Vissen in Brussel

Anne ReijbroekIn januari 2011 ben ik met werkenbijdeEU.nl op VIPTRIP naar Brussel geweest

Deze VIPTRIP heeft zijn vruchten afgeworpen: sinds begin maart 2012 werk ik als trainee voor Het Directoraat-Generaal Intern Beleid bij het Europees Parlement. Dit Directoraat-Generaal ondersteunt 18 commissies van het Parlement; onder andere met het organiseren van werkbezoeken en onderzoek doen naar onderwerpen die in het Parlement spelen. Ik werk voor de kleinste maar leukste commissie: de Commissie voor Visserij.

Begin maart zijn we met 140 trainees bij het Europees Parlement begonnen. Tot nu toe heb ik vier andere Nederlandse trainees bij het Europees Parlement kunnen ontdekken. Ik heb een iets andere achtergrond dan de meeste mede-trainees. Zij zijn meestal afgestudeerd in richting rechten, politicologie, internationale betrekkingen of Europese studies. Maar zoals wel blijkt uit mijn traineeship; je kunt ook prima met andere studierichtingen bij de Europese Unie terecht! Ik heb een studie Aquacultuur en Visserij achter de rug. Of ik dan niet druk zou moeten zijn met het bestuderen van al het moois onder de zeespiegel, zul je je misschien afvragen. Nee, visserij is bij uitstek een Europees onderwerp. Vissen geven niet zoveel om landsgrenzen, en om de visbestanden goed te beheren is dus een beleid vanuit internationaal perspectief nodig. In Brussel wordt op dit moment een nieuw visserijbeleid gemaakt dat in 2013 van kracht wordt en tot 2020 zal gelden. Dit beleid is essentieel voor het voortbestaan van de Europese visbestanden, waarvan meer dan driekwart bedreigd wordt. Genoeg te doen dus.

Europees Parlement StraatsburgDe eerste weken in Brussel werd het verschil met wonen en werken in Nederland al snel duidelijk. Als echte Nederlander wil je natuurlijk ook niets liever dan fietsen naar je werk. Maar om ongelukken te voorkomen zijn wat extra veiligheidsmaateregelen wel nodig. Brusselse automobilisten zijn niet zo gewend aan fietsers en remmen vaak wat (te) laat voor fietsers. En dus doorkruis ik Brussel met hippe helm en dito vestje. Eenmaal aangekomen is het werk de gevaarlijke fietstocht wel waard geweest. Ik krijg veel verschillende klussen. Dat vind ik een groot voordeel, omdat het goed inzicht geeft in welke problemen in welke lidstaten en zeeën spelen en hoe de verschillende politieke partijen die problemen denken op te lossen. Deze week gaan we met alle trainees van het Directoraat-Generaal naar Straatsburg, erg gezellig. Al ben ik wel bang dat de onderlinge sfeer met het vorderen van het EK misschien enigszins zal bekoelen…