‘Things will be great when you’re downtown’

Als ik aan mede trainees vertel dat ik in ‘City Centre’ trainee ben, dan krijg ik vaak de volgende twee vragen

“Is het eten in de kantine daar echt zo lekker en beter dan in the Main Building?” en “Ah je bent een van de eerste trainees daar, hoe is het daar? Ik hoor namelijk dat het chaos is.” Ja het eten is echt veel beter. En chaos zou ik het niet noemen maar druk is het wel.

euro sign city centreIn ‘mijn’ divisie Methodology and Standards Development (MSD) komen de verschillende facetten van het toezicht op banken samen. Er wordt gekeken of de handleiding die is geschreven wordt nageleefd of dient te worden aangepast. Er worden vragen beantwoord over de toepassing van de methodes door het beantwoorden van vele e-mails en er worden workshops gegeven.

Van een trainee wordt verwacht dat je helpt waar dat nodig is, je bent er immers om te leren. Dit betekent dat je vaak met vraagstukken wordt geconfronteerd waar je helemaal niets vanaf weet. Wat doe ik de hele dag? Ik help nu mee met verschillende projecten, zoals het meedenken over toezicht op Governance bij banken maar ook ben ik nu betrokken bij juridische vraagstukken zoals het opstellen van beslissingen die worden gemaakt op grond van het gedane toezicht. Zo houd ik me toch nog een beetje bezig met wat ik geleerd heb gedurende mijn opleiding.

Een groot deel van de dag zit je toch achter de computer te werken, maar dit wordt gelukkig ook vaak afgewisseld met het bijwonen van workshops, vergaderingen met vertegenwoordigers van andere DG‘s en netwerkmeetings met de vertegenwoordigers van de nationale banken. Je komt op deze manier in contact met veel verschillende mensen en die kunnen je op een later moment wellicht helpen wanneer je op zoek bent naar een baan voor na het traineeship.

GrexitEen vraag die ik vaak van familie en vrienden krijg is of ik ook veel mee krijg van Griekenland gate. Met collega’s wordt er uiteraard wel over gepraat hetgeen interessante discussies oplevert, maar veel verder dan dat gaat het niet. Er wordt (nog) gewoon toezicht gehouden over de Griekse banken door het Single Supervisory Mechanism (SSM). Dit betekent uiteraard wel dat een Grexit gevolgen zal hebben voor het SSM, dus wordt het nieuws nauwlettend in de gaten gehouden. En stiekem hopen dat het met een sisser af zal lopen, zodat het niet nog drukker zal worden in the City Centre. Maar gelukkig hebben we wel het lekkerste eten.