Time flies when you’re having fun

blog Michelle KlaverstijnHet is bijna lunchtijd:

ik kijk naar het scherm van mijn telefoon die op het bureau staat: 5 november 2012. Het is alweer ruim een maand geleden dat ik zenuwachtig met mijn keurig gestreken kleertjes en op hakjes naar de introductiebijeenkomst voor nieuwe trainees ging. Inmiddels heb ik mijn nette hakjes vervangen voor comfortabele ballerina’s (al dat lopen), hebben de zenuwen plaatsgemaakt voor een constant gevoel van extase en voel ik me in Brussel helemaal thuis. Aan de ene kant lijkt het alsof de introductiebijeenkomst gisteren was, want de tijd is voorbij gevlogen. Aan de andere kant lijkt het wel langer dan een maand geleden, omdat ik in de afgelopen vijf weken al zoveel gezien en geleerd heb, zoveel nieuwe mensen heb leren kennen en zoveel heb gelezen, geschreven en geluisterd. Als trainee bij de Europese Commissie in Brussel is geen een dag hetzelfde.

Wie had een maand geleden durven denken dat ik de lunch als een essentieel onderdeel van de dag en van mijn sociale leven zou gaan beschouwen? Of dat ik zou gaan werken in een reeks gebouwen die dagelijks door menig toerist op de foto wordt gezet? Dat ik bij een presentatie mocht zijn voor kandidaat-lidstaat Montenegro? En deel uit mocht maken van Single Market Week met Commissaris Barnier aan het woord? Dat ik ‘Frenglish’ (ja, je bent hier stagiaire en geen trainee) zou gaan spreken of dat ik dagelijks verwikkeld zou zijn in druk e-mailverkeer over waar de borrel/meeting/lezing na werktijd plaats gaat vinden? Laat staan dat ik met mijn werkgever de Nobelprijs voor de Vrede zou winnen? En dan nog aansluitend een e-mail zou ontvangen van Barroso die begint met “Beste collega”? Ik in ieder geval niet, maar zo zie je maar weer: een traineeship in Brussel zit vol uitdagingen en verrassingen.

Schaarbeek gemeentehuisTijdens de introductie werd ons een drietal tips meegegeven: ‘don’t stress, be pro-active and nice and always do the best you can‘. Nu vijf weken later kan ik deze tips alleen maar beamen en is het min of meer een motto geworden voor mijn traineeship. Beschouw een traineeship bij de Europese Commissie niet alleen als werk, maar vooral ook als een hele leuke tijd waarin je een waardevol netwerk aan contacten en vrienden kan opbouwen, waarin je jezelf beter leert kennen en waarin je een basis kan leggen voor de toekomst. Hoe je je traineeship invult is helemaal aan jou, maar door jezelf open en proactief op te stellen, zowel tijdens als na het werk, kun je er meer uithalen dan je misschien wel had verwacht. Ook inhoudelijk kan het werk zowel van dag tot dag als tussen trainees onderling sterk verschillen. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je je best doet. Of je nu kopietjes maakt of wetteksten schrijft, koffiekopjes opruimt na een vergadering of een PowerPoint presentatie voorbereidt, zet je altijd voor de volle honderd procent in.

Nu het november is, moet ik me al weer bijna bezig gaan houden met de grote vraag ‘what’s next?’ maar ondertussen blijf ik de komende vier maanden nog lekker genieten van mijn traineeship hier bij de Europese Commissie. Alors, tijd voor een essentieel onderdeel van mijn dag: een meeting met andere trainees tijdens de lunch. À bientôt!