De toon is al gezet

blogger Kim RoestBegin oktober gaat het traineeship van start

Negen maanden na het versturen van mijn eerste aanmelding is het eindelijk zo ver: deze week begint mijn traineeship bij de Europese Commissie. De eerste week gaat rustig van start met een paar introductiedagen waar je de administratie op orde brengt, algemene instructies krijgt en de andere trainees leert kennen. Vanaf vrijdag begint het echte werk. Na een introductie bij DG DEVCO samen met mijn mede trainees die ook bij dat directoraat-generaal werken, word ik opgehaald door mijn begeleider en begint mijn eerste werkdag. Ik ben benieuwd!

In september kwam Brussel weer tot leven. Tijdens de zomer was de stad zo goed als uitgestorven, maar nu zijn alle Eurocraten weer terug van vakantie. Tel daar de 700 trainees van de Commissie en de stagiaires van andere Europese instituties zoals het Parlement bij op en je begrijpt dat het nu een levendige boel is. Ook op Facebook is de afgelopen maand de drukte toegenomen. Iedereen maakte zich klaar voor Brussel. Er werd vooral druk gezocht naar kamers of huisgenoten. Voor de trainees van de Commissie is er een algemene EC trainees Facebookgroep opgericht door de stage comité die evenementen voor trainees organiseert. Inmiddels heeft ook elk directoraat-generaal een Facebookgroep opgezet, wat ideaal is om afspraken te maken en tips uit te wisselen.

Verder wordt op Facebook de toon voor het traineeship al gezet: de eerste uitnodigingen voor feestjes en borrels om elkaar te leren kennen onder het genot van een biertje stromen binnen. Een deel van de DEVCO trainees heb ik dus al ontmoet. Na met hen kennis gemaakt te hebben komt één punt duidelijk naar voren: de mensen die het meest tevreden zijn met hun plek hebben actief actie ondernomen toen ze te horen kregen dat ze door de eerste selectie heen waren. Vaak was het simpelweg een e-mail sturen naar de verschillende heads of unit van de DG‘s van je voorkeur met een korte motivatie en je cv. Vervolgens bleef het afwachten. De meeste trainees kregen geen reactie op deze mails en moesten wachten totdat de P&O afdeling hun een bevestiging stuurde dat ze geaccepteerd waren voor één van de plekken van hun voorkeur.

trainees bij de Europese CommissieVoor de start van de introductieweek heb ik contact opgenomen met mijn head of unit en ben ik bij hem langs geweest voor een korte introductie. Het was fijn om te weten waar ik kom te werken en wat ik ga doen de komende maanden. Tijdens het rondje langs mijn nieuwe collega’s mijmerden velen weg toen ze hoorden dat ik de nieuwe trainee was. Ook zij hadden het traineeship gedaan, vaak jaren geleden, en zeiden dat het de beste periode was van hun leven in Brussel met veel feesten en leuke mensen ontmoeten. Daar ga je zeker van genieten was hun conclusie, om er vervolgens aan toe te voegen: “Maar ook een beetje werken hè?”, want op mijn afdeling is genoeg te doen. Ik ga me zeker niet vervelen in Brussel.