Work after work

Als trainee bij de Europese Commissie kun je een werkdag zo lang maken als je zelf wilt.

trainees Europese Commissie, lichting oktober 2012Na de verplichte 7,5 uur werken, die in de meeste gevallen voorbij vliegen, hoeft je dag nog niet voorbij te zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om na je werk gelijk naar huis te gaan, wat op sommige dagen de enige juiste keuze is. Je kunt er voor kiezen om nog wat langer aan je project te werken, wat soms heel hard nodig is. Of je kunt je storten in het rijke trainee-leven na werk, wat vooral heel erg leuk is. Er zijn talloze mogelijkheden om je werkdag te verlengen: van lezingen tot workshops en van feestjes tot taalcursussen. En voor de echte diehards onder ons: zelfs het weekend biedt een scala aan mogelijkheden!

De mate waarin je jezelf omringt met EU-trainees en activiteiten en wat je precies doet in je vrije uurtjes na werk, bepaal je natuurlijk zelf. Het begint vaak al met de keuze voor een woning; als je voor het grootste deel samenwoont met andere trainees, zal je sneller een ‘Erasmus 2’ beleven dan wanneer je er voor kiest om op jezelf of met overwegend Belgische huisgenoten te wonen. Verder kun je er natuurlijk als party animal voor kiezen om slechts de borrels en feestjes af te lopen of alleen te kiezen voor de workshops die passen binnen jouw straatje, maar juist een mix van activiteiten en onderwerpen is een echte aanrader. Ga tijdens deze vijf maanden naar lezingen en workshops waar je normaal niet zo snel heen zou gaan en wie weet ontdek je wel een nieuwe passie of interesse.

LuxemburgpleinWanneer het aankomt op het trainee-leven na werk kan ik mezelf omschrijven als een gematigde deelnemer. Ik pik af en toe een feestje, borrel of lezing mee, maar ben niet elke dag te vinden op PLUX (voor degenen die ongeveer deel uitmaken van het interieur) / Place Lux (voor de occasional visitor) / Place du Luxembourg (voor de toerist). Mijn voornaamste taak na werk bestaat uit het leiden van de ‘communications subcommittee’, die deel uitmaakt van het Stage Comité. Het is één van de tientallen werkgroepen waarin trainees zich verzamelen en van hun interesse hun “work after work” maken. Daarnaast zijn er ook werkgroepen voor sport en ontspanning. Neem eens een kijkje op de website van het Stage Comité voor meer informatie!

Afgelopen drie maanden hebben we met mijn werkgroep een nieuwsbrief opgezet met activiteiten buiten de ‘Euro bubble‘, een samenwerking met stagiaires van de Verenigde Naties nieuw leven ingeblazen door het opzetten van een vernieuwde web-portal met artikelen en evenementen en zijn we momenteel druk bezig met een eenmalige uitgave van een tijdschrift voor én door trainees bij de Europese Commissie. Kortom, genoeg te doen dus!

Vind je het schrijven van artikelen een hels karwei? Of ben je niet zo’n feestbeest? Geen paniek, er is zo veel te doen dat er voor iedereen wel iets van zijn of haar interesse bij zit. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon lekker genieten van ‘la vie Bruxelloise’, want in deze stad is ook genoeg te beleven!