Hoe bemachtig ik een traineeship bij de EU?

Het is zover, mijn traineeship is begonnen. Eerst wat tips!

Maandag was het dan eindelijk zo ver: mijn eerste dag als trainee bij het Europees Parlement. Het is een spannende en enerverende week! In deze blog hoop ik inzicht te verschaffen in hoe je je kansen kan vergroten op een stage bij een van de Europese instituties en over je tijd in Brussel vóór het traineeship. Een blog over mijn avonturen als trainee volgt snel.

Meet & Greet EU-traineeships, foto Paul HilkensWerkenbijdeEU.nl heeft me veel geholpen om tot dit punt te komen. In maart 2013 heb ik een door hen georganiseerde Meet&Greet bijgewoond. Voor mij was deze bijeenkomst een keerpunt. Eerlijk gezegd geloofde ik tot dan toe dat een stage bij het Europees Parlement onbereikbaar voor me was.

De Europese Commissie heeft een ingewikkeldere selectieprocedure dan het Europees Parlement, blijkbaar omdat het EP geen geld of tijd heeft voor een selectiecommissie. De Europese Commissie maakt gebruik van een systeem waar punten worden toegekend aan de sollicitant op basis van onder andere de curriculum vitae. Met voldoende punten mag je door naar de volgende ronde: je moet lobbyen voor je stageplek. Het Europees Parlement selecteert alleen op basis van het inschrijfformulier en het lobbyen van de sollicitanten. Het lobbyen klinkt ingewikkelder dan het is. Op de website van het Europees Parlement ga je op zoek naar de units die je interessant lijken en op de ‘Whoiswho’ van het Europees Parlement zoek je de contactgegevens van de ‘head of unit’. Vervolgens schrijf je een (indrukwekkende) mail waarin je uitlegt waarom jij dé trainee bent.

CagebabelIk besloot me een half jaar lang volledig te richten op het vergroten van mijn kansen op een stage. Ik besloot naar Brussel te verhuizen en een aantal maanden aan mijn Franse taalkennis te werken bij Alliance Française (dé plek in Brussel om Frans te leren). In september startte ik met een tweede master. De International Master in European Studies van de Belgische-Italiaanse kamer van koophandel en de Katholieke Universiteit van Leuven is een korte, intensieve master gericht op de werking van de Europese Unie op historisch, economisch en juridisch gebied en op de mechanismen, instrumenten en criteria voor het ontwerpen en beheren van succesvolle EU gefinancierde projecten en aanbestedingen (een van de weinige studies in EU gefinancierd project management). Erg interessant. En zó leuk om mensen uit heel Europa te ontmoeten. Mocht je interesse hebben: www.europeanmaster.net.

In januari en februari heb ik gewerkt bij Cafebabel Brussel. De blog daarvan heeft een half jaar stilgelegen en ik heb daarom een communicatie campagne geschreven en in praktijk gebracht om nieuwe stagiaires, vrijwillige schrijvers, vertalers, partners en lezers te werven.

Mocht je ook overwegen naar Brussel te verhuizen om je kansen te vergroten op een internationale carrière bij het Europees Parlement, dan wil ik je graag op één ding voorbereiden: de meeste stages zijn onbetaald (en toch voltijd). Het is oneerlijk en frustrerend, maar wel degelijk de realiteit hier (overigens niet de taineeships bij de Europese instituties).

logo Museum Night feverBrussel is écht een leuke stad om te wonen! Er zijn vele leuke hoekjes, cafétjes en restaurants te ontdekken: Chatelain, St. Gery, St. Catherine, Flagey, Fernand Cocq. Er is altijd wel wat te beleven. Van de prachtige kerstmarkt tot het lichtfestival tot Museum Night Fever.

Ik zal niet zeggen dat het altijd even leuk is hier in Brussel. Het is soms best eenzaam om ver van je familie en vrienden te wonen (alhoewel Nederland nog makkelijk ‘te bereizen’ is). Het is een komen en gaan van kennissen en vrienden hier, dus het is soms moeilijk om echt een sterke band te ontwikkelen met mensen. Het grote voordeel van Brussel is dan weer wel dat de meeste mensen die je er ontmoet in hetzelfde schuitje als jij zitten. En nogmaals, er is altijd wel wat te beleven!