Bienvenue á Bruxelles!

Ik moet zeggen dat ik me fantastisch voelde toen mijn ‘Placement Offer’ binnen kwam, compleet met taakbeschrijving. Na mijn uitgebreide vreugdedans kwam echter ook het besef dat er nog veel voorbereid en geregeld moest worden voordat ik aan de slag kon en dit maakte me lichtelijk zenuwachtig. Het is ten slotte een geweldige kans, maar er wordt ook veel van je verwacht!

centrum BrusselNaast het accepteren van mijn ‘Offer’ moesten er wat dingen opgevraagd en verstuurd worden, waaronder een professionele foto voor op mijn ‘service card’, om toegang te krijgen tot de gebouwen van de Europese Commissie. Ook moest ik natuurlijk verhuizen. Gelukkig vond ik heel snel en gemakkelijk woonruimte in het centrum. Er is veel aanbod, mede mogelijk gemaakt door een constante stroom van trainees die Brussel weer verlaten.

Over die constante stroom van trainees: het blijkt super eenvoudig te zijn om vrienden te vinden. Op Facebook hadden de meeste trainees zich al verzameld, om elkaars vragen te beantwoorden en advies te geven. Het gaat om een enorme groep en omdat de meesten nieuw zijn in Brussel, is er veel animo om af te spreken en leuke dingen te doen. Zo ben ik koffie gaan drinken met ruim twintig mensen, het paste maar net in het café. Ze kwamen echt overal vandaan, van Portugal tot Cyprus tot Letland, hadden verschillende achtergronden en taakomschrijvingen en gingen allemaal naar een andere ‘DG‘ of ‘Service’, dus het was leuk om kennis te maken en hun verhalen te horen.

Op 1 maart gingen we van start! We werden die dag slechts administratief verwelkomd, wat inhield dat we een korte introductie kregen over wat ons te wachten stond en waar we op moesten letten. Ook waren er wat trainees aanwezig van de vorige sessie, die ons uitlegden hoe we activiteiten konden organiseren: van Franse lessen tot discussiegroepen tot voetbal, bijna alles is mogelijk! Na afloop kregen we onze toegangspas en een tas met informatie en hebbedingetjes, waaronder, jawel, een heuse selfiestick.

lichting maart 2016 trainees Europese Commissie2 maart begonnen we echt. Ik werd om 9 uur ’s ochtends verwacht in de gigantische toren van DG Competition, net als ruim dertig andere trainees, voor een introductie tot het Directoraat Generaal en ons eigen team. We kregen een introductie, mochten op de foto en werden daarna één voor één opgehaald door leden van onze ‘Unit’. Al gauw werd ik opgepikt en ik kreeg mijn kantoor te zien. Daar wachtte me een verassing: op mijn computerscherm waren post-its geplakt met het woord ‘welkom’ in allerlei talen, zelfs in het Chinees. Heel attent!

Als je werkt in een internationale omgeving, met allerlei verschillende nationaliteiten door elkaar, geeft dat echt een unieke en fantastische sfeer. Er zijn ook dingen waar ik nooit over nagedacht had. Zoals het feit dat Belgen, net als de Fransen, gebruik maken van het ‘AZERTY’ toetsenbord, in plaats van het bij ons gebruikelijke ‘QWERTY’, zodat je eerste werkzaamheden bestaan uit het bellen van de IT afdeling om je toetsenbord toch maar te ruilen, omdat je al 10 minuten paniekerig aan het zoeken bent naar de ‘@’ toets.

Op 7 maart was de officiële ‘Welcome Conference’ in het Europees Parlement. Alle EU trainees waren uitgenodigd, ook die van het Parlement en de Raad van Ministers, zodat we met 1000 man in een zaal zaten, allemaal op de stoel van een Europarlementariër. We kregen mooie toespraken te horen, we maakten de traditionele groepsfoto (van 1000 trainees!) en er was weer tijd om met elkaar te kletsen. Ik merk wel dat het onmogelijk is om iedereen te leren kennen, daar is de groep veel te groot voor. Ik heb gelukkig wel al heel veel interessante mensen ontmoet in korte tijd, dus het belooft niet alleen ontzettend uitdagend en interessant te worden, maar ook heel gezellig! Ik laat jullie snel weten hoe de eerste weken zijn bevallen, in mijn volgende blog!