Brussel, een stad om in te wonen?

De stad

verkeer BrusselJe bent jong en je wilt wat. Buiten de keuze om bij de Commissie of een van de andere Europese instellingen te gaan werken, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten van het leven in een stad als Brussel. Op het eerste gezicht lijkt Brussel niet op de mooiste of schoonste stad van Europa. Het autoverkeer is enorm en door de komst van Europese instellingen en de instanties eromheen lijkt het af en toe alsof de stadsplanners de handdoek maar in de ring hebben gegooid.

Toch heeft Brussel wel een eigen karakter. Het wordt ook wel de meest noordelijke Latijnse stad van Europa genoemd. De architectuur en mentaliteit geven je niet de indruk dat je maar 60 kilometer van de Nederlandse grens af zit. Kort gezegd is het een grote stad met mooie plekjes en een drukke sociale agenda, met voor ieder wat wils. Maar hoe vind je er een woonruimte en waar moet je voor oppassen?

Huisvesting

kamer huren BrusselWoonruimte in Brussel is doorgaans zeer betaalbaar. In vergelijking met Amsterdam liggen de huurprijzen in Brussel ongeveer de helft lager. Voor een kamer kun je rekenen op ongeveer € 350 tot € 500. Voor een studio/appartement betaal je rond de € 600. Hiervoor kun je ook woonruimte vinden die op loopafstand van je werk af ligt.

Er zijn talloze websites en groepen waarop je kunt zoeken naar woonruimte. Een goed beginpunt is de website van het Stage Committee, een groep trainees die veel sociale aspecten rondom het traineeship organiseren. Persoonlijk vond ik de website van Appartager het nuttigst. Er zijn ook een aantal Facebook groepen waar veel kamers worden geadverteerd zoals Bxl a Louér of Flatboard for EU stagiares.

Tips

Er zijn ook mensen die misbruik willen maken van het feit dat er ieder half jaar meer dan duizend kersverse trainees naar Brussel komen. Daarom zijn er een aantal tips om te voorkomen dat je hieraan ten prooi valt.

Het is vanzelfsprekend dat je geen geld overmaakt naar bankrekeningen van derden zonder dat je eerst de sleutels in handen hebt. Vanzelfsprekend of niet, er zijn ieder jaar een borg bij huur kamer Brusselaantal trainees die denken een kamer te hebben geregeld, maar vervolgens bedrogen uitkomen. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je een zogeheten geblokkeerde bankrekening (blocked account) opent voor de borg. Dit kun je aan de huurbaas vragen. De borg staat dan op een rekening die jullie beiden beheren. Om het geld van de rekening af te halen is goedkeuring nodig van beide partijen. Zo voorkom je dat de borg zonder goede reden wordt ingepikt. De hoogte van de borg is een of twee maanden huur en daar valt over te onderhandelen.

Probeer ook een huurcontract te krijgen voor de lengte van het traineeship. De meeste verhuurders die zich richten op trainees bieden een huurcontract voor 5 of 6 maanden aan, maar een aantal van hen wil alleen voor minimaal een jaar verhuren. Als je vervolgens eerder weg wilt, moet je zelf iemand vinden om je in het contract te vervangen. Denk daarom goed na over wat je graag na het traineeship wilt doen. Als je korter dan 8 maanden naar het buitenland gaat, hoef je je overigens niet uit te schrijven bij je gemeente in Nederland.

Veel succes met de zoektocht naar een kamer!