De eerste maand als trainee in het Europees Parlement

De eerste vier weken van mijn stage zitten er al weer op!

Time flies when you’re having fun. Het is écht boeiend om hier te werken. Er gebeurt altijd wel wat, er is altijd wel een event, een borrel, een lezing of een conferentie.

Happy VotingIn verband met de aankomende verkiezingen is het wel een bijzondere stageperiode. De voorbereidingen en debatten over de verkiezingen voor het Europees Parlement én het presidentschap van de Europese Commissie zijn in volle gang. Lees meer hierover op de website European Voice. De laatste committee meetings van deze zittingsperiode vinden deze week plaats en voor veel units betekent dat dat het werk erop zit. Vanaf nu wordt er vooral voorbereid op de komst van de nieuwe MEP‘s en hun teams, door het schrijven van boeken over de periode 2009-2014. Kortom, het is soms vechten voor werk, maar tot nu toe heb ik mijn dagen gemakkelijk zinvol kunnen vullen. Bovendien, vanwege het gebrek aan werk, krijgen de trainees veel vrijheid om verschillende committee meetings en trilogues te volgen van de eigen committee evenals van andere committees. Ik werk voor Regional Development en over het ‘wetgevingsprogramma’ van het cohesiebeleid van 2014-2020 is voorgaande jaren al onderhandeld en gestemd. Tijdens ‘onze’ committee meetings werd dan ook vooral gesproken over delegated acts (wetgeving van de Europese Commissie) en de voortgang van de uitvoering van het nieuwe cohesiebeleid. Eerlijk is eerlijk, een beetje een snoozefest dus! De meetings van de subcommittee Mensenrechten daarentegen, zijn erg interessant.

foto Koen SuykWekelijks worden er tientallen conferenties georganiseerd door MEP‘s over uiteenlopende onderwerpen. Ook hier mag je als trainee gewoon aan deelnemen. Zo ben ik naar het event ‘The EU as a community of values’ geweest. Dit event was georganiseerd door de Nederlandse MEP Sophie in ‘t Veld, in haar hoedanigheid van voorzitter van European Parliament Platform for Secularism in Politics. Het was leuk haar te ontmoeten! Het was een dag na de lokale verkiezingen in Nederland, dus ze was extra vrolijk en schor (naar eigen zeggen niet van het feesten). Ik ben naar een ‘praatje’ van de EEAS Chief Operating Officer, David O’Sullivan geweest en naar verschillende debatten over Palestina en Ukraine. Je krijgt als stagiaire dus echt de kans om mensen te ontmoeten en (onder het genot van een drankje en sandwiches; je hebt geen idee hoeveel borrels er zijn in het EP!) kennis te maken met verschillende EU-functionarissen.

Genoeg voor vandaag. Volgende blog: President Obama, Pussy Riot en President Xi Jinping.

Een kleine tip: bekijk en deel dit filmpje (erg leuk!) van Happy Voting: #VoteInMay