Verslag Meet & Greet EU-traineeship 9 januari 2013

« Terug naar Agenda
Begin:
1-01-1970 00:00

als trainee leer je hier meer dan in je hele studieAls trainee leer je in een maand meer dan in je hele studie

Rond de 120 studenten, net afgestudeerden en young professionals lieten zich tijdens de Meet & Greet over het EU-traineeship, op 9 januari bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, informeren over een traineeship bij de EU. Een buitenkans voor iedereen die een internationale loopbaan ambieert, of zich op hoog niveau wil ontwikkelen. Maar wat kun je verwachten van de verschillende traineeships? Wat is de aanmeldingsprocedure? En hoe zorg je dat je geselecteerd wordt? Tijdens een informatieve, en vooral interactieve, middag werden al deze vragen beantwoord.

Speeddaten

Meet & Greet EU-traineeshipsDe 140 aanwezigen kunnen tijdens drie speeddate-rondes aanschuiven bij verschillende tafeldames en -heren: EU-trainees, oud-trainees en medewerkers van WerkenbijdeEU.nl. Elke tafel heeft een thema  – Hoe kom ik binnen? Hoe verloopt een traineeship in de praktijk? Wat zijn de mogelijkheden na een traineeship? En heel concreet: hoe maak ik een goed cv? – zodat het duidelijk is waar je met welke vraag terecht kunt. Kim Roest, masterstudent International Development Studies, schuift aan bij een tafel met het bordje ‘Na het traineeship’. Ze heeft niet zozeer op het thema gelet als wel op bijbehorende tafelheren. Goossen Hoenders, oud-trainee Europese Commissie, DG ECHO en Thomas Reeve, oud-trainee Europese Commissie, DG AIDCO.  Veel van de aanwezigen zijn zich nog breed aan het oriënteren, maar Kim weet al precies wat ze wil: een traineeship bij ECHO (Humanitarian Aid departement) of AIDCO (EuropeAid Co-operation Office). “Hoe maak ik de beste kans?” is haar vraag aan Hoenders. “Je motivatie moet net even anders zijn dan bij de rest. Niet een standaardmotivatie, maar een diepere motivatie. Je moet zelf goed weten waarom je het wil, dat is het belangrijkste.”

Cv-dokter

speeddate met CV-adviseurEen ronde verder schuift Kim aan bij ‘cv-adviseur’ Diebrichje Oostveen. Oostveen legt uit dat Nederlanders vaak te bescheiden over hun talenkennis zijn. “Stel, je hebt vwo Frans, maar je hebt er nooit meer wat mee gedaan, zet Frans dan toch op je cv. Kandidaten uit andere landen doen dit dikwijls ook. Zorg er dan wel voor dat je een cursus volgt als je door de selectie bent.”

Volgens Oostveen doen andere Europeanen dat veel makkelijker. “Een Italiaan die bijvoorbeeld Engels op zijn cv heeft staan, spreekt dat vaak helemaal niet zo goed.”

Dat het bemachtigen van een traineeship, naast het hebben van een goed cv, op netwerken aankomt heeft Kim inmiddels goed begrepen. “Ik ga nog even met die jongens van ECHO en AIDCO praten,” zegt ze. “Misschien hebben ze nog wel contacten voor mij waar ik wat aan heb.”

Kostbaar goed

minister Timmermans spreekt op Meet & Greet EU-traineeshipIn 3 rondes van 25 minuten wordt er in hoog tempo informatie uitgewisseld. De speeddates zijn snel voorbij en dan spreekt minister Frans Timmermans. De deelnemers luisteren geboeid naar zijn enthousiaste woorden waarom een verblijf in het buitenland goed en waardevol is. “Jullie zijn de meest getalenteerde, gezondste, rijkste en meest Europese generatie. Jullie bewegen je in de Europese ruimte met een gemak dat vroeger alleen mogelijk was voor een hele kleine groep mensen. Dat is een kostbaar goed waar je beter gebruik van kunt maken”, aldus de minister.

Hij wijst tijdens zijn speech op de Britten die strategisch werken aan versteviging van hun positie in Europa en bovenproportioneel in EU-instellingen vertegenwoordigd zijn. “We denken vaak dat ze afstand van Europa houden, maar het zijn de meest actieve Europeanen.” Ook Nederland heeft netwerkers nodig en trainees horen daarbij. Hij vervolgt: “Ik hoop dat jullie de ambitie en de moed hebben om je in die wereld te storten.”

De minister sluit de middag af en nodigt de deelnemers uit voor een netwerkborrel.

 

Wil je meer weten over de traineeships bij de EU, lees dan verder op onze website.

impressie Meet & Greet EU-traineeship 9 januari 2013.