Wil jij meer weten over intercultureel werken?

‘We don’t do small talk in Finland’

Ik weet niet of het ligt aan de dynamiek van het werk of mijn collega’s, maar de tijd vliegt voorbij in Brussel! Geen wonder ook, time flies when you’re having fun! Ik ben nu op de helft van mijn detachering bij de Europese Commissie en wat heb ik al veel mogen ervaren en doen. Zo mocht ik onlangs Nederland vertegenwoordigen op een seminar voor staatssteun en mag ik binnenkort naar Luxemburg naar het Europese Hof van Justitie voor een zaak waar ik aan werk. Maar ik moet toegeven, mijn meest gedenkwaardige ervaringen bestaan uit het leren kennen van enorm veel mensen uit diverse uithoeken van de wereld.

Het leukste aan werken in de Commissie is het internationale karakter. Je werkt aan internationale onderwerpen die iedereen in Europa raken, maar je leert ook veel over andere landen en hun culturen. Mijn directe collega’s komen overal vandaan: met de Fransen kan ik praten over heerlijk eten en drinken, de Duitsers zijn lekker productief en efficiënt en de Engelsen hebben een fantastische humor. Maar soms zijn de dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, not done in andere culturen. Toen mijn Finse collega voor het eerst op de afdeling kwam werken, kwam ik haar tegen in de lift en probeerde ik haar op haar gemak te stellen door een praatje te maken over het weer. Ze keek me in stilte en in volle verbazing met grote ogen aan. Wat bleek, een andere Finse collega vertelde me dat ze was geschrokken en niet wist hoe ze moest reageren want “we don’t do smalltalk in Finland”.

sandwiches in broodtrommelMocht je nu denken: wij Nederlanders zijn heel gewoon en doen geen vreemde dingen. Guess again. Elke keer als ik met mijn broodtrommeltje mijn bammetjes eet tijdens de lunch krijg ik vreemde blikken. Tijdens de lunch eten andere nationaliteiten namelijk warm, sandwiches are not done.

Ik ben me nu ik hier werk niet alleen meer bewust van dit soort verschillen, maar ook onze overeenkomsten en de positieve invloed van het werken met mensen uit verschillende landen. Naast alle inhoudelijke kennis die ik opdoe, is dat zeker een van de belangrijke lessen die ik mee terug neem naar Nederland, nadat mijn detachering is afgelopen.

Wil je meer weten over intercultureel samenwerken? Lees dan eens Intercultural readiness: four competences for working across cultures (Van Weerdenburg/Brinkmann).