert. Resultaat: geen formulier en 20 minuten te laat. Voor me op straat liep een meisje dat duidelijk ook haast trainees Europese Commissiehad. Bij de veiligheidspoortjes (waar je in sommige gebouwen elke keer doorheen moet als je naar binnen wilt) haalde ik haar in. Ze bleek dezelfde sessie te gaan als ik! We maakten kennis, et voilà, mijn eerste Blue Book vriendschap was gesloten met een Française. Naast deze vriendin, die ik tijdens het traineeship ben blijven zien, kwamen daar onder andere Engelsen, Bulgaren, Italianen, Grieken en Zweden bij. Een goed recept voor intensieve politieke gesprekken en het uitwisselen van verschillende perspectieven. Maar één standpunt verandert nooit: iedereen gelooft in de EU.

Ook van het advies van mijn collega was geen woord gelogen. Als je even niet oplet, drink je elke dag wel een (of meer) biertje(s) na het werk. Na een informatieavond bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU had ik het initiatief genomen om elke laatste maandag van de maand een borrel te organiseren voor de Nederlandse Blue Book trainees. Op dinsdag zijn er vaak activiteiten van subcommissies (georganiseerd door trainees zelf) of lezingen over uiteenlopende onderwerpen bij te wonen. Donderdag is de borrelavond voor iedereen die bij de Europese EU-trainees borreleninstellingen werkt. Deze vindt plaats op Place du Luxembourg achter het Europees Parlement, in de volksmond ook wel ‘Plux’ genoemd. Op vrijdagavond sprak ik vaak na werk met de trainees van mijn Directoraat-Generaal (DG) af om op Place Jourdan ‘frites’ te halen bij het frietkot waar Angela Merkel ook weleens gespot wordt. Blue Book trainee Marloes Jongewaard houdt terwijl ik deze blog schrijf een week lang de Instagram account van WerkenbijdeEU bij.  Afgelopen maandag hadden we onze laatste ‘NL trainees borrel’ en de foto liegt er niet om: we zitten moe en voldaan na vijf maanden hard werken en borrelen allemaal aan de Ice tea!

Een van de redenen waarom ik graag een tijdje in Brussel wilde werken was om met mijn eigen ogen te zien of wat er hier gebeurt echt zo ver verwijderd is van wat zich in de lidstaten afspeelt. Vijf Just do it!maanden verder en talloze indrukken rijker is mijn conclusie als volgt: ook al lijkt de EU soms ver weg en voelt het soms ook echt als een bubbel, met elke lichting 600 Blue Book trainees (met leeftijden tussen de 23-32 jaar) komt de EU een stapje dichterbij haar lidstaten. Veel van ons gaan na deze onvergetelijke en leerzame ervaring terug naar onze eigen lidstaten met nieuwe perspectieven en ideeën. We vertellen enthousiast en halen anderen over om ook te solliciteren. Het enige advies wat ik dan ook zou geven is: doen, doen, doen!