De preselectie, blogger Geert maakt de test en schrijft erover

Op woensdag 10 juni was het dan zo ver: de preselectietest

Na weken van voorbereiding waarin ik abstract geredeneerd had, situaties beoordeeld had en flink in de weer was met teksten en cijfers, moest ik het dan echt laten zien.

Te vroeg

op tijd naar de preselectieIk had 14 uur gekozen als tijdstip voor de test, omdat ik dan niet al te vroeg uit bed hoef. En aangezien ik ook een vrij lange reis moet maken vanuit Eindhoven, was er een redelijke buffer qua vertragingen, mochten er problemen op het spoor zijn.

Gelukkig waren die problemen er niet en stond ik keurig om half 12 op station Amsterdam Centraal. De 2,5 uur voor de tests heb ik doorgebracht op een rustige plek op het station. Op die plek heb ik nog even de belangrijkste punten voor mezelf doorgenomen en om kwart over 1 ben ik naar de testlocatie gelopen.

De testlocatie

Fulbright Center AmsterdamIk was keurig om half 2 op de testlocatie, het Fulbright Center. Het gebouw heeft een hele simpele indeling en als je binnenkomt, kom je direct in een soort wachtruimte met koffie, thee en water. Uiteraard is er een toilet aanwezig en om te beginnen met de test kun je je melden in een hokje waar een opzichter zit die je vervolgens binnenlaat in de zaal. Ik meldde me in het hokje en kon vervolgens direct beginnen met de test (als ik wilde). Ik besloot om nog even rustig te gaan zitten in de wachtruimte tot het 2 uur was.

In de wachtruimte sprak ik vervolgens nog wat andere mensen die de preselectietest gingen doen. Wat me opviel was dat er niemand bij was die de test voor het eerst deed. Iedereen had de test al één of meerdere keren gemaakt. Er was zelfs een vrouw die al vaker dan vijf keer de test had gedaan.

Om vijf voor twee besloot ik me opnieuw te melden bij de opzichter. Ik moest vervolgens al mijn spullen in een kluisje deponeren. De controle was zelfs zo streng dat ik voordat ik de zaal in ging, nog even werd gescand met een detector. Het leek wel alsof ik een vliegtuig inging. Na de beveiliging werd ik toegewezen aan een computer in de testzaal en kon ik aan de slag.

De test

CBT / preselectieIn de zaal krijg je de beschikking over twee pennen, een rekenmachine en een handig kladvel met borstel. Positieve verrassing voor mij was de rekenmachine die van goede kwaliteit was en zelfs een functie had om met percentages te werken. Ik hoefde bij het rekenen dus niet zelf de percentages uit te rekenen. Het kladvel met borsteltje was ook erg handig. Hierdoor was het eenvoudiger om orde te houden op je kladvel, omdat je dingen kon uitwissen. Ik heb zelf nogal eens het probleem dat kladvellen zo vol worden, dat ik door de bomen het bos niet meer zie, dus dit was een mooie bijkomstigheid.

Ik vond de test meevallen qua niveau. Vooral de numerieke opgaven uit het EU testboek waren in mijn ogen veel moeilijker dan de numerieke opgaven die ik kreeg tijdens de test. Ik denk dat dit ongeveer mijn resultaat zal zijn:

Verbaal redeneren: 7 van de 10 opgaven goed
Numeriek redeneren: 6 van de 10 opgaven goed
Abstract redeneren: 15 van de 20 opgaven goed
Situational judgment: 28 van de 40 punten

Het ging al met al dus best goed. Al weet ik niet of mijn resultaten direct goed genoeg zijn om door te gaan naar de volgende ronde; maar we zullen zien! Over een week of zes verwacht ik de uitslag binnen te hebben en dan laat ik jullie weten hoe het echt is gegaan.

Gouden tip ter afsluiting: oefen verbaal redeneren in het Nederlands

EU-BookshopTot slot heb ik nog één tip voor de concoursdeelnemers van volgend jaar: in veel oefenboeken krijg je Engelstalige opgaven voor verbaal redeneren en ik moet zeggen dat het voor mij wat onwennig was om de opgaven ‘opeens’ in het Nederlands te maken. Mocht ik deze ronde niet doorkomen, dan ga ik volgend jaar extra oefenen in het Nederlands. WerkenbijdeEU.nl biedt onder meer gratis Nederlandse oefenmodules die me hierbij kunnen helpen.