Wat doe je tijdens een traineeship?

EU trainees bij Eurocommissaris KroesWe zaten netjes om de vergadertafel heen te wachten op haar binnenkomst. Een paar trainees namen de verantwoordelijkheid op zich om voor iedereen een glaasje water te vullen en die door te geven. Op deze (Nederlandse) manier werd iedereen van drinken voorzien. Een spannend moment was dit, de ontmoeting met je ‘eigen’ Eurocommissaris. Toen Neelie Kroes door de deuropening liep nam ze de tijd om iedereen hartelijk te groeten en de hand te schudden, voordat ze plaats nam aan het hoofd van de tafel. De energie straalde van haar af, en ze gunde iedereen een warme blik. “Wat verwachten jullie van mij tijdens dit uurtje?”, vroeg ze, met een Nederlandse nuchterheid die ons bekend in de oren klonk, maar die na 4 maanden in Brussel te hebben gewerkt toch weer heel vreemd overkwam. “Enfin”, ging ze verder, “jullie werken inmiddels al langer dan een week bij de Commissie, dus over de bureaucratie hoef ik jullie weinig te vertellen.”

Waar Neelie Kroes op doelde is iets waar ze zelf ook mee werd geconfronteerd toen ze tien jaar geleden als Eurocommissaris aan de slag ging. Hoe verenig je de bureaucratische processen waar je mee te maken krijgt met het verlangen om snelle resultaten te boeken? Met andere woorden, hoe krijg je dingen gedaan? De vraag die daar direct op aansluit is: hoe krijg je leuk werk tijdens je traineeship? In deze post blik ik terug op de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden die je als trainee kunt krijgen.

Onderdeel van een team

europa in de wereldDe mensen in jouw unit zien veel trainees komen en gaan. In de gesprekken die ik met andere trainees heb gehad, blijkt dat sommige units hun trainees warm verwelkomen, veel contact houden en interessante taken geven. Als dit je overkomt, heb je geluk. Sommige collega’s binnen de unit kijken de kat eerst uit te boom, en laten het initiatief vooral van jou uit komen. Maar een ding staat vast: met een proactieve houding wordt je snel opgenomen als volwaardig teamlid. Aan het begin van je traineeship ga je met je supervisor in overleg over wat je de komende vijf maanden gaat doen. Dit betekent niet dat er niets aan zal veranderen. Als blijkt dat er dingen zijn die je graag wilt doen, dan kun je dat zonder meer laten weten. Je kunt over je taken onderhandelen.

Dagelijkse taken

Toen ik met mijn traineeship in DG Trade begon werd me verteld dat ik me vooral bezig zou gaan houden met het ondersteunen van de India desk officer. Daarnaast zou ik ook de ASEAN desk officer gaan ondersteunen. De eerste week was vooral rustig. Ik kon weinig doen voordat ik op beide dossiers was ingelezen. Daardoor kreeg ik eerst een paar simpele taken: handelsstatistieken updaten en notulen uitwerken.

winaars VIPTRIP 2011Toen ik eenmaal was ingewerkt kreeg ik mijn eerste grote opdracht: een vergelijking maken tussen de economische ontwikkeling van India en de ACP landen. Hier mocht ik zelf invulling aan geven. Toen het klaar was werd er een meeting gepland met de Head en Deputy Head of Unit en kreeg ik feedback om het rapport te verbeteren. Het rapport werd vervolgens intern verder verspreid en gebruikt. Daarna kreeg ik de opdracht om een uitgebreid rapport te schrijven over het ASEAN blok. Mijn Head of Unit vroeg mij daarna of ik het aan de hele unit wilde circuleren om zo van alle collega’s feedback te krijgen. Hierdoor word je een stuk zichtbaarder voor je collega’s.

Als je je werk goed doet, krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Zo mocht ik een ‘pre-scoping exercise’ doen, een voorbereidend onderzoek om te zien wat de ambitie van een EU handelsverdrag met een ander land zou kunnen zijn. Daarnaast vroeg ik ook aan collega’s of ik met hun mee mocht naar het Trade Policy Committee, waar de Commissie samen met de lidstaten het handelsbeleid bespreekt. Laatst mocht ik ook meehelpen tijdens de 8e ronde van de EU-Vietnam vrijhandelsonderhandelingen.

Kennis van het proces

Naast werken is het ook de bedoeling dat je dingen leert tijdens je traineeship. Het Traineeships Office organiseert regelmatig trainee-uitjes naar andere instellingen, zoals de NAVO of het Europees Parlement. Zo leer je wat de verschillende instellingen doen en hoe ze samenwerken.

Via mijn eigen werk heb ik contact met de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), andere directoraten-generaal van de Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad. Via ‘coordination meetings’ kwam ik in contact met personen die zich op allerlei vlakken met Zuid en Zuidoost Azië bezig houden. Ik heb veel vergaderingen bij kunnen wonen en contact gehad met stakeholders.

Europese wijk BrusselDoor een traineeship te doen leer je Europa echt kennen! Dag in dag uit zie je de mensen rond Schuman, de Wetstraat, en de zijstraten heen en weer lopen om Europa vooruit te bewegen. Je ontwikkelt gedegen kennis van het beleidsproces en kennis van jouw onderwerp, of je nu bij DG Trade, Energy, Competition, of Home Affairs zit. Tegelijkertijd ben je ook maar een klein scharniertje in een grote machine. En eigenlijk zorgt die gedachte ervoor dat je ook wel weer bescheiden blijft.

Wil jij ook trainee worden bij de EU?

Op dit moment kan je je onder andere aanmelden voor een traineeship bij de Europese Commissie, De Raad van de Europese Unie en Het Europees Hof van Justitie. Ook bij andere Europese instellingen en agentschappen kan je interessante traineeships doorlopen. Lees verder voor meer informatie.