Wat doen jullie hier?

blogger Tessa BodeDe scriptie was ingeleverd, de verlossende woorden ‘afgestudeerd’ werden netjes per post opgestuurd en dan kom je er echt niet meer onderuit. Tijd om te solliciteren.

Op een zondagavond was ik weer eens naarstig op zoek gegaan. Na een klik hier en een klik daar kwam ik terecht op de website met vacatures van de Europese Centrale Bank. Nadat ik had gespot dat ze niet alleen op zoek waren naar afgestudeerde economen maar ook naar juristen, besloot ik vier uur voor de deadline te solliciteren.

Een maand later, eind maart, kreeg ik de e-mail dat ik door was naar de volgende ronde. Ik kreeg een week de tijd om een ‘online video assessment’ te maken. Een ongemakkelijke ronde, zo kreeg ik vier vragen om te beantwoorden in een zeer korte tijd, waarin ik mezelf groot in beeld zag stuntelen op mijn laptopscherm.

Ik had toch wel iets goed gedaan aangezien ik werd uitgenodigd voor een telefonisch interview op vrijdag 24 april. Amper een week later ging de telefoon met de vraag wanneer het voor mij haalbaar was om te beginnen, maar wel het liefst zo snel mogelijk zo klonk het aan de andere kant van lijn.

Europese Centrale Bank FrankfurtOp 1 juni om 08:45 uur moest ik me melden voor de introductie in het mooie splinternieuwe gebouw van de ECB, waar het me al snel duidelijk werd dat ik hier niet zou komen te werken. Na de introductie zou ik kennis gaan maken met de rest van mijn afdeling die werkzaam is in het centrum van Frankfurt, in de oude gebouwen van de ECB. Maar ik ging niet weg zonder eerst met enkele mede trainees naar de bovenste verdieping van het nieuwe gebouw te glippen waar de kantoren van het bestuur gevestigd zijn. Eenmaal de lift uit kwam al snel de bewaking onze kant opgelopen met de vraag “wat doen jullie hier..?”

Daarover snel meer, in een volgend blog…