Brussel, prima stad om te wonen

Maar dan moet je natuurlijk wel eerst dat traineeship in de wacht slepen…

Manneken Pis“Brussel? Als er een hoofdstad is waar ik nooit zou willen wonen…”, “Ik snap dat de EU in Brussel zit, maar als ik jou was…” Zomaar een paar opmerkingen van mijn vrienden toen ik ze vertelde dat ik naar Brussel ging verhuizen. Brussel staat nu eenmaal niet bekend als de meest levendige hoofdstad van Europa (in 2008 werd Brussel door Trip Advisor zelfs uitgeroepen tot ‘Most boring city of Europe’). Gelukkig voor mij (en voor toekomstige trainees) valt het allemaal ontzettend mee en is Brussel wat mij betreft een heerlijke stad om te wonen, zelfs in het najaar wanneer het weer vaak nog grijzer is dan in Nederland en er een ijzige wind rond Schuman en Berlaymont waait.

Dat Brussel zo’n leuke stad is voor trainees is mede te danken aan het Stage Committee. Direct in de eerste maand van het EC-traineeship worden vijf enthousiastelingen verkozen tot committee. Dit houdt in dat zij de leiding nemen in het organiseren van job fairs, conferenties maar ook zeker karaoke avondjes en kerstfeesten. Verder supervisen ze de verschillende subcommittees. Subcommittees kunnen door elke trainee worden opgericht en echt over van alles en nog wat gaan. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld een Food&Wine en een RockClimbing committee, maar ook Stage Committee Brusselserieuzere committees die zich bezig houden met vrijwilligerswerk en feminisme. Natuurlijk ben je niet verplicht om aan deze committees deel te nemen, maar er zitten zeker leuke events tussen!

Brussel heeft natuurlijk ook veel andere dingen te bieden. Nadat je een keer het bekende rondje in de oude binnenstad langs Manneken Pis en Grand Place hebt gemaakt, speelt je leven zich vooral af in de oostelijke wijken van Brussel: de Europese wijk natuurlijk, en verder zijn vooral Etterbeek, Elsene (Ixelles) en St. Gilles erg populair bij trainees.

Het leven in Brussel is allemaal net wat bourgondischer dan in Nederland en wanneer het weer het toelaat zie je dan ook iedereen in het park of met een wijntje in de hand op een van de pleinen in de stad. Vooral pleinen als Jourdan, Flagey en Chatelain zijn mijn favoriet: overdag voor de markten en ‘s avonds voor de restaurants en barretjes om het weekend in te luiden met vrienden.

Place LuxNatuurlijk mag ik het voor trainees misschien wel bekendste plein van Brussel niet vergeten: Place du Luxembourg (ook wel Place du Lux of kortweg Plux). Elke donderdagavond verzamelt heel jong en Europees Brussel zich hier om het halve plein in beslag te nemen en te vieren dat het (bijna) weekend is. Al moet ik toegeven dat ik, en met mij de meeste trainees, het momenteel iets te koud vind!

Kortom, voor een half jaar is Brussel zeker een prima stad om te wonen. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst dat traineeship in de wacht slepen…


Kom proeven aan het EU-traineeship tijdens de Meet & Greet van WerkenbijdeEU.nl. Meld je aan, blok donderdagmiddag 15 januari vast in je agenda en kom luisteren naar deskundigen.

Ga naar de campagnepagina en lees verder over het programma en hoe je je kunt aanmelden