De kracht van bijeenkomsten

Eerste hulp bij intelligentietests

preselectie /  computer based testNa jaren van studeren kun je eindelijk je ambities waar gaan maken. Wil je werken voor Nederland of Europa? Zet je vlotte babbel en/of uitzonderlijke kennis van de Nederlandse letterkunde (vul hier je eigen vakgebied in) maar even in de ijskast. Het begin van alles is een intelligentietest. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, zeker als je intelligentie in de afgelopen pakweg vijf jaar al op universitair niveau op de proef is gesteld. Toch is een intelligentietest een goede voorspeller van succes op de werkvloer. Vandaag vertel ik meer hoe ik me voorbereid op dit soort tests. Deze week stond voor mij namelijk een capaciteitentest voor het Rijkstraineeship op het programma. Tevens een goede graadmeter voor de digitale test van het concours binnenkort.

Plan

Arboreus online oefentestHet klinkt misschien niet heel spannend, maar ik begin altijd eerst met het maken van een plan. Om een plan te maken is het belangrijk om eerst een inschatting te maken van waar je sterke punten liggen. Dit kun je het best doen met de beschikbare online testjes (bijv. 123test.nl) of via de testomgeving waar je vanuit de Talent Pool toegang tot krijgt. Ik had zelf al een beetje ervaring met intelligentietests, want ik heb twee jaar geleden een intelligentietest gemaakt (en gehaald!) voor een traineeship bij Philips. De test bestond uit twee gedeelten: numeriek en verbaal. Voor numeriek scoorde ik een 5 en voor verbaal een 8. Dat was net genoeg. Ik ben me echter wel bewust van het feit dat mijn score voor deze EU-test behoorlijk wat hoger moet zijn. De inschatting die je maakt over je eigen kunnen laat je zien waar je de komende tijd wat meer tijd in moet steken.

Rijkstraineeship

Omdat een baan bij de EU een langetermijndoel is, heb ik mijn vizier voor de korte termijn verzet naar het rijkstraineeship. Ook de sollicitatie voor dit traineeship begint met een aantal intelligentietests. Deze ‘capaciteitentest’ bestaat uit analogieën, cijferreeksen, diagrammen en figuurreeksen. De uitslag op deze test is weer een mooi meetpunt voor de digitale test binnenkort. Tijdens mijn voorbereiding op de test voor het Rijkstraineeship heb ik me vooral gefocust op de cijferreeksen en figuurreeksen. Vanuit mijn eerdere ervaring weet ik dat ik hiermee moeite heb.

Cijferreeksen

cijferreeksenZoals jullie weten heb ik een echte alfastudie gedaan. Dat betekent dat mijn wiskundige kennis zo nu en dan behoorlijk weggezakt kan zijn. In praktijk valt dit behoorlijk mee, want cijferreeksen is toch vooral logisch nadenken. Op één onderdeel heb ik mezelf wel echt een opfriscursus moeten geven en dat is op het gebied van machtsverheffen en worteltrekken. Wat blijkt namelijk? De fouten die ik maakte in cijferreeksen waren bijna altijd in voorbeeldvragen met daarin deze twee onderdelen. Voor mij bleek vaak dat als de verschillen in een cijferreeks onverklaarbaar leken, er dan een wortel in het spel was. Daarom heb ik alle veelvoorkomende wortels en machten uit mijn hoofd geleerd. (1, 4, 9, 16, 25, 36, enz.) Een goede website om je geheugen op te frissen is beterrekenen.nl.

Figuurreeksen

figurenreeksenFiguurreeksen vind ik verschrikkelijk. Ik werd vroeger op de middelbare school al zenuwachtig bij het zien van een opgave met een figuur. Die schrik is overigens nu aanzienlijk minder geworden nu ik de ‘logica’ achter een figuurreeks heb ontdekt. Er zit namelijk altijd een bepaalde logica achter en die logica is niet eens zo gek moeilijk. Er is alleen één gouden regel: raak nooit in paniek als je een ingewikkelde figuurreeks ziet. De figuurreeks met het meest indrukwekkende uiterlijk bevat vaak de meest eenvoudige logica: als je rustig blijft en alle verschillende elementen analyseert, zul je snel tot deze conclusie komen. Alleen al met deze gedachte in het achterhoofd gaan de figuurreeksen me een stuk beter af.

De uitslag

Afgelopen donderdag heb ik na een aardige voorbereiding van een kleine twee weken iedere (week)dag minstens een uur oefenen de test gemaakt. De score? ‘Boven gemiddeld’ oftewel 0,67 en hopelijk goed genoeg. Opmerkelijk vond ik dat ik juist op de onderdelen analogieën en diagrammen ‘slechts’ 3/5 scoorde en bij de andere onderdelen (die ik vooraf als lastiger had ingeschat) 4/5. Ik vond vooral de korte tijd (van 30 seconden) die ik kreeg bij de analogieën erg kort voor een goede analyse. Hier moet ik dus nog meer trainen op snelheid. Mijn doel is uiteindelijk om op alle onderdelen ‘minstens’ 4/5 te halen.

De kracht van bijeenkomsten

voorbereiding concoursIk denk dat doelgericht oefenen een belangrijk onderdeel is van je voorbereiding. Toch is het bezoeken van een bijeenkomst vaak net zo belangrijk en het kost (relatief gezien) veel minder tijd. Tijdens bijeenkomsten krijg je vaak de ‘quick wins’ aangeboden voor een snelle verbetering van het resultaat. Wat kun je doen om met relatief weinig inspanning een beter resultaat te behalen? Zo vond ik het persoonlijk erg prettig om te weten dat de oefenvragen en een groot deel van het invulformulier bij de inschrijving voor het concours nog niet direct ergens voor meetellen. Dat heeft me een aanzienlijke tijdsinvestering gescheeld. De eerstvolgende kans voor het bezoeken van een bijeenkomst over het concours is woensdag 6 mei. Lees hier hoe je je kunt aanmelden. Ik zal er ook zijn en ik ben ook erg benieuwd naar jullie tips!