Trainee bij het Europees Parlement

Begin september ontving ik een mailtje met de titel ‘Traineeship European Parliament’

Minke van der Sar, trainee Europees ParlementZou het dan toch…? Sinds juli wist ik dat ik op de reservelijst stond voor een traineepositie bij het Directoraat-generaal extern beleid, DG ExPo van het secretariaat van het Europees Parlement. En daar was nu het verlossende bericht: omdat de geselecteerde kandidaat het aanbod afsloeg, kon ik alsnog per 1 oktober beginnen!

Het vinden van een woning in Brussel in een periode waarin 1000 nieuwe trainees van de Europese instellingen worden ingevlogen én de universiteiten starten, bleek nog niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk heb ik een mooie flat gevonden samen met 3 trainees van de Europese Commissie. We werken allemaal in een ander vakgebied, dus het gaat niet alleen maar over werk, we doen ook leuke dingen samen. In deze fase merk je hoeveel aspecten tegenwoordig via Facebook verlopen: het vinden van een kamer, nieuwe vrienden maken, informatie vinden over activiteiten en feestjes organiseren. Het leven van een trainee in Brussel werd in het begin ook wel vergeleken met studeren in het buitenland (Erasmus), omdat het dezelfde dynamiek heeft van een grote groep jonge internationale mensen die voor een korte periode in dezelfde stad zijn. Er wordt genoeg georganiseerd om je dagelijkse agenda te vullen, zowel op het serieuze vlak (job fairs, netwerkevenementen) als het minder serieuze (borrels, feesten en excursies), waarvan de donderdagavond borrel op Place du Luxembourg (Plux) vaste prik is voor trainees. Brussel als stad stelt ook zeker niet teleur wat betreft gezellige cafés, winkels en culturele activiteiten om te bezoeken ’s avonds en in de weekenden.

EU-traineesMaar ik ben hier natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Ik werk op de afdeling die zich bezig houdt met het waarnemen van verkiezingen in landen buiten de EU. Mijn afdeling maakt onderdeel uit van het directoraat Democracy Support, dat nog niet zo lang geleden is opgericht om democratieën te ondersteunen in derde landen (buiten de EU zone). Mijn afdeling houdt zich in dat kader bezig met verkiezingswaarneming, door het volgen van de politieke ontwikkelingen rondom de verkiezingscyclus en door het sturen van waarnemingsmissies. In tegenstelling tot de Europese Commissie, is het secretariaat van het Europees Parlement voor het publiek niet heel zichtbaar: het zichtbare gedeelte betreft de parlementariërs, zij nemen dan ook de uiteindelijke politieke besluiten en dragen verantwoordelijkheid. Het is heel interessant om te zien hoe sommige ideeën in het secretariaat worden ontwikkeld, om vervolgens door de Europarlementariërs aangenomen, aangepast of verworpen te worden in de politieke groep die voor dit onderwerp is aangesteld (Democracy Support and Election Coordination Group – DEG). In december mag ik met mijn collega’s twee dagen mee naar Straatsburg, om de vergadering van de DEG daar bij te wonen – en hopelijk nog een glaasje glühwein op de kerstmarkt te drinken!

logo Europese VerkiezingenDaarnaast is het een interessante periode om in het Europees Parlement te werken, met de verkiezingen in 2014 op komst. De campagnemachine draait op volle toeren, in de hoop de Europese burgers te informeren. Het is ook een drukke tijd voor het Parlement want veel besluiten moeten voor de verkiezingen nog worden aangenomen (of geheel verworpen) en voor veel mensen betekent het een grote onzekerheid. Zowel voor de parlementariërs die nog niet weten of ze herkozen worden, als voor hun medewerkers. Tegelijkertijd is het ook een moment voor nieuwe mensen en nieuwe onderwerpen om het Europese toneel te betreden: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Kortom, een dynamisch begin van mijn traineeship in het bruisende Brussel!